Hopp til innhold

Vil at Erna skal ta en Obama

En av USAs største naturskatter har fått varig vern av president Barack Obama. WWF syntes statsminister Erna Solberg bør gjøre som sin amerikanske kollega og innføre varig vern av Lofoten.

Reine i Lofoten
Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Dette område tilhører oss alle og er altfor verdifullt til å selge til høystbydende, sa Obama da han erklærte naturskjønne Bristol Bay i Alaska for vernet og dermed beskyttet fra fremtidig petroleumsaktivitet denne uken.

Det vernede området i Alaska har et rikt dyre- og fugleliv, mye turisme og fiskebestander som har brødfødd mange generasjoner. Og kan ha mange paralleller til Lofoten i Norge, som kun er beskyttet av et midlertidig vern.

Viser globalt lederskap.

Nina Jensen generalsekretær i WWF Norge

Nina Jensen, generalsekretær i WWF Norge.

Nå håper WWF-leder Nina Jensen at Erna Solberg kan følge Obamas fotspor og innføre varig vern av Lofoten.

– Jeg mener at vi har et tilsvarende Bristol Bay i Norge, nemlig områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Også her ligger det betydelige naturressurser, et av verdens mest unike naturområder, store fiske- og gyteplasser, et stort potensiale for fornybar verdiskapning og nye arbeidsplasser. Og Obama viste denne uken at det er mulig å innføre varig vern av slike områder, sier Jensen.

I forhandlingene med støttepartiene KrF og Venstre gikk Solberg-regjeringen inn for at det ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet og heller ikke konsekvensutredning i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i stortingsperioden 2013-2017.

Nina Jensen i WWF mener det er på tide at Solberg tar lærdom av sin amerikanske kollega og beskytter område mot all fremtidig oljeaktivitet.

– Obama viser globalt lederskap og hva omstilling faktisk betyr. Han viser at verden må ta noen vanskelige valg, og la betydelige deler av olje, gass og kullressursene bli liggende i bakken, og da er det naturlig at man starter med de områdene som er mest verdifulle.

– Dårlig sammenlikning

Erling Kvadsheim

Direktør for miljø og næringspolitikk i Norsk Olje og Gass, Erling Kvadsheim.

Foto: Norsk Olje & gass

Direktør for miljø og næringspolitikk i Norsk Olje og Gass, Erling Kvadsheim, mener det er problematisk å sammenlikne Bristol Bay med Lofoten.

– Den politiske diskusjonen har dreid som et stort gruveanlegg, deponering av gruveavfall og bruk av kjemikalier som ikke er tillat å bruke i oljeindustrien. Å sammenlikne dette med Lofoten-saken blir veldig billig og lettvint. Det viser bare hvor dårlige poeng miljøbevegelsen bruker i slike saker, sier Kvadsheim.

Han er overbevist om at oljeindustrien kan drive sikker og forsvarlig virksomhet utenfor Lofoten hvis det skulle bli tilgjengelig etter 2017.

– Men først må vi få på plass en konsekvensutredning, som vi har etterlyst lenge. Dette er det også et stort flertall av stortingsrepresentantene som ønsker, sier Kvadsheim.

I USA har miljøvernere, urbefolkning og politikere kjempet sammen for beskyttelse mot utvinning av naturressursene i Bristol Bay. Kampen om vern i Lofoten har vært mer delt i Norge og i lokalsamfunnene i Lofoten.

Nina Jensen mener likevel at det er klare fellestrekk og at ønsket om varig vern er godt utbredt i Norge.

– Det er ikke tilsvarende enighet, men også i Norge står for eksempel fiskere, turistnæringen og fornybar energi-forkjemperne sammen. 70 prosent av all fisk i Barentshavet og Norskehavet, kommer enten herfra eller passerer dette området. Her er også fastlands-Europas største sjøfuglkoloni, i tillegg til at verdens største korallrev ligger utenfor disse områdene, sier Jensen.

– Hvis ikke dette egner seg for varig vern av petroleumsvirksomhet, så er det få områder som gjør det. Dette er jo selve indrefileten av norsk og internasjonal natur, sier Jensen.

Kvadsheim i Norsk olje og gass sier han også er fullt klar over torskestammenes viktige gyteplasser i områdene de vil konsekvensutrede i.

– Men dette er ting vi kan tilpasse oss. Vi er også innforstått med de store korallrevforekomstene i disse områdene. Og det har knapt vært et korallrev som har blitt ødelagt av norsk olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel fram til i dag.

Både olje og miljø

Statssekretær i Klima og miljødepartementet, Lars Andreas Lund (H), kan ikke gi noen klar melding om hva som vil skje etter 2017, om vernet fortsetter eller om det åpnes opp for konsekvensutredninger.

Lars Andreas Lunde

Lars Andreas Lunde, statssekretær i Klima- og miljødepartementet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det politiske grunnlaget for hva som skal skje med Lofoten ble forhandlet fram i samarbeidserklæringen mellom støttepartiene og regjeringen. Men hva som skal skje etter 2017 må vi ta stilling til i valgkampen da, sier Lund.

Men statssekretæren mener det er fullt mulig å drive petroleumsvirksomhet samtidig som man tar vare på miljø og fiskeri.

– Det har vi over førti års erfaring med. Vi har utviklet gode forvaltningsplaner som balanserer de ulike interessehensynene langs kysten. Og det finnes områder på vestlandet der man har klart dette helt fint fram til nå, så da vil vi nok også kunne klare dette i Lofoten, hvis vi skulle åpne opp for aktivitet der, sier Lund.

– Risikabelt for framtida

Nina Jensen gir honnør til regjeringens midlertidige vern, men at de også må tenke enda lenger frem.

– I tiden vi går inn i nå, der mye av fossilressursene må bli liggende, så trenger verden lederskap. Og her kan Norge også kan gi varige vern, som Obama ga denne uken, spesielt når det kommer til de unike områdene som Lofoten.

Jensen trekker også fram de mange konsekvensutredningene som allerede har blitt gjennomført i disse områdene, der de miljøfaglige etatene gang på gang sier nei, og at de bare får mer og mer kunnskap som taler i deres favør.

Men verden vil jo fortsatt trenge fossil energi i årene fremover?

– Vi erkjenner jo at olje og gass vil være en del av energimiksen i årene fremover. Spørsmålet er om vi skal investere milliarder av norske penger i nye områder som skal utvinnes i 2040, 2050 og enda lenger fram i tid. Det mener vi er for risikabelt, med tanke på miljø, klima og ikke minst økonomisk, sier Jensen.

AKTUELT NÅ