Hopp til innhold

Kronisk syke må betale for overnatting

Kronisk syke og alvorlig syke barn rammes spesielt når egenandelen går fra 0 til 600 kroner for en natt på sykehotell i Oslo. Pasientombudet ber om fritak for dem som ikke har andre alternativer enn å reise langt.

ULLEVÅL UNIVERSITETSSYKEHUS

Oslo universitetssykehus har flere pasienthotell. Et av dem er i tilknytning til Ullevål. Fra nyttår blir det dyrere for pasienter å bo der.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Pasientene må legge ut 1300 kroner for den første overnattinga, og får deretter 700 kroner tilbake. Etter operasjon må de ikke betale.

Men med flere behandlinger i året, blir det en ekstraregning på mange tusen kroner for de sykeste pasientene med kroniske lidelser.

Olav Røise

Olav Røise ved OUS.

Foto: NRK

– Dette er en forferdelig julegave, sier leder Olav Røise ved klinikk for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus (OUS) til NRK.

– Dette rammer pasienter som ikke egentlig har noe valg. De må reise dit toppkompetansen er, sier han.

Blir likt over hele landet

Egenandelen har tidligere variert fra helseforetak til helseforetak fordi prisen på hotell er ulik. Det er dyrere i Oslo enn i Tromsø. I Oslo har sykehusene unnlatt å ta pengene fra pasientene for å skåne dem, ifølge Røise.

Etter et vedtak i styret i OUS, følger også de forskriften som gjelder for alle helseforetak. Dermed blir det like regler over hele landet. Samtidig gjør det at spesielt syke pasienter som må reise langt for å få riktig hjelp, rammes ekstra hardt.

Kari Kjønaas Kjos

Kari Kjønnås Kjos fra Frp.

Foto: NRK

– Når dette nå også innføres i Oslo, vil det ramme pasienter som må på sykehus med nasjonale funksjoner, sier Kari Kjønnås Kjos, Frp-politiker og leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Hun sier 600 kroner ikke er mye penger når det er snakk om én overnatting, men at det blir mye når det flere turer per år.

– Bør gi fritak

Knut Fredrik Thorne

Pasientombud Knut Fredrik Thorne.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Pasientombud Knut Fredrik Thorne sier han har forståelse for at man ønsker å gjøre dette likt over hele landet, men at det vil ramme ulikt.

– En del pasienter kan ikke reise til andre steder enn Oslo for å få behandlingen sin, og mange av disse kommer langveisfra. Flere av disse har det trangt økonomisk fra før, sier Thorne.

Han mener det bør vurderes å gi disse pasientgruppene fritak – eventuelt at utgiftene til overnatting dekkes av frikortet, noe det ikke gjør i dag.

– Hva med en familie med et sykt barn som ikke har råd til å reise til Oslo? Skal de måtte si nei til behandling? spør Thorne.

– Foreslå en endring

Torgeir Michaelsen (Ap)

Torgeir Michaelsen i Ap.

Foto: Stortinget

Torgeir Michaelsen, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, mener dette framstår som urimelig. Han ber regjeringen gjør noe med problemet.

– Kjos kan foreslå en endring. Den vil Arbeiderpartiet støtte, sier han.

Kjos sier hun vil ta dette med til helseminister Bent Høie.

Verken Helse- og omsorgsdepartementet, Helse Sør-Øst eller Oslo universitetssykehus kunne eller ville stille til debatt om saken.

Direktør for medisin- og helsefag i Helse Sør-Øst, Alice Beathe Andersgaard, sier det har vært ulik praksis mellom de ulike helseregionene med hensyn til hvordan pasientene skal belastes økonomisk for opphold ved sykehotell.

– Vi ser at dette rokker ved prinsippet om at alle pasienter i landet skal behandles likt og har derfor valgt å tilpasse oss praksisen i de andre regionene og det forskriften legger opp til. Det innebærer at pasienter over hele landet fra nyttår blir behandlet likt ved hotellovernatting i forbindelse med behandling. Denne endringen vil også føre til lik behandling av pasientene enten de bor på sykehotell eller velger å overnatte på hotell utenfor sykehus, skriver hun i en epost til NRK.

Hun mener det er viktig å merke seg at dette gjelder pasienter som ikke er innlagt eller skal på et flere dagers opphold ved sykehusene.

– De skal ikke legge ut for oppholdet ved sykehotell.

AKTUELT NÅ