Hopp til innhold

– Halvparten av alle sportsbutikker vil forsvinne

Eieren av Gresvig-kjeden mener det blir kroken på døra for Norges største totalleverandør av sportsutstyr dersom regjeringas forslag til økt momsgrense blir vedtatt.

Sportskjeden Gresvig kan gå konkurs dersom nye momsregler på netthandel fra utlandet innføres. Det sier sjefen for konsernet. Under høringen i finanskomiteen på Stortinget i dag gikk han til frontalangrep på regjeringens forslag:

Regjeringens forslag om å øke dagens momsgrense på utenlandsk netthandel fra 200 til 500 kroner møter motbør.

– Gresvig som Norges største grossist og leverandør til sportskjeder vil være borte, vi vil faktisk gå konkurs.

Gresvig-eier Olav Nils Sunde brukte sterke ord da han deltok i mandagens høring i Finanskomiteen om regjeringas forslag til økt momsgrense. I statsbudsjettet for 2015 foreslår regjeringa at dagens momsgrense på varer handlet på utenlandske nettbutikker økes fra 200 til 500 kroner. Det har vakt voldsomme reaksjoner fra handelsnæringa og arbeidsgiverforeningene NHO og Virke. Men ingen har gått like langt som Sunde:

– Det norske samfunn slik vi kjenner det i dag vil bli ødelagt. For norske sportsbutikker og norsk sportsbransje er dette snakk om liv eller død.

Sunde baserer sin dramatiske analyse på at 84 prosent av alle varene sportsbutikker selger i dag, har en prislapp på under 500 kroner. Det utgjør omlag 42 prosent av omsetningen til sportsbutikkene.

– 6,5 milliarder av sportsbransjens omsetning vil komme i direkte konkurranse med utenlandske netthandlere som slipper å betale merverdiavgift. Det er innlysende at fundamentet for vår eksistens nå blir truet dersom utenlandske aktører kan tilby sine varer med 25 prosent rabatt i forhold til norske butikker, mener Sunde.

Lar forbrukerhensynet veie tungt

– Jeg tror ikke disse reglene i seg selv vil velte Gresvig-konsernet, sier statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje (Frp).

Finansdepartementet har regnet ut at staten kommer til å tape 180 millioner kroner i tapte momsinntekter med regjeringas forslag, men har ikke regnet på hvilke tap det kan bety for næringslivet.

Statssekretær Jørgen Næsje

Statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje (Frp).

Foto: Regjeringen

– Det er vanskelig å ha detaljerte tall på hvordan dette vil slå ut akkurat, det kommer an på hvilke forutsetninger du legger inn i et slikt regnestykke. Men vi tror ikke konsekvensene er så dystre, sier Næsje som heller vil trekke frem forbrukerperspektivet.

– Dette er først og fremst en gladsak for alle forbrukere som handler på nett. Det har vært veldig irriterende med den ekstraregningen på gjerne 135 kroner eller mer. Vi lar forbrukerhensynet veie tungt her.

Næsje erkjenner at forslaget nok vil gi litt mer netthandel og litt økt konkurranse fra utlandet, men mener at den omstillingen må de norske butikkene klare.

– Da gjelder det å ha god kundebehandling, gjøre seg lekre for kundene og sørge for at folk har lyst til å handle hos deg.

– For mye Møllers tran

Venstre har tidligere tatt til orde for å øke momsgrensa på varer kjøpt på utenlandske nettsider, men har så langt ikke kommentert regjeringas forslag. KrFs Hans Olav Syversen lover imidlertid at dette vil bli en omkamp i budsjettforhandlingene.

Hans Olav Syversen (KrF)

Leder av Finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– For meg virker ikke dette godt nok utredet. Grunnlagsmaterialet til departementet er alt for tynt, sier lederen av Finanskomiteen.

Syversen påpeker samtidig at Gresvig-eieren muligens drar på litt mye i sin høringsuttalelse.

– Adjektivbruken ble litt vel sterk. At Norge ikke er til å kjenne igjen blir å ta litt for mye Møllers tran. Så langt er det et Atlanterhav mellom konsekvensene slik de er beskrevet i budsjettet og det næringa selv mener. Vi trenger en nøye gjennomgang av konsekvensene, mener Syversen og legger til:

– Dette er en nok en sak vi på ingen måte er ferdig med.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger