Hopp til innhold

– Synes det er rart at det ikke er synlig politi her

Politidirektoratet har varslet at væpnet politi skal være til stede ved sentrale objekter etter trusselen mot Norge. Folk NRK snakket med i Oslo sentrum, synes det er rart at det ikke var mer politi å se ved større samlingssteder.

Ikke synlig politi på Oslo S

Dette bildet er tatt rundt klokken 12.00. Da var det ikke synlig politi på Oslo Sentralstasjon. NRK var tilbake på Oslo S noen timer senere, heller ikke da var det synlig politi på stedet.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

Eyvind Reitan Bakken er ikke beymret for trussel

Eyvind Reitan Bakken stusset over at det torsdag formiddag ikke var synlig væpnet politi til stede på Oslo Sentralstasjon.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

Torsdag annonserte justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og assisterende politidirektør Vidar Refvik at man har fått informasjon en konkret trussel mot Norge.

Trioen var tilbakeholdne med informasjon, men fortalte at trusselen skal komme fra personer med tilknytning til en bestemt gruppe i Syria. Det ble også klart at PST mener det er mest sannsynlig at trusselen blir satt ut i livet innen få dager.

– Reisende vil merke dette

Politidirektoratet (POD) har det overordnede ansvaret for å koordinere beredskapen hos politiet i Norge, og varsler flere tiltak som kan påvirke folks hverdag.

  • Væpnet politi ved flyplasser, togstasjoner og større havneanlegg
  • Samtlige politidistrikt i Norge er varslet
  • Personer med relevant kompetanse er kalt tilbake fra ferie
  • Skjerpet grensekontroll, særlig for innplassering utenfor Schengen-området
  • Rådhuset i Oslo stengt for turister
  • Stortinget stengt for omvisninger
  • Slottet stengt for omvisning

– Reisende vil merke dette i form av styrket politinærvær på togstasjoner, flyplasser, ved grenseoverganger, innfartsveier og mange andre steder. Politiet de ser vil være utstyrt med våpen, sa assisterende politidirektør Refvik på pressekonferansen.

Politiet har også lagt ut en egen liste med råd i forbindelse med trusselen. Politiet opplyser at det på det nåværende tidspunkt ikke er grunn til å ta spesielle forholdsregler, og vil oppdatere listen fortløpende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stortinget stengt etter trussel

Stortinget ble torsdag stengt for omvisninger på grunn av trusselen. NRK har vært utenfor Stortinget flere ganger torsdag, uten at det var synlig politi tilstede.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

– Merkelig at det ikke er synlig politi

Pressekonferansen om trusselvurderinge ble holdt klokken 10.00 torsdag formiddag. Da NRK var innom Oslo Sentralstasjon, et knutepunkt for togtrafikk på Østlandet, snaut to timer senere, var det ikke tegn til synlig, væpnet politi. Det stusset flere av de reisende på.

– Ja, jeg tenkte over det. Jeg synes det er rart at det ikke er noe synlig politi her, med tanke på det som ble sagt på pressekonferansen, sier Eyvind Reitan Bakken, som skulle til Gardermoen for å fly til Stavanger.

På en pressekonferanse som ble holdt klokken 14.00 torsdag, sa stabssjef Johan Fredriksen at Oslo er særlig utsatt, fordi hovedstaden er tett befolket og har «mange objekter som vi må vurdere i et slikt bilde».

NRK dro tilbake til Oslo S rundt klokken 14.00. Heller ikke da var det synlig, væpnet politi ved togstasjonen.

– Mobile enheter

Fredriksen fikk også flere spørsmål om beredskapen på pressekonferansen torsdag. På NRKs spørsmål om hvorfor det ikke var synlig væpnet politi ved Oslo S, Slottet eller Stortinget ved 12.00-tiden, altså to timer etter at PST hadde informert om trusselen, svarte Fredriksen følgende:

– Det har vært ressurser fra politiet ute, og hvis dere følger med nå vil dere se forskjellig grad av politinærvær, særlig i sentrumssonen. Det vil være mer eller mindre synlig nå framover. Prioritet nummer en nå vil være tilstedeværelse som er synlig, dog bevæpnet, som er ment å være trygghetsskapende.

Fredriksen sier også at politiet vil fokusere på responstid, ikke nødvendigvis statisk vakthold.

– Våre tiltak går mye på å bruke mobile enheter med kort responstid. Det er uhensiktsmessig å stå vakt ved de spesielle stedene. Det er responstiden som er viktig, sier Fredriksen til NRK.

