Hopp til innhold

Terrorforsker: – Krigerne knytter sterkere bånd til IS

Terrorforsker Atle Mesøy mener nordmenn som slutter seg til Den islamske stat (IS) og ikke returnerer til Norge vil bli bedre trent og sterkere knyttet til IS.

Atle Mesøy

TERRORFORSKER: Atle Mesøy forklarer at det er en samensatt gruppe personer fra mer enn 80 ulike land som har sluttet seg til IS sin krig i Irak og Syria.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Det siste halvåret har flere norske statsborgere reist til Syria og færre har kommet tilbake.

Etterretningstjenesten tror flere av nordmennene som har reist, har knyttet enda sterkere bånd til terrorgruppen. Mellom 50 og 60 nordmenn har i løpet av de siste årene reist til Syria for å delta i borgerkrigen.

– Når man ser hvor brutal denne organisasjonen er, så overrasker det meg ikke at IS i større grad ønsker å kontrollere krigerne sine, sier terrorforsker Atle Mesøy til NRK.

Færre returnerer

Rundt 20 har kommet tilbake til Norge, men siden i vinter har trafikken fra Syria til Norge nesten stoppet helt opp, sier seniorrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), til NRK.

– De siste månedene har få norske ISIL-terrorister kommet hjem. Det er faktisk flere som reiser til Syria enn dem som har returnert de siste månedene, sier hun.

Alsén i PST sier hun er kjent med at nordmenn må ha en god grunn før de får lov til å forlate den fryktede gruppa.

– Vi er kjent med at de som vil reise hjem fra Syria må ha tillatelse fra en kommandant i ISIL. De må ha en god grunn, for eksempel sykdom i nærmeste familie for å få lov til å returnere.

I sommer skrev danske Ekstra Bladet at danske Syria-krigere skal ha blitt henrettet når de har forsøkt å forlate den ekstreme islamistgruppa IS.

Vanskelig sosial bakgrunn

Det er nokså nytt for Mesøy at det er vanskelig for nordmenn som slutter seg til IS å returnere til Norge, men syns ikke det er overraskende når man ser hvor brutal gruppen er.

Gruppen av jihadistene som har sluttet seg til fra Norge er en sammensatt gruppe, men mange av dem har vanskelig sosial bakgrunn.

– Det er personer med kriminell bakgrunn, gruppen med konvertitter utgjør en relativt stor andel, og så har du de «profesjonelle jihadistene», som reiser fra jihadgruppe til jihadgruppe, sier han.

Grunnen til at personer velger å slutte seg til IS mener han ligger i spenningen og ønsket om å forme verden i deres ekstreme tolkning av Islam.

– Det er nok spenningssøken som trigger dette. Det å være en del av et samfunn som setter premissene for en ny verdensorden. I religionen Islam er det absolutt, så det handler om en slags kosmisk krig hvor det er kun én sannhet. Det kan være besværende å være med i en slik gruppe, forklarer han.

Et stort mørketall

Risikoen ved at personer fra Norge som har knyttet seg til IS forblir i landene de reiser til for å krige er at de blir bedre trent og får en sterkere tilknytning til IS og gruppens mål, mener Mesøy.

– Da blir de stadig bedre trent, bedre knyttet til kalifatet og IS sin stat som setter premissene for den nye verdensordenen som de forsøker å etablere.

Norge må regne med at det er personer med ekstremistiske holdninger og som kan komme til å slutte seg til IS, ettersom mange asylsøkere kommer fra konfliktfylte land, mener terrorforskeren.

– Det er alltid en risiko. De som nå har tilsluttet seg IS kommer fra omtrent 80 nasjoner, men det er nok et stort mørketall. Noen land vil ha en større andel representert av IS enn andre, avslutter han.

AKTUELT NÅ