Hopp til innhold

– Foreldre bruker vold som oppdragelsesmiddel

Barn med foreldre med bakgrunn fra land utenfor Norden, har en høyere risiko for å bli utsatt for vold i hjemmet, ifølge professor Svein Mossige. – Det er ofte knyttet til en kultur hvor man ser på vold som et oppdragelsesmiddel, sier han.

Svein Mossige

Professor Svein Mossige har forsket på vold mot minoritetsbarn. Han påpeker at vold mot barn i flere land er akseptert i større grad enn i Norge.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Barn med bakgrunn fra den tredje verden har enda høyere risiko for å bli utsatt for vold i hjemmet enn andre barn, men det kan også være snakk om barn fra europeiske land – generelt gjelder den økte voldsrisikoen for barn med foreldre fra andre land enn de nordiske, sier Mossige.

Hittil i år er 354 barn fra seks politidistrikt avhørt om vold i nære relasjoner ved Barnehuset i Oslo.

NRK meldte tidligere i dag at 256 av dem, eller 72 prosent, har foreldre med en annen landbakgrunn enn norsk.

Daglig leder Astrid Johanne Pettersen ved Barnehuset pekte da på familier med krigstraumer og fattigdom som mulige forklaringer på overrepresentasjonen av barn med minoritetsbakgrunn.

– Voldsbruk er mer akseptert

Svein Mossige, som er professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo og har forsket på vold mot minoritetsbarn, mener noe av årsaken ligger i kulturen.

– I kulturer i enkelte land ser man på vold som et middel i oppdragelsen, og det er i større grad akseptert enn i Norge, sier Mossige.

– Et annet poeng er at i noen familier som kommer til Norge, kan foreldrene ha en frykt for at barna skal nærme seg vestlige verdier. Av den grunn kan foreldrene ty til vold i oppdragelsen nærmest i frustrasjon, men da er det snakk om en mer impulsiv form for vold.

Barneombudet er ikke overrasket

Barneombud Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe har selv jobbet som lege ved Barnehuset og undersøkte den gang mange minoritetsbarn for skader etter fysisk mishandling.

Foto: Beate Riiser / NRK

Barneombud Anne Lindboe er ikke overrasket over at foreldre med minoritetsbakgrunn blir etterforsket for vold mot egne barn i langt større grad enn etnisk norske foreldre.

– Jeg har selv jobbet som lege på Statens barnehus og har sett at det var veldig mange minoritetsbarn blant dem jeg undersøkte medisinsk for å se etter skader etter fysisk mishandling, sier Lindboe.

– Tatt i betraktning at det er en annen kultur når det gjelder vold i mange land, og med tanke på at mange av disse foreldrene bærer på traumer de er påført i hjemlandet, er det ikke så underlig at det er en overrepresentasjon i denne gruppen.

Krever handling

Lindboe mener foreldre må få hjelp til å endre adferd og peker i den anledning på program for foreldreveiledning.

– Det er noe alle kommuner må tilby og ha god kompetanse på, og disse programmene må være mer synlige. Dessuten bør Barnevernet få muligheten til å kunne pålegge foreldre å ta imot disse veiledningsprogrammene, sier hun.

Også Svein Mossige understreker viktigheten av å volden mot barn stanses.

– Vold kan på lang sikt ha veldig uheldige konsekvenser for dem som blir utsatt for volden. Blant annet kan de selv bli voldelige, eller de kan få angst og depresjoner.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger