Hopp til innhold

Erna Solberg utsetter ferien på grunn av terrortrusselen

Statsministeren vil holdes løpende orientert om terrortruslene mot Norge og holder seg hjemme.

Erna Solberg, statsminister

Erna Solberg sier hun lever normalt, men har valgt å legge ferieplanene på is inntil videre.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Statsministeren og regjeringens sikkerhetsutvalg ble informert om trusselen mot landet onsdag kveld.

PST har fått opplysninger som tilsier at Norge kan bli utsatt for et angrep innen få dager.

I dag valgte politimyndighetene å gå ut og advare allmennheten mot en mulig overhengende trussel.

– Riktig å informere

Solberg sier at det var på bakgrunn av faglige råd fra politiet at Regjeringen ga grønt lys for å gå ut med opplysningene.

– Oppfølgingen og gjennomgangen av PST etter 22. juli har vært at vi skal utvise stor grad av åpenhet. Når mye politi blir satt ut, vil folk spørre seg hvorfor. Da hadde det blitt mange spekulasjoner hvis man ikke hadde forklart hvorfor, sier Solberg til NRK.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet sa på en pressekonferanse tidligere i dag atdet er en pedagogisk utfordring å informere, samtidig som man ikke nører opp frykt i befolkningen. Solberg mener det var riktig å gå ut med informasjonen.

– Når det iverksettes så synlige tiltak fra politiet som i dag, vil det skape spørsmål og frykt hos folk. Kanskje mer enn om man ikke hadde fortalt hvorfor, sier statsministeren.

Blir hjemme

Solberg slutter seg også til politiets råd om å opptre som normalt, men være mer aktsomme en vanlig.

Selv har hun gjort endringer i egne ferieplaner.

– Jeg skulle på ferie til utlandet i dag, og har avventet å reise for å følge utviklingen i saken. Men jeg lever ellers helt normalt. Både jeg og finansministeren blir løpende orientert om utviklingen, sier Solberg.

– Hva slags erfaringer har dere dratt nytte av etter 22. juli?

– Vi har gjort oss mange erfaringer og det er gjort mange endringer i beredskapen. Vi ser i denne saken at både PST og Etterretningstjenesten har vist at de samarbeider godt, sier statsministeren.

– Når våre sikkerhetsmyndigheter sier at dette er en troverdig trussel, må vi ta det på alvor. Samtidig lever vi i en verden hvor vi vil oppleve trusler og rykter om trusler i årene fremover.

AKTUELT NÅ