Hopp til innhold

Hjertesyke Eskil ble operert ved hjelp av 3D-hjerte

Eskil Enger er født med en komplisert hjertefeil. Ved hjelp av et helt spesielt hjelpemiddel kan kirurgene øke sjansen for at hjerteoperasjonene lykkes.

Eskil Enger

Eskil Enger er fire år gammel og født med hjertefeil. Han ble operert for første gang da han bare var fire måneder gammel. Eskil har nylig blitt operert ved hjelp av et 3D-hjerte – en eksakt kopi av fireåringens eget hjerte.

Foto: Lee/Hagen/Hatling/NRK

Overlege Henrik Brun holder et plasthjertet i hånden foran fire år gamle Eskil Enger og foreldrene hans.

– Er det godteri? spør Eskil Enger (4).

– Det kunne kanskje ha vært det, men det er bare plast.

Familien Enger
Foto: NRK

Det er en helt identisk 3D-kopi av guttens hjerte. Fireåringen har nemlig en komplisert hjertefeil.

Hvert år fødes over 500 barn med hjertefeil. Flere enn før overlever, men de fleste må gjennom mange operasjoner.

Nå har dette plasthjertet blitt et viktig hjelpemiddel for Eskils kompliserte hjerteoperasjon.

Født med hjertefeil

– Da han ble født fikk vi beskjeden om at legene ikke visste hvor lenge han kom til å leve. Kom han til leve en dag eller en uke? Nå er han fire år, men man merker jo at han ikke er som en vanlig fireåring.

Det forteller Eskils pappa, Kjetil Enger. Han har lagt merke til hvordan gutten henger litt etter andre barn på samme alder, og hvordan Eskil lett blir utmattet.

Eskil ble operert første gang da han bare var fire måneder gammel. Nå skal han igjennom nok en omfattende operasjon.

– Man er alltid bekymret, man tenker sitt og vi er jo spente. Men så vet vi også at det er dette vi må gjøre, sier mor til Eskil, Margaret Egeberg.

Nå håper de at en ny teknologi kan gjøre Eskil i stand til å leke som andre fireåringer.

3D-Kopi av hjertet

Helene Thon

Helene Thon, Helene Thon, generalsekretær for Foreningen for hjertesyke barn (FFHB), forteller at de ønsker å bidra med å gjøre nye operasjonsteknikker mer brukt.

Foto: Foreningen for hjertesyke barn

Denne uken gir forskningsstiftelsen til Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) penger til ti nye 3D-hjerter. De har betalt for 3D-hjertet til Eskil, mens Rikshospitalet har betalt for selve operasjonen.

– Vår rolle skal være å få i gang slike typer prosjekter som de offentlige ikke har midler til, og så er det naturlig at det offentlige viderefører metoder som dette, sier Helene Thon, generalsekretær for forskningsstiftelsen.

Hjerteoperasjonen er en del av et pilotprosjekt. Ved hjelp av et plasthjerte i 3D, en eksakt kopi av Eskils hjerte, kan legene se de fysiske hjertegangene og dermed planlegge operasjonen mer nøyaktig.

3D-hjertet er produsert i Belgia og laget med en revolusjonerende teknikk. Etter å ha tatt ulike røntgenundersøkelser av Eskil kan man forme konturene av hjertet før det støpes.

– VI kan for eksempel klippe og sy i det om vi trenger det og jobbe i plasthjertet som om det var et ekte hjerte, men aller først og fremst for å se på tilgangene og åpningene, forteller Henrik Brun, overlege på Barnehjerteseksjonen ved Rikshospitalet.

3D-hjerte

Dette plasthjertet er en kopi av Eskils hjerte.

Foto: NRK

Den andre som opereres

Tilbake på Rikshospitalet ligger Eskil i pasientsengen, tilkoblet maskiner og legeutstyr. Han forberedes til den siste undersøkelsen av hjertet før operasjonen. En lege lytter til Eskils hjerteslag.

Kirurgene har studert hjertet nøye og gått igjennom hjertefeilen. Det kompliserte arbeidet tar rundt fem timer. 3D-modellen var med på å bestemme hvor legene skulle legge snittet i det reelle hjertet.

Eskil er den andre hjertepasienten i landet som opereres etter en slik metode.

Tilbake på Elverum

En uke etter operasjonen sitter mor og far og en nyoperert sønn på sykestua og venter på å bli utskrevet. Eskil smiler og ler. Til tross for at operasjonen var en påkjenning for alle, har den ifølge legene gått bra.

– Det var noen tøffe dager rett etter operasjonen, men han kom seg utrolig fort. Så nå er vi mest glade for å komme hjem og være litt familie igjen, sier mamma Margaret.

Leger og sykepleier kommer for å ta farvel med familien og ønsker dem god tur hjem til Elverum. Ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) kan de aller fleste med medfødt hjertefeil få et godt liv som voksne.

– Nå satser vi på å få en mer aktiv hverdag og at Eskil vil orke mye mer og kan være med på aktiviteter i barnehagen og hjemme. Det vil bety mye for livskvaliteten hans, sier pappa Kjetil.

Eskil Enger opereres ved hjelp av 3D-hjerte

AKTUELT NÅ