Hopp til innhold

I høst får denne gjengen kjørt seg

Det blir en tøff høst for både regjeringen og opposisjonen når den første mindretallsregjeringen på åtte år skal kjempe gjennom sine saker i Stortinget.

Alle de åtte parlamentariske lederne.

De parlamentariske lederne på Stortinget, øverst f.v.: Knut Arild Hareide (KrF), Audun Lysbakken (SV), Trine Skei Grande (V), Trond Helleland (H), Marit Arnstad (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (MdG) og Harald Tom Nesvik (Frp).

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO / Scanpix

I dag åpner det 159. storting med pomp og prakt. Når Kongen har lest trontalen og stortingsrepresentantene skålt i champagne, er det på tide å se fremover.

Og selv om OL-diskusjonen nå er avsluttet, er det nok av saker som vil skape brennhet debatt i stortingssalen i høst. NRK har spurt alle de parlamentariske lederne hva de tror vil prege denne stortingssesjonen.

Jeg tror forståelsen av hvor viktig bistand er for KrF sitter langt inne i regjeringskontorene.

Knut Arild Hareide

Avslappet til skatteendringer

Statsbudsjettet kommer til å overskygge det meste, mener parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik.

Om budsjettet vil han si lite, men han garanterer at det kommer mange tøffe diskusjoner.

– Stortinget får mange store saker og reformer fremover, blant annet Nasjonal helse- og sykehusplan og kommunereformen. Dette vil det bli mye debatt rundt. Kommunereformen ser på hvilke oppgaver fremtidas kommune skal ha og det vil påvirke antall kommuner. Den diskusjonen kommer til å ta mye plass i både politikken og media, og vi er allerede i gang

Når finansminister Siv Jensen på onsdag legger frem det første blåblå statsbudsjettet på åtte år, starter dragkampen i Stortinget.

– Jeg tror forståelsen av hvor viktig bistand er for KrF sitter langt inne i regjeringskontorene, sier Knut Arild Hareide.

– Vi har et avslappa forhold til skatteendringer, men tiden er ikke inne for store skattelettelser når vi vet hvilke prioriteringer vi må gjøre innen omsorgssektoren og fordi vi antagelig må nedjustere selskapsskatten. Kvoteflyktninger og klima vil også bli høyaktuelle budsjettsaker, sier Hareide.

Når budsjettdiskusjonen har roet seg tror Hareide at regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov vil skape mye støy.

– Dette er nok en av de sakene som kommer til å prege høsten. Der har ikke vi tatt endelig stilling og det er nok den saken vi i KrF kommer til å bruke mest tid på.

De har også en stor utfordring med sosial dumping. Jeg vil ha håndfaste tiltak.

Jonas Gahr Støre

Utsatte arbeidsplasser

Mer midlertidighet, pålagt overtid og søndagsåpne butikker trekker alle i retning av mer utsatte arbeidsplasser, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre som har flere bekymringer for norsk arbeidsliv.

– Når vi ser oppsigelsene i oljebransjen og leverandørindustrien på Vestlandet, var det et dårlig valg av regjeringen å endre permitteringsregelverket. De har også en stor utfordring med sosial dumping. Jeg vil ha håndfaste tiltak.

I det kommende statsbudsjettet trekker Støre frem kommuneøkonomien som det store stridspunktet.

– Spørsmålet er om regjeringen vil prioritere velferd til fellesskapet eller store skattekutt.

– Vil endre Norge

Kommunestruktur og distriktspolitikk er noe som naturligvis også opptar Senterpartiet.

Den her regjeringa har en overdreven tro på at raske strukturendringer viser handlekraft.

Marit Arnstad

– Den her regjeringa har en overdreven tro på at raske strukturendringer viser handlekraft, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad.

Summen av de foreslåtte endringene fra regjeringa blant annet i kommunesektoren og sentraliseringen av nødetater og Høyskoler og Universitet, kommer til å endre Norge.

– Vi er ikke i mot alt, men når det skal skje så raskt går det på bekostning av debatten om innholdet, mener Arnstad.

Høyres Trond Helleland mener den store kommunediskusjonen først kommer til våren, og mener budsjettdiskusjonen kommer til å dreie seg om helse, samferdsel, skole og justis.

– Det er klart det er mange store enkeltsaker som er på gang, blant annet eierskapsmeldingen. Den store nasjonale sykehusplanen er ventet etter jul. I samferdselssektoren er det mange viktige reformer på gang, og vi jobber også med å følge opp satsingen på skole og utdanning, sier Helleland.

Grønt skifte

– En av våre viktigste oppgaver blir å sørge for at regjeringen leverer det de har lovet innenfor utdanning, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Vi er spesielt opptatt av de store endringene som trengs i klimapolitikken, som kollektivsatsing og grønne skatter. Vi trenger et skifte i norsk industri, sier Skei Grande som er spent på Scheel-utvalgets innstilling som er ventet i desember.

– Jeg er spent på hva de sier om skatteendringer og økonomi, og om vi klarer å få på plass endringer i Stortinget som gjør at vi tar vare på pensjonspengene våre den dagen olja ikke er like attraktiv.

Mens Venstre skal holde regjeringa i ørene, er Miljøpartiet De Grønne opptatt av at Venstre og KrF holder det de har lovet på miljø.

– Vi kommer til å presse særlig Venstre på de signalene de har sendt om endrede rammebetingelser for oljenæringa, sier talsperson i MdG, Rasmus Hansson.

– I tillegg er oljepengebruk og to barnehageopptak våre to opplagte kampsaker.

Skjevere samfunn

Flere barnehageplasser står også øverst på ønskelista til SV.

Vi skal kutte mange millioner tonn CO2 frem mot 2020, men regjeringen har fortsatt ikke langt frem noen plan for hvordan de skal gjøre det.

Audun Lysbakken

– I tillegg lurer vi på hvordan regjeringen har tenkt til å følge opp tillitskrisen i skolen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener mange av de ulike forslagene regjeringen så langt har varslet skaper et skjevere samfunn.

– Gjennom et mer utrygt arbeidsliv, gjennom privatiseringspolitikken vi blant annet vil se i diskusjonen om fritt behandlingsvalg og ikke minst gjennom skattepolitikken, fortsetter regjeringen å øke forskjellene i Norge, mener Lysbakken som også har klimaforliket langt fremme i pannebrasken.

– Det begynner å haste veldig. Vi skal kutte mange millioner tonn CO2 frem mot 2020, men regjeringen har fortsatt ikke langt frem noen plan for hvordan de skal gjøre det.

AKTUELT NÅ