Etter det NRK erfarer skal det ha vært sivilt politi til stede på flere av de sentrale stedene i Oslo. Politiet har også lagt ut en egen pressemelding for å forklare hvordan man jobber med sikkerheten rundt «sentrale objekt».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slottet

Slottet ble stengt for omvisninger torsdag ettermiddag. Likevel var det kun en gardist på Slottsplassen ved 14.00-tiden torsdag.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Ikke så veldig hyggelig

Maren Oterholt innrømmer at hun blir redd

Maren Oterholt innrømmer at hun blir skremt av at PST mener det foreligger en konkret trussel mot mål i Norge.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

Maren Oterholt satt på toget fra Halden, da hun fikk høre om trusselen. Hun innrømmer at hun ble bekymret, og har tatt flere telefoner til ektemannen for å få oppdatert informasjon.

– Jeg synes ikke dette er så veldig hyggelig, når jeg har en toåring hjemme i Halden. Jeg blir bekymret for at det kan være reelt, særlig med tanke på at det bare er noen år siden 22. juli, sier Oterholt.

Hun lar seg imidlertid ikke stresse over at det per klokken 12.00 ikke var synlig væpnet politi ved Oslo S.

– Jeg regner med at det er sivilt politi her, så jeg er ikke veldig bekymret over det. Jeg synes også det er betryggende at folk har blitt kalt inn fra ferie for å bidra, sier Oterholt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rådhuset i Oslo

Ved rådhuset i Oslo var det ikke synlig politi torsdag ettermiddag.

Foto: Anders Brekke / NRK

Væpnet politi ved Gardermoen

Beredskapen er økt ved samtlige flyplasser i Norge. Ved Oslo lufthavn Gardermoen var det allerede tidlig torsdag væpnet politi på plass. Likevel, eller kanskje nettopp på grunn av dette, tok de fleste trusselen med stor ro.

– Jeg har hørt om terrortrusselen, men er ikke bekymret. Jeg regner med at myndighetene ikke lar oss fly, hvis det er farlig, sier Geir Ramstad, som skal på kompistur til Finland.

Geir Ramstad

Geir Ramstad skulle fly på torsdag, men var ikke bekymret over trusselen PST har informert om.

Foto: Anders Rikstad / NRK

Refvik i Politidirektoratet har opplyst om at trusselen ikke er spesifikk, og ikke gjelder konkrete objekt, geografiske områder eller personer, etter det politiet kjenner til. Dermed blir også rådene Refvik kommer med til publikum generelle.

– Det er vanskelig med en slik generell trusselvurdering, så vi har ingen holdepunkter for å gi noen råd i dag. Folk må være observante, om det er ting som er unormalt i deres omgivelser, sier Refvik.

Politiet har også lagt ut en egen liste med råd i forbindelse med trusselen. Politiet opplyser at det på det nåværende tidspunkt ikke er grunn til å ta spesielle forholdsregler, og vil oppdatere listen fortløpende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Væpnet politi utenfor Israels ambassade i Oslo

Utenfor Israels ambassade var det mye synlig politi torsdag. Stabssjef Johan Fredriksen sa på en pressekonferanse torsdag at dette skyldes situasjonen i Gaza.

Foto: Anders Brekke / NRK

Slottet stengt

Da NRK var til stede ved slottet i Oslo ved 12.00-tiden torsdag, gikk omvisningene for turister som normalt. Gardens vakthold var heller ikke styrket, og kun en av to poster foran hovedporten var bemannet. Publikum NRK snakket med stusset over at det ikke var synlig politi til stede, men ga ikke uttrykk for å være særlig bekymret.

Like etter klokken 14.00 kom imidlertid meldingene om at kongehuset er stengt for omvisninger på grunn av trusselen.

Kongehuset opplyser at kjøpte billetter blir refundert, og viser til politiet for ytterligere spørsmål om sikkerhetstiltak rundt kongefamilien.

Kronprinsen vil reise som planlagt til New York i morgen, opplyser kongehuset.

Stortinget stengt

Også Stortinget var stengt for omvisninger på grunn av trusselsituasjonen torsdag. Tilbake ved Oslo S tar Torunn Mekiassen og Nicolai Stensig situasjonen med stor ro, og mener det er betryggende at PST har gått bredt ut for å informere om trusselen.

– Jeg er ikke veldig bekymret. Det virker som de forteller det de kan fortelle, og det synes jeg er betryggende, sier Stensig.

Terrorforsker Tore Bjørgo sier til NRK at det er første gang siden 1973 at norske myndigheter slår alarm om mulig terror. Justisminister Anders Anundsen sier til NRK at dette er noe som kan bli mer vanlig i fremtiden.

– Selv om dette er uvanlig i Norge, er det vanligere i andre land. Jeg tror at folk må være forberedt på at politiet i enkelte situasjoner vil dra opp beredskapen basert på trusselvurderinger fra PST, for å være i stand til å bidra til forebygging og håndtering i denne typen situasjoner, sier Anundsen til NRK.

Ikke bekymret over trussel

Torunn Mekiassen og Nicolai Stensig synes det er betryggende at PST varsler om mulige trusler mot Norge.

Foto: Farid Ighoubah / NRK
Gardermoen

Ved Gardermoen har politiet satt inn ekstra, væpnet mannskap torsdag.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

AKTUELT NÅ