Hopp til innhold

Eksperter advarer: OL-ja kan gi velgerras for Høyre og Ap

– Å ignorere folks motstand mot OL kan gi velgerflukt, advarer flere samfunnsforskere.

Statsminister Erna Solberg

For Erna Solberg er det en hodepine at et stort flertall i folket er negative til OL i Oslo 2022.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Anders Todal Jenssen

- Det kan bli kostbart å trosse folkemeningen, sier professor Anders Todal Jenssen. Han er spent på om Høyre vil lytte til eliten eller folket, når de tar endelige beslutning om ja eller nei til OL.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

– Høyre risikerer å bli upopulære og tape velgere, hvis de trosser folkemeningen, sier Anders Todal Jenssen, professor og samfunnsforsker ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU.

Folkets motstand mot OL i Oslo er i ferd med å bli en real hodepine for statsminister Erna Solberg og hennes parti. For mens idrettens topper jobber iherdig for å få OL-arrangementet til Oslo i 2022, er stemningen på grasrota stadig negativ.

I går kunne NRK fortelle at det stadig er uklarheter rundt hvor mye OL skal koste og hvem som skal ta regningen.

– Enda verre for Ap

– I Arbeiderpartiet er problemet minst like stort, der er enda flere velgere i mot OL. Arbeiderpartiet kan bli stående alene med Høyre, mot folket, det er heller ikke så bra, sier Jenssen.

Også andre valgforskere er spente på hvordan Nei-til-OL-velgerne vil takle at stortingsflertall for Oslo 2022.

– Dette kan bli dramatisk for både Arbeiderpartiet og Høyre allerede under lokalvalget neste år, sier professor ved Universitetet i Nordland, Rolv Lyngstad.

Denne uken skal OL-saken opp i Høyres stortingsgruppe. Allerede onsdag kan vi få svar på om Høyres representanter sier ja eller nei til OL. vHøyres standpunkt må dermed tas uten at det er klarhet i hvor mye Oslo vil betale for idrettsanlegg og infrastruktur og hvor mye som skal dekkes av skattebetalerne i resten av landet.

Selv om stortingsgruppa skulle lande på et nei, kan Høyre i Regjering komme til motsatt konklusjon.

Frps OL-nei slår sprekker

Både i Høyre og Ap har OL blitt en politisk floke. Også i Frp gjør flere partitopper nå opprør mot Siv Jensens rungende OL-nei, ifølge Dagens Næringsliv.

Nestleder Per Sandberg sier til avisa at partilederen handlet uklokt og at det var feil av landsmøtet å si nei til en statsgaranti for et Oslo-OL. Partiveteran Svenn Kristiansen mener Oslo-trenger et OL og «ber på sine knær» om at Frps stortingsgruppe tar til fornuft.

Både Ap og Høyre ønsker å være idrettens beste venn, mens motstanden stadig lever, også på grasrota i partiene.

– Det er åpenbart at Høyres lokalpolitikere rundt omkring frykter at OL-saken blir et tema ved valget neste år, og at de vil bli straffet, sier professor Anders Todal Jenssen

Per Sandberg og partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen under avstemningen om statsgaranti for OL

Frp-nestleder Per Sandberg stemte mot forslaget om OL-nei under partiets landsmøte i mai. Nå sier han til DN at partiet flagget side altfor tidlig, og dermed mistet muligheten til å forhandle med Høyre i saken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Å legge seg ut med folket er vanligvis noe et politisk parti forsøker å unngå. Men hvis den argeste konkurrenten, Arbeiderpartiet, også sier ja, så blir risikoen med å legge seg ut med folket lettere å bære, sier Anders Todal Jenssen.

Jan Arild Snoen

- Hele elite-Norge er for OL, sier Jan Arild Snoen.

Foto: Storhaug/Silinger / NRK

Skribent og samfunnsdebattant Jan Arild Snoen, som selv er erklært OL-motstander, er enig i at det kan bli problematisk å legge seg ut med egne velgere.

– Disse partiene er lydhøre for eliten i samfunnet, de som går i Stortingets korridorer og hyrer inn kommunikasjonsrådgivere for å drive lobby-virksomhet for OL. Hele elite-Norge er for OL. Men så er det disse velgerne da, man vil gjerne beholde dem. Dette er to krefter som drar i hver sin retning, avslutter Snoen.

Risikerer svarteper

Ifølge Snoen byr OL-saken på tre tydelige utfordringer for Høyre:

1) Høyre har ikke med sine egne velgere, det viser alle meningsmålinger fra det siste året. Det er problematisk å legge seg ut med egne velgere.

2) I tillegg er OL-saken en splid i regjeringen. Det blir vanskelig den dagen FrP krever penger til sine hjertesaker og bruker OL som et argument. «Dere tok dere råd til fest i Oslo, men har ingen penger til nye veier og sykehjem».

3) Det er slettes ikke sikkert at Arbeiderpartiet går inn for en OL-garanti. Da risikerer Høyre å bli eneste parti på Stortinget som har sagt ja, og de sitter igjen med svarteper.

Meningsmålinger har hittil vist et klart flertall for nei-sida. I en fersk meningsmåling utført av Ipsos for Dagbladet ser vinden ut til å ha snudd, etter at Oslo Høyre lanserte et billig-OL som alternativ. Ifølge målingen sier nå 53 prosent ja til OL. I slutten av august hadde ja-sida en oppslutning på 36,6 prosent.

AKTUELT NÅ