Hopp til innhold

– Jeg er flau over å være norsk borger

Tidligere leder av Tibetkomiteen, Chungdak Dawa Koren, sier hun blir trist og flau over å være norsk når hun ser Norges behandling av Dalai Lama. – Dersom Dalai Lama visste dette, tror jeg han ville avlyst besøket, sier Koren.

Dalai Lama og Chungdak Koren

Chungdak Koren har arrangert elleve besøk for Dalai Lama, men sier hun aldri har opplevd noe lignende som det som nå skjer i Norge. Her er de to sammen i India i 2012.

Foto: privat

Koren har tidligere arrangert en rekke av Dalai Lamas besøk i Europa. Også denne gangen var hun med på å sende invitasjonen til Norges-besøket. Nå angrer hun.

– Ja, jeg angrer. Vi ville nå fram til ungdom med Dalai Lamas budskap, men nå ble fokuset noe helt annet, sier Koren.

Hun var også med på å arrangere Dalai Lamas norgesbesøk i 2007, den gang sammen med Tibetkomiteen på Stortinget.

– Det var veldig vellykket, og statsminister Bondevik tok imot oss, forteller Koren.

Ikke stolt av å være norsk

Koren har bodd i Norge i 35 år, og har hele tiden vært stolt av sitt norske statsborgerskap. Nå sier hun at oppstyret rundt Dalai Lamas besøk gjør henne flau.

– Det mener jeg. Nå virker det som besøket ikke er ønsket. Jeg synes regjeringen er veldig feige. Norge var et foregangsland for fred og konfliktløsing. At de nå bøyer seg er trist. Norge er et fritt og demokratisk land som ikke er avhengig av Kina, mener Koren.

Hun peker på at Norges forhold til Kina har vært dårlig siden Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, og Koren tror ikke det blir bedre om Norge sier nei til Dalai Lama.

– Om man gir etter for Kina blir det heller verre på lang sikt. Da vil Kina bruke slike pressmidler mer og mer. Vi må tenke langsiktig, sier Koren.

Dalai Lama og Jørgen Korsmo

Dalai Lama var sist i Norge i 2007. Da ble han tatt imot både av daværende stortingspresident Jørgen Kosmo (til h.) og daværende statsminister Kjell Magne Bondevik. (I midten: Chungdak Koren).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Truet også Danmark

Hun tror heller ikke at forholdet til Kina blir verre dersom noen fra den norske regjeringen møter Dalai Lama.

– Nei, vi vil heller stå sterkere om vi opptrer bestemt mot Kina. Dette har skjedd før. Kina kom med mange trusler mot Danmark, men ingenting skjedde, sier Koren.

I 2009 trosset daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen advarsler fra Kina, og møtte Dalai Lama. Kina svarte med avlyste statsrådsbesøk og enkelte sanksjoner mot dansk næringsliv.

Like fullt: I dag er Dronning Margrete på statsbesøk hos president Xi Jinping i Beijing.

Kan komme til å avlyse

Koren sier at hun har arranger 11 besøksreiser for Dalai Lama, men aldri opplevd noe lignende.

– Om han hadde visst hvor mye bråk det er i Norge nå, ville han nok avlyst besøket. Jeg vet ikke hvor mye han informeres, men om det blir mer bråk, må jeg informere kontoret hans i India, sier Koren.

Hun minner om at Dalai Lama avlyste en fredskonferanse i Sør-Afrika i 2011. En rekke tidligere nobelprisvinnere og Den Norske Nobelkomiteen skulle være til stede. Sør-Afrika avviste den offisielle invitasjonen til Dalai Lama på grunn av Tibets forhold til Kina.

Olemic Thommessen på Tibet-møte

Frokostmøte om Kina i regi av Civita. I panelet sitter Chungdak Koren og tidligere leder av Stortingets Tibet-komité, Olemic Thommessen. Han er nå stortingspresident og har sagt nei til å møte Dalai Lama.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Kinas sanne ansikt

Koren forstår at Norge har behov for et godt forhold til Kina.

– Absolutt. Men det bør ikke gå på bekostning av hva Norge står for.

Hun mener det positive i oppstyret rundt Dalai Lamas besøk, er at nordmenn får se hvordan Kina oppfører seg.

– Jo mer krøll Kina lager, jo mer får vi vite om hva Kina står for og hva de gjør. Nå viser de sitt sanne ansikt. Dessuten får Tibet mer oppmerksomhet. Nå gjør Kina jobben for oss, sier Koren.

AKTUELT NÅ