Hopp til innhold

SV: – Går kaldt nedover ryggen

SV fryser på ryggen og Venstre mener PSTs forslag om å kartlegge nordmenns nettaktiviteter bryter med menneskerettighetene.

Snorre Valen

Snorre Valen i SV grøsser på ryggen over PSTs forslag.

Foto: Espen Bakken

Som NRK kunne fortelle i dag tidlig, vil PST-sjef Benedicte Bjørnland be om en rekke nye virkemidler for å «vinne kampen mot terror».

Det mest kontroversielle forslaget er PSTs ønske om å få hjemler til å samle inn, lagre og analysere stordata.

– Det gjør meg kald på ryggen. PST må forholde seg til samme verden som vi andre lever i, der datalagringsdirektivet er kjent ulovlig, og alle har vært rystet over avsløringene til Edward Snowden, sier SVs Snorre Valen.

Han mener virkemiddelet er dårlig, at det gir dårligere kår for personvernet og ytringsfriheten, og at det ikke vil ha noen virkning i bekjempelsen av terror.

Venstre: – Helt uaktuelt

Sveinung Rotevatn

Sveinung Rotevatn mener det er uaktuelt å gi PST rett til å overvåke

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Også venstrepolitiker Sveinung Rotevatn mener PST ikke bør få tilgang til nye verktøy.

– Det er helt uaktuelt at PST skal få lov til å lagre enorme menger info om uskyldige nordmenn. Slik informasjon kan misbrukes, det kan stjeles av utenforstående, og det er en retning vi ikke vil ta samfunnet.

Les mer:

– Metodene Snowden avslørte

Rotevatn er overrasket over at PST vil gå etter USA, som har fått mye kritikk for sin praksis.

– Jeg er overrasket over at PST kommer med dette nå, ikke minst i lys av det vi har sett i USA, der de har brukt slike virkemidler lenge. Dette er det Edward Snowden avslørte, som har vakt avsky over hele verden, sier Rotevatn til NRK.

– Er du trygg på at det ikke er et politisk flertall for dette i Norge?
– Nei, det er jeg ikke. Dette følger i fotsporet av datalagringsdirektivet som ble vedtatt med Høyre og Arbeiderpartiets stemmer, sier Rotevatn.

Men etter at PSTs ønske ble kjent, har norske toppolitikere stått i kø for å ta avstand fra slike virkemidler:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Ap: – Forstår at de ønsker seg dette

Leder i justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), sier det knytter seg flere dilemmaer til forslaget til PST-sjefen.

– Det er ikke vanskelig å forstå at sjefen for PST ønsker flere verktøy i kampen mot terror, men en del av terrorbekjempelsen er også å forsvare det demokratiet og den rettsstaten vi er så stolte av. Derfor må man være forsiktig med å ta i bruk stadig flere virkemidler i bruk som setter rettsstaten under press, sier Tajik.

Hun sier lagring og analysering av stordata er problematisk blant annet fordi personer som i dag ikke registreres av PST vil komme inn i sikkerhetstjenestens registre.

Hadia Tajik om PST-forslag

Lederen i justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), er skeptisk til PSTs ønsker om stordatalagring.

– Dette er problematisk fordi dette er en ganske massiv mengde med data som sammenstilt kan fortelle ganske masse om enkeltmennesket. Hva de mener, hva de har gjort og hvor de har vært. Det kan være et viktig verktøy for å bekjempe terror, men det kan også være noe som kan sette demokratiet og rettsstaten under press, sier Tajik.

KrF: – Kan komme på avveie

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kaller virkemidlene PST ønsker seg totalitære.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), nestleder i justiskomiteen, er kritisk til forslaget:

– KrF er prinsipielt imot tiltak som innebærer generell overvåking av uskyldige, og som indirekte medfører at man er skyldig før mistanken foreligger. Personvernet må beskyttes, og tiltaket som PST-sjefen fremmer gjør det motsatte, sier Ropstad.

Han påpeker at han har forståelse for at PST ønsker frie hjemler for å avsløre og forebygge kriminalitet, men mener det må vektes mot menneskers personvern og frihet.

– Demokratiske stater bør avstå fra den type totalitære virkemidler, sier Ropstad.

– PST-sjefen påpeker at lagring av stordata kun skal brukes til å analysere trender etc, men vi kan aldri være sikre på at slik lagring og bruk ikke kommer på avveie. KrF er derfor svært kritisk til forslaget fra PST, sier han.

– Menneskerettsbrudd

Rotevatn advarer mot at innsamling av personopplysninger uten en konkret mistanke kan være menneskerettsstridig.

– Hvis noen politikere svermer for tanken, vil jeg minne om dommen i EU-domstolen i april. Den slo ned datalagringsdirektivet og slo fast at fordi man lagret privat informasjon om masse uskyldige mennesker uten en begrunnet mistanke, bryter den med retten til privatliv. Jeg kan ikke forstå at det PST her ber om er et mindre brudd på menneskerettighetene, sier Rotevatn til NRK.

– PST bør konsentrere seg om å mestre de verktøyene de allerede har, drive tradisjonelt politiarbeid og ikke drømme om å vite hva alle driver med. Det bør ikke politikerne tillate, avslutter han.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