Hopp til innhold

Personer uten tilknytning til Norge kan stå bak truslene

PST-sjef Benedicte Bjørndal advarer med å kun knytte terrortruslene til nordmenn som har reist til Syria for å krige.

Benedicte Bjørnland

PST-sjef Benedicte Bjørnland fortalte i dag at Norge står overfor et mulig overhengende terrorangrep.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Politiet sier de har svært lite konkret informasjon om innholdet i og omfanget av truslene om et mulig nært forestående terrorangrep i Norge.

– Vi har ikke informasjon om hvem det er, hvordan det skal gjøres, hvilke mål det er snakk om eller på hvilken måte det skal gjøres, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

Det eneste PST vet er at truslene er knyttet til en terrorgruppe i Syria, og at personene som planlegger angrepet har deltatt i bakkekamper i det krigsherjede landet.

– Trenger ikke ha norsk tilknytning

– Vi ser dette i sammenheng med vår nasjonale trusselvurdering. Den tydeligste trusselen i 2014 er knyttet til ekstrem islamisme. Vi har sett reisevirksomhet hvor enkeltpersoner har knyttet seg til islamistiske organisasjoner, sier Bjørnland.

Hun sier det kan være en risiko for at personer som har reist til Syria kan returnere til Norge med et oppdrag om å utføre en terroraksjon her hjemme.

Rundt 50 personer fra Norge har reist til Syria for å delta i krigen, og rundt halvparten har kommet hjem, ifølge en fersk rapport fra PST.

– Samtidig må vi være varsomme med å kun knytte truslene til reisevirksomhet fra Norge. Under angrepet mot det jødiske museet i Belgia, viste det seg at det var en syriakriger med bakgrunn fra Frankrike som stod bak, sier Bjørnland.

For en uke siden siktet og etterlyste PST en nordmann som knyttes til Al Qaida i Jemen. 35-åringen er også på USAs terrorliste.

Bjørndal sier de ikke har holdepunkter for å knytte ham til dette, men sier hun heller ikke vil kommentere konkrete saker eller enkeltindivider.

– Et hat mot Norge

Atle Mesøy ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet sa tidligere i dag at truslene mest trolig stammer fra personer som er tilknyttet til Norge.

– Det er mest sannsynlig å tro at dette kommer fra noen som har reist ut, som har et hat til dette landet og som ønsker å ramme det. Det er det mest sannsynlige, sier Mesøy til NRK.

Han sier at dersom disse personene har en stor gruppe i ryggen, er det svært alvorlig.

– Økt reisevirksomhet

Journalist Ketil Stormark sier det har vært en stor økning i reiser til Syria etter at ISIL erklærte en islamsk stat i regionen i juni.

– Her snakker vi kanskje om et norsk klientell med ISIL-tilknytning som ønsker seg en terroraksjon mot norske mål av private grunner. Men det utøvende leddet har kanskje en helt annen gjennomføringskraft enn det vi har sett hos norske syriafarere, sier Stormark.

Prosjektleder i tankesmia Minotenk og konertitt, Yousef Assidiq, sier noen av de norske syriafarerne har utført brutale terrorangrep i Syria og Irak som viser at de er i stand til å ta liv.

– De er såpass sentrale i miljøet og har så gode kontakter at de kan utgjøre en fare, sier Assidiq til NRK.

AKTUELT NÅ