Hopp til innhold

Norge skal sikre ebola-evakuering

– Vi har identifisert et flyselskap som vil kunne ta norske borgere hjem til Norge, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Røde Kors medarbeidere i Liberia i beskyttelsesdrakter

Liberia er hardt rammet av ebola-epidemien og helsearbeidere risikerer selv å bli smittet.

Foto: ZOOM DOSSO / Afp

Personer som arbeider for frivillige organisasjoner skal bli reddet av norske myndigheter dersom de blir smittet av ebola i Vest-Afrika.

Det bekrefter helseminister Bent Høie i en epost til NRK:

Bent Høie

Helseminister Bent Høie sier et norsk evakueringsfly snart er på plass.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi har nå identifisert et flyselskap som vil kunne ta norske borgere hjem til Norge og vil undertegne kontrakt om dette i løpet av kort tid. Dette vil også inkludere personer som arbeider for NGOer, sier Høie.

Lettet

Leger uten grenser i Norge er lettet over tiltaket. Tidligere denne måneden sendte organisasjonen et rop om hjelp til statsminister Erna Solberg og flere ministre.

– Vi er veldig glade dersom Norge har funnet en slik løsning ettersom vi har sendt ut 20 nordmenn og er eksponert, sier generalsekretær i Leger uten grenser Norge, Anne-Cecilie Kaltenborn.

Anne-Cecilie Kaltenborn er generalsekretær i Leger Uten Grenser

Generalsekretær i Leger uten grenser Norge, Anne-Cecilie Kaltenborn, er lettet over at det kommer en norsk evakueringsløsning.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Denne uken ble det alvor da en av de frivillige utsendingene ble smittet med det dødelige viruset ebola. Den franske kvinnen måtte vente i karantene to døgn før hun i dag blir hentet og fraktet hjem.

– Erfaringen med henne viser at vi i aller høyeste grad trenger denne medisinske evakueringsløsningen. På tross av alle gode rutinerer er det en reell risiko, og når situasjonen er der så er det for sent å begynne med planlegging, sier Kaltenborn.

– Kritisk til forsinkelse

Leger uten grenser er svært kritisk til forsinkelsen. Den internasjonale organisasjonen har stått på frontlinjene mot ebola siden det første utbruddet i mars, og har 2000 personer utplassert i risiko-områdene i Vest-Afrika.

Organisasjonen har henvendt seg både til EU og andre land for å få på plass et effektivt evakueringssystem.

Programdirektør i Leger uten grenser, Brice de la Vingue.

Programdirektør i Leger uten grenser Brice de la Vigne, mener 42 timer er for lang evakueringstid.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

– Det tar for lang tid, når man bruker 42 timer fra et tilfelle oppdages til at vedkommende blir sendt hjem, sier programdirektør i Leger uten grenser, Brice de la Vigne til Reuters.

Verdens helseorganisasjon kunngjorde i dag nye tall på ofrene for epidemien som har rammet Guinea, Liberia, Nigeria og Sierra Leone: 2622 er døde. 5335 er smittet. Tre av Leger uten grensers lokalt ansatte er døde av viruset, av totalt sju smittede. Den franske kvinnen er den første utsendingen fra organisasjonen som er blitt offer for viruset.

Spesialtilpasset fly

Et spesielt tilpasset fly fra USA skal hente den franske kvinnen i Monrovia i Liberia, der organisasjonen har fem norske utsendinger. Det er fordi flyet måtte reise en så lang strekning, at evakueringen tar så lang tid. Leger uten grenser ønsker at et medisinsk evakueringsfly blir plassert i Vest-Afrika, for å være mest mulig effektivt.

Det er ikke kjent hvilket flyselskap norske myndigheter forhandler med. Det er også uvisst om flyet skal ha base i Norge eller i Vest-Afrika. Helse- og omsorgsdepartementet vil heller ikke oppgi hvilken flytype det gjelder. Det handler sannsynligvis enten om et sivilt, kommersielt fly som man kan plassere et isolat i, men det kan også være et Hercules fly som har plass til ambulanse.

Helse- og omsorgsdepartementet jobber sammen med flere andre departement, blant annet forsvarsdepartementet, for å få på plass evakueringsløsningen.

Selv om frivillige organisasjoner vanligvis sørger for evakuering av egne utsendinger, har ebola gjort dette umulig, ikke minst fordi mange fly i landene det gjelder, er blitt innstilte.

– Det vanlige er at vi tar vare på vår egen medevac-løsning. Det som er spesielt i denne situasjonen er at Leger uten grenser har strukket seg veldig langt for å møte en epidemi av enormt omfang som påvirker hele funksjonen til disse samfunnene, sier Kaltenborn.

AKTUELT NÅ