Hopp til innhold

500 personer i fakkeltog for 10-åring som døde

MORTENSRUD, OSLO (NRK): Lokalmiljøet på Mortensrud på Oslo gikk i kveld i fakkeltog for å vise solidaritet og oppmuntre til bedre samhold i bydelen. Engasjementet blusset opp etter at en 10 år gammel gutt ble funnet død i sitt eget hjem.

Melita Ringvold holder appell

Melita Ringvold er en av initiativtagerne bak fakkeltoget og holdt appell før fakkeltoget.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Rundt 500 personer, både voksne og barn, deltok i markeringen.

– Vi er mange som bryr oss på Mortensrud. Det er viktig at vi alltid hjelper til når vi kan, snakker med hverandre, akseptere hverandre og ikke lukker øynene hvis noen har det vondt, sa Melita Ringvold i en appell før fakkeltoget. Hun er en av flere initiativtakere til arrangementet.

Hun opprettet Facebook-gruppen "Mortensrud Manifest" for å engasjere resten av nabolaget. Sammen med flere fra nærmiljøet arrangerte hun fakkeltoget for å vise samhold etter at en 10 år gammel gutt fra området døde i august.

– Det skjer vonde ting også her på Mortensrud og det er en del ting vi vil forandre på. Vi er nødt til å tenke hva kan vi gjøre? Vi må ta de vonde følelsene og forandre det til engasjement og handlinger, sa Ringvold i appellen.

Facebook-gruppen på en uke fått over 700 medlemmer.

– Må ta lærdom av hendelsen

– Den tragiske hendelsen har gått inn på enhver av oss. Men vi må ikke en slik hendelse passere oss som en revy. Vi må ta lærdom av dette og endre oss i en retning så vi skaper et bedre og mer inkluderende samfunn, sa en av de andre initiativtakerne, Ifikhar Mahmood, i sin appell.

Mahmood, som også er forstander ved Søndre Nordstrand muslimske senter, stilte konkrete krav til politikerne og ba dem om å ta vare på Mortensrud i framtiden.

– Det vi ønsker fra våre politikere er at de legger til rette for at våre barn får et trygt oppvekstmiljø. At det blir en bydel det blir godt å bli gammel i. At vi får en bydel med felles møteplasser, idrettsarenaer, oppgraderte skoler, plasser for å drive frivillig arbeid og samfunnsnyttig arbeid, sa Mahmood til de som hadde møtt opp.

– Bydel har vokst raskere enn tilbudene

Solveig Unnheim og Hatice Duzcu med fakler

Solveig Unnheim og Hatice Duzcu har blitt kjent gjennom at begge har barn på Mortensrud. De mener det er viktig at lokalmiljøet står samlet.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Solveig Unnheim og Hatice Duzcu bor på Mortensrud og er to av de mange som møtt opp for å vise engasjement.

– Vi er her for å støtte nærmiljøet vårt og få et bedre oppvekstmiljø for barna våre, og for å få politikerne til å tenke at det kanskje er på tide med en opprustning, sier Unnheim til NRK.

– Vi opplever Mortensrud som et trygt sted der alle bryr seg om hverandre, men vi ser at aktivitetene kommer til kort. Bydelen har vokst og det har blitt flere innbyggere her uten at de har bygget like mange steder der barn kan oppholde seg, sier Duzcu.

– Alle ønsker seg en flerbrukshall

Søskenbarna Ibrahim og Laila Bouzakfrat på 12 år har vokst opp i området. De har møtt opp fordi de synes det er viktig å vise støtte.

– Det her er vår sjanse til å vise støtte, så vi er veldig glade for å være her, sier Ibrahim.

– Jeg er født her og det er ikke så mye som skjer. Alle ønsker seg flerbrukshall. Det hadde vært skikkelig fint for der kunne alle møttes for å finne på ting sammen, sier Laila.

Saken fortsetter under videoen.

I kveld samlet innbyggerne på Mortensrud i Oslo seg for å gå i fakkeltog. Målet var å vise samhold og solidaritet etter at en ti år gammel gutt døde, trolig av underernæring. Fakkeltoget er en oppfordring til alle om å bry seg.

– Mortensrud er nedprioritert

"Mortensrud Manifest" ønsket også å markere gjennom fakkeltoget at de trenger flere ressurser for å skape et tryggere oppvekstmiljø på Mortensrud.

De føler seg glemt av bydelspolitikerne, som de mener fokuserer mer på andre områder som Holmlia og Bjørdal.

– Mortensrud har blitt nedprioritert lenge. Mange i samfunnet her har jobbet lenge for et flerbrukshall på Mortensrud, en frivillighetskoordinator og flere gratistilbud til barn og unge, sier Melita Ringvold.

Hun mener området trenger å framheves som et attraktivt sted å bo.

– Jeg håper vi nå skal gjøre et taktskifte så flere vil flytte til Mortensrud og ser alle de fantastiske kvalitetene som er her, sier Ringvold og legger til:

– Vi er nødt til å ta vare på ungdommene som er her. Hvis vi ikke gjør noe med det kan vi få store utfordringer. Det er en ganske ung bydel. Det er nytt og fint nå, men det må mer enn bare byggene til.

Funnet død i sitt hjem

Det store engasjementet for Mortensrud kom som en reaksjon etter at en 10 år gammel gutt ble funnet død i sitt eget hjem på Mortensrud i slutten av august. Det var guttens mor som ringte nødnummeret og fortalte at sønnen var livløs.

I november ble moren siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Moren, som er i 30-årene, døgnobserveres nå i åtte uker ved Dikemark sykehus.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at tiåringen trolig døde av underernæring.

10-åring funnet død i Oslo

Det blir arrangert et fakkeltog i bydelen for å vise støtte og solidaritet etter at en 10 år gammel gutt ble funnet død i sitt eget hjem.

Foto: NRK/Privat

AKTUELT NÅ