Hopp til innhold

Ungdomsopprør mot regjeringens Dalai Lama-nei

Samtlige åtte ungdomspartier har gått sammen om en felles front mot stortingspresidentens nei og regjeringens vakling foran Dalai Lamas Oslo-besøk. Men regjeringen skal allerede ha bestemt seg.

Atle Simonsen, Tord Hustveit, Ida Lindtveit og Paul Joakim Sandøy

Atle Simonsen (FpU), Tord Hustveit (Unge Venstre), Ida Lindtveit (KrFU) og Paul Joakim Sandøy (Unge Høyre) foran Stortinget. De fire borgerlige ungdomspartiene mener det er et feilgrep å unngå Dalai Lama og ber regjeringen si ja til et møte med fredsprisvinneren.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Etter det NRK erfarer torsdag kveld, har regjeringen bestemt seg for å takke nei til invitasjonen om å møte Dalai Lama. Vedtaket skal ikke være formalisert ennå, og regjeringen vil derfor vente med å offentliggjøre dette, ifølge NRKs kilder.

– Håpet på avlysning

Norske myndigheter har den siste tiden hatt hyppig kontakt med den kinensiske ambassaden i Oslo, og en av grunnene til at man venter med å gå ut med beslutningen, kan være at man vil vente og se hva Norge eventuelt kan få som motytelse ved å ikke møte Dalai Lama.

Et annet håp har etter det NRK erfarer vært at situasjonen løser seg selv, ved at Tibets åndelige lederen avlyser besøket om 13 dager.

Onsdag sa utenriksminister Børge Brende at beslutningen ennå ikke er tatt, men mye tyder på at svaret ikke blir noe annet enn nei. Stortingspresident Olemic Thommessen har som landets høyet rangerte politiker allerede takket nei til å ønske Dalai Lama velkommen når han kommer til Stortinget fredag 9. mai.

Nå har de åtte ungdomspartiene gått sammen om en tverrpolitisk oppfordring til statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og resten av regjeringen. De håper også stortingspresident Thommessen er villig til å ombestemme seg.

Etterlyser regjeringens «baller»

Paul Joakim Sandøy

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy taler partiledelsen midt imot og ber regjeringen si ja til å møte Dalai Lama.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy sier et nei er en klar feilvurdering.

– Det er en feilvurdering av stortingspresidenten, og vil være et alvorlig feilgrep dersom regjeringen lander på samme beslutning.

Han forstår at dette er en vanskelig sak, men kjøper ikke begrunnelsen om at et møte med Dalai Lama ikke tjener menneskerettsarbeidet eller norske interesser på lengre sikt.

Nyvalgt formann Atle Simonsen i FpU er enig i at frykten for å fornærme stormakten i øst ikke kan gå på bekostning av prinsipper Norge som nasjon ellers går i bresjen for.

Paul Joakim Sandøy, Ida Lindtveit og Atle Simonsen

FpU-formann Atle Simonsen (t.h.) etterlyser regjeringens mot og ber dem stå opp mot kinesisk diktat. Ida Lindtveit (t.v.) fra KrFU sier det er flaut hvis regjeringen ikke møter Dalai Lama.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Et nei til Dalai Lama er et dårlig signal, og det er en feilvurdering å ikke møte ham med begrunnelse i forholdet til Kina.

Fjoråret var et rekordår når det gjelder norsk eksport til Kina, og som NRK skrev i går er turismen fra Kina større enn noen gang. Tallene viser at argumentene ikke holder vann, mener Simonsen.

– Norge som nasjon – et rikt land som deler ut Nobels fredspris – må ha 'baller' nok til å stå opp mot Kinas autoritære politikk. Vi kan ikke la et kommunistisk diktatur dirigere norsk politikk. Vi ser at menneskeretter ikke er så viktig i Kina, men i Norge er det noe av det viktigste vi har, understreker han.

– Flaut og pinlig

Ida Lindtveit, nestleder i KrFU, mener ordet flaut er det mest dekkende hvis verken regjeringen eller Stortingets presidentskap møter Dalai Lama. Det er et signal ungdomspartiet ikke vil være med på.

– Et nei betyr at de snur ryggen til en tidligere fredsprisvinner, og de menneskene som lever med menneskerettighetsbrudd, og i realiteten en nedprioritering av menneskerettigheter, sier Ida Lindtveit.

Tord Hustveit i Unge Venstre er også skuffet.

– Dette er flaut for Norge. Da vi fikk et regjeringsskifte, hadde vi håpet på en ny kurs i utenrikspolitikken, og et brudd med den tause rødgrønne linja. Hvis ikke lille, rike Norge kan stå opp mot Kina, hvem kan da gjøre det, spør han retorisk.

Paul Joakim Sandøy sier at han forstår at regjeringen ønsker politisk kontakt med Kina, men tror det finnes bedre måter å oppnå dette enn å unngå Dalai Lama.

– Hvis vi gir etter for presset, er jeg ikke sikker på at dette vil gagne Norge, sier han.

– Ikke la dem herse med oss!

