Hopp til innhold

– Jeg kaller dem dyr!

OSLO SENTRUM (NRK): Sju år gamle Sakaria Hussain holdt en sterk appell under markeringen mot terrorangrepet på en skole i Peshawar i Pakistan. – De voksne kaller dem terrorister. Jeg kaller dem dyr!

Sakaria Hussain (7) holdt appell under markering mot terror

– 16. desember 2014 er en dag som aldri kommer til å bli glemt, sa Sakaria Hussain (7).

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Med en rød skolesekk på ryggen hadde 7-åringen er klart budskap denne desemberkvelden.

– Kjære mine søstre og brødre. 16. desember 2014, en dato ingen vil glemme. En dag hvor hele verden felte sine tårer. En dag da 132 barn ble drept. Drept!, ropte Sakaria Hussain.

– De ble drept av grusomme mennesker. De voksne kaller dem terrorister. Selv kaller de seg muslimer. Jeg kaller dem dyr! Dyr uten følelser. Dyr uten hjerte. Dere som dreper barn og kaller dere muslimer, har dere kanskje glemt at vår profet var spesielt glad i barn.

Ifølge Islamsk Råd Norge deltok over 3000 mennesker i fakkeltoget, som ble arrangert under parolen «Sammen mot terror».

Fakkeltoget var en markering mot terrorangrepet på en skole i Peshawar i Pakistan, hvor over 140 mennesker ble drept, de fleste av dem skolebarn.

«De minste kistene er de tyngste»

Med plakater med påskrift som blant annet «Sammen for fred», «They went to school and never came back» og «The smaller coffins are the heaviest» gikk det lange fakkeltoget gjennom snøværet i Oslos gater.

En av dem som viste sin støtte, var Tausifa Shah.

Tausifa Shah

– Vi vil vise at vi er med i deres sorg, sier Tausifa Shah.

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK

– Vi er alle samlet her i dag for å markere dødsfallene i Peshawar og for å vise vår støtte. Det er så trist at det er barn som blir angrepet. Det er helt meningsløst. Vi vil vise at vi er med i deres sorg, og at de ikke er alene, sa hun til NRK.

Hvorfor er dette fakkeltoget viktig?

– Det er viktig for å vise hele verden at selv om dette skjedde i Pakistan, handler det ikke bare om barna der. Det handler om barns sikkerhet i hele verden. Dette skjedde jo på en skole, et sted mange barn er hver dag. At man ikke skal føle seg trygg der, er tragisk, sa Tausifa Shah.

– Vil vise min avsky mot terror

Fauzia Azouar

– Jeg vil vise min avsky mot terror, sier Fauzia Azouar.

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK

Også Fauzia Azouar ville uttrykke sin støtte.

– Jeg er med for å vise solidaritet med dem som opplevde det som skjedde i Peshawar, og for å vise avsky mot terror, sa hun.

– Det er viktig å vise at man står sammen og viser avsky når man ser urettferdighet.

Flere appeller

Fakkeltoget begynte ved Oslo S klokken 17 og gikk videre til Stortinget, hvor det ble holdt appeller.

Blant dem som holdt appeller, var utenriksminister Børge Brende, den pakistanske ambassadøren til Norge Abdul Hamid, domprost Anne-May Grasaas og imam Sikandar.

– Ingen mennesker har rett til å begå urett, bruke vold eller terror mot andre mennesker. Uansett deres tro eller livssyn, er det forbudt, ifølge islam. Det som skjedde i Peshawar, fordømmes på det sterkeste av folk i hele verden, sa imam Sikandar.

– Terror knyttes noen ganger til religion. Terrorister har ingen religion eller livssyn. Hvis noen knyttet dem til en religion, er vedkommende med på å gå terror legitimitet, noe det ikke har, sa imamen.

Også flere andre tro- og livssynsledere og representanter for organisasjoner deltok på markeringen.

Fakkeltog mot terror i Oslo sentrum etter terrorangrepet i Peshawar

Utenriksminister Børge Brende deltar i fakkeltoget søndag ettermiddag. Han er blant dem som skal holde appeller.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi vil vise at vi står sammen mot terrorisme. Her er mange organisasjoner til stede, her er representanter fra flere tro- og livssyn og fra politisk ledelse i Norge, sa generalsekretær i Islamsk Råd Norge Mehtab Afsar til NRK.

Utenriksminister Børge Brende sa at angrepet var et angrep mot oss alle.

– Angrepet er ikke bare et angrep på denne skolen, denne byen eller bare mot Pakistan. Dette er et angrep mot menneskeheten, et angrep mot oss alle, sa Brende og høstet applaus.

– Kjenner på sorgen og smerten

Over 140 mennesker ble drept da terrorister stormet skolen og begynte å skyte. Minst 132 av de drepte var barn.

Mehtab Afsar, leder i Islamsk Råd Norge

Mehtab Afsar, leder i Islamsk Råd Norge, har tatt initiativ til en markering til støtte for ofrene etter terrorangrepet på skolen i Peshawar, og mot terror.

Foto: Jonas Sundquist / NRK

Pakistanske Taliban (TTP) har sagt at de sto bak angrepet. En talsperson for Taliban sa at skolen ble angrepet fordi militæret i Pakistan angriper Taliban.

Mehtab Afsar har vært opptatt av at så mange som mulig må stå sammen og ta avstand fra terror, også i en travel førjulstid.

– Mange i Norge har bånd til Pakistan og er i sorg, men du trenger ikke å være fra Pakistan for å kjenne på smerten og sorgen.

AKTUELT NÅ