Hopp til innhold

Færre utviste tas på gata i Oslo

Strengere straff har hjulpet, mener politiet i Oslo. Nå tar de færre kriminelle utlendinger i å komme tilbake etter å ha blitt utvist fra landet.

Kongsvinger fengsel

Kongsvinger fengsel er Norges eneste rene utlendingsfengsel. Der er det sjelden ledige plasser.

Foto: Vera Wold

Fram til 10.september hadde Oslo 124 anmeldte brudd på innreiseforbudet, mot 155 på samme tid i fjor.

Fortsetter det slik resten av året, blir det 180 anmeldelser i Oslo i år, mot 252 i fjor. Det viser tall fra Oslo politidistrikt.

De siste åra er det blitt et stadig større problem at utenlandske kriminelle er tilbake på gata i Oslo kort tid etter at de er utvist og transportert ut av landet.

– Det har hendt at den som er blitt utvist er tilbake på gata i Oslo før politieskorten som fulgte ham ut har rukket å komme hjem igjen. Vi har mange eksempler på utviste kriminelle som blir tatt for å komme tilbake igjen fem-seks ganger, ja opptil ti ganger, sier politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt.

Les: Rekordmange utvist fra Norge i 2013
Les: Her får de vite at selv de minste lovbrudd kan bety utvisning

Seksdoblet straff

Politiinspektør Vegard Rødås, Oslo politidistrikt

Politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

For to år siden var det vanlig å få 30 dagers fengsel for å bryte innreiseforbudet. Høyesterett økte i fjor normalstraffen til 60 dager.

Og etter et vedtak i Stortinget i fjor høst er normalstraffen siden 15. januar ett års ubetinget fengsel for å komme tilbake hvis du er utvist. Dette hjelper, mener oslopolitiet.

– Selv om utenlandske kriminelle ikke er en enkel gruppe å nå ut til, kan det allerede ha spredt seg i miljøet at straffen for å bryte innreiseforbudet er blitt seksdoblet fra i fjor, sier Rødås.

Oslo har halvparten av alle slike saker i Norge, men i resten av landet er det foreløpig ikke slik at færre blir tatt for å bryte innreiseforbudet.

En teori om denne forskjellen er at nye kunnskapen om strengere straffer sprer seg raskere i tette, utenlandske kriminelle miljøer i Oslo, enn i resten av landet.

Les: Politiet håper straffeskjerping hjelper

Fyller opp fengslene

Assisterende fengselsleder Anne Egeberg, Kongsvinger fengsel

Assisterende fengselsleder Anne Egeberg.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Men lange fengselsstraffer betyr at flere sitter i fengsel samtidig. Mens det i midten av september i fjor satt 15 personer i varetekt og soning for brudd på utlendingsloven, satt det på samme tid i år 114 personer inne for dette.

– På kort sikt vil dette legge beslag på flere fengselsplasser. Men poenget med straffeskjerpelsen er jo at antallet saker skal gå ned, og da blir også behovet for fengselsplasser i disse sakene etterhvert mindre, sier Rødås.

I Norges eneste rene utlendingsfengsel, Kongsvinger fengsel, er straffeskjerpelsen blitt en snakkis blant de innsatte, som går rundt i røde arbeidsklær.

– Det er stort interesse for denne straffeskjerpelsen, og mye snakk om den her, sier assisterende fengselsleder Anne Egeberg.

I fengslet, som har 120 plasser, står det sjeldent noen plasser tomme. Også her merkes den mye strengere straffen for brudd på innreiseforbudet, som er en av paragrafene i utlendingsloven.

– Ved årsskiftet var det bare én av fangene som sonet for brudd på utlendingsloven. Nå er det 23, sier Egeberg.

Les: Bare sekunder på å avsløre falske papirer

AKTUELT NÅ