Atle Simonsen går lengre:

– Vi må sette ned foten, og ikke la Kina herse med oss!

Lindtveit i KrFU sier det er naivt å tro at dersom den norske regjeringen ikke møter Dalai Lama, vil Kina komme og snakke med oss.

– Uansett kostnad må vi sette menneskeretter først. Det er det tradisjon for i Norge, det er det som er Norges omdømme, og vår identitet, sier hun.

Også de rødgrønne ungdomspartiene ber regjeringen si ja til et møte med Dalai Lama. Tidligere har Høyre-veteranene sagt det samme.

Ingrid Ophaug Dahl, Andreas Halse, Erling Laugsand

Ingrid Ophaug Dahl (Grønn Ungdom), Andreas Halse (Sosialistisk Ungdom), Erling Laugsand (Senterungdommen) står samlet om å be regjeringen møte fredsprisvinneren fra 1989 når han kommer til Norge 7. mai.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Andreas Halse, leder i Sosialistisk ungdom, karakteriserer regjeringens holdning som feig.

– Når man bruker Kina som begrunnelse, er man med på å etablere Norge som et svakt land, og dette kan bli farlig på sikt, og svekke vår innflytelse internasjonalt.

– Ikke siden 70-tallet har norske politikere latt seg dirigere av Kinas kommunistparti. Det er spesielt at det skulle en Høyre-Frp-regjering til for at det skal skje igjen, sier Halse.

– Fallitterklæring

Erling Laugsand i Senterungdommen peker på det han mener er et paradoks: At diskusjonen rundt Dalai Lama oppstår i 2014, året for grunnlovsjubileet, med demokrati og menneskerettigheter som bærende prinsipper.

– Å gjøre knefall for Kina nå, vil ikke gagne menneskerettighetene, fastslår han.

Ingrid Ophaug Dahl

Ingrid Ophaug Dahl i Grønn Ungdom sier kampen for menneskerettene er like viktig i dag som da Dalai Lama fikk fredsprisen for 25 år siden.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Ingrid Ophaug Dahl, som er talskvinne i Grønn Ungdom, ungdomspartiet til Miljøpartiet De Grønne, sier at en avvisning av Dalai Lama er en fallitterklæring for Norge som fredsnasjon.

– Hans kamp for fred og menneskeretter er like aktuell i dag som da han fikk fredsprisen for 25 år siden. Vi skal ikke la oss pelle på nesa av Kina i redsel for ikke å få gode handelsvilkår, sier hun.

AUF-leder Eskil Pedersen.

AUF-lder Eskil Pedersen ber også Arbeiderpartiets ledelse om å møte Dalai Lama

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Arbeiderpartiet har ikke flagget hva de mener om Dalai Lama-besøket, utover at partiets representant i Stortingets presidentskap støtter stortingspresidentens nei.

Foreløpig har bare to av partiets stortingsrepresentanter meldt seg til møtet med Dalai Lama på Stortinget fredag 9. mai. Ingen fra partiledelsen har signalisert at de vil møte Dalai Lama. AUF-leder Eskil Pedersen oppfordrer dem til å møte ham.

– Jeg vil oppfordre partiledelsen til å møte Dalai Lama, og vise at menneskerettigheter er overordnet. Partiledelsen og Anniken Huitfeldt i utenrikskomiteen bør møte ham, sier Pedersen.

Han sier han er skuffet over det som skjer:

– Jeg er utrolig skuffet over norske myndigheters håndtering av saken. Det er flaut og pinlig for Norge. Høyre har i opposisjon talt Tibets sak, men er nå feige. Det verste er stortingspresidentens nei. Etter å ha ledet Tibetkomiteen, snur han nå 180 grader rundt, sier Eskil Pedersen.

Fredsturné irriterer Kina

I Norge skal Dalai Lama annet holde flere fordrag og åpne møter, hvor temaene er buddhisme, fred og menneskerettigheter. Helt siden han fikk Nobels fredspris i 1989 har han reist verden rundt og møtt mennesker, blant dem en rekke statsledere. Det er disse møtene, og hans politiske betydning, som gjør Kina rasende, selv om besøkene har merkelappen «private».

I februar i år møtte USAs president Barack Obama Dalai Lama for minst femte gang, til sterke protester fra Kina. Under møtet forsikret Obama Dalai Lama om at han har USAs støtte i kampen for tibetanernes rettigheter. Obama ba Kina ta opp dialog med eksilregjeringen.

Omtrent uten unntak har Kina fordømt møtene, og det gjelder også det forestående Oslo-besøket som kineserne advarte regjeringen om på ny denne uken. Kina ser på Dalai Lama som en separatist som vil splitt opp Kina. Han flyktet fra Tibet i 1959 etter at Kina hadde slått ned et blodig opprør i Lhasa.

Dalai Lama selv sier at hans mål er dialog med Kina, respekt for menneskerettighetene og reelt indre selvstyre i Tibet, som ble innlemmet i Kina i 1951.

Disse statslederne har møtt Dalai Lama

AKTUELT NÅ