Hopp til innhold

- Kyllinger brekker vinger under transport

Hundretusener av norske kyllinger brekker vingene og opplever store smerter i tiden før de slaktes.

Video nsps_upload_2010_1_6_11_32_9_2841.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Klikk på bildet for å se reportasjen fra Dagsrevyen.

Les også:

Mattilsynet tror det kan skyldes at oppdrettere får kyllingene til å vokse fortere og fortere og at skjelettet til slutt nesten ikke tåler noen ting.

Ekstrem vekst

Vi liker å tro at kyllingen vi spiser er sunn og frisk og har et fint, om enn noe kort, liv, før den blir slaktet.

Men kyllingen vi spiser er en del av stor industri som er i kraftig vekst, og det skjer skader blant dyrene som vokser opp i trange bur tett i tett med hundrevis av andre slaktekyllinger.

En kylling veier omtrent 50 gram etter fødselen, og 29 dager senere er vekten på 1,8 kilo. Til sammenligning ville et nyfødt menneskebarn oppnådd en vekt på over 100 kilo dersom det hadde vokst like fort.

Ferskt beinbrudd

Bildet viser et ferskt beinbrudd, med store blødninger og beinpiper stikkende ut

Foto: Mattilsynet

Men for kyllingen stopper ikke veksten der. De som driver med avl, utvikler kyllingen videre til å vokse enda fortere for hvert år som går.

- Det skjer fordi vi ønsker oss større kyllingfileter, sier Britt Weium, distriktssjef i mattilsynet, Elverum.

Spørsmålet er om kyllingen egentlig tåler dette. Dyrene har ikke miljøtrening, og reagerer med frykt og engstelse i kontakt med mennesker, forklarer Weium.

Transportskader

Undersøkelser mattilsynet har gjort viser at omlag 150 000 kyllinger har brukket vingene på ett år bare på slakteriet på Elverum.

Sannsynligvis blir kyllingene skadet under transporten, men ingen vet sikkert hvorfor dette skjer.

Høne i bur

Kylling med brukket vinge.

Foto: Mattilsynet

- Vi antar at vingebruddene skjer under transporten til slakteriet, sier Britt Weium.

Mattilsynet mener veksten i kyllingindustrien gir nye utfordringer når det gjelder dyrevern.

- Det er jo et spørsmål om hvordan da næringen takler den veksten. En ting vi har sett er økende forekomst av vingebrudd og løsning av vekstlinjene i knoklene, sier Weium.

En prosent

Vingebrudd og løsning av vekstlinjene i knoklene gjør at kyllingene som kommer frem til slakteriet har store fysiske skader. Ifølge stikkprøver som Mattilsynet har gjort skjer dette med i underkant av en prosent av kyllingene. Det betyr 150 000 kyllinger bare på Elverum.

- Vi antar at dette er et bransjeproblem, ikke bare noe som skjer på Elverum. Fordi det er samme dyr, materiell og samme avlivingsmåte, sier Weium.

- Jeg vil ikke kjøpe slik kylling

Video nsps_upload_2010_1_6_11_32_44_2842.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Stephanie Rodrigues, Torhild Skåtun og Petter Lohne synes ikke kyllingene bør behandles slik at de brekker vingene. (KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE VIDEO).

Hele verdikjeden

Kjøtt- og eggprodusenten Nortura skal nå se på hva årsakene til vingebrudd hos slaktekyllinger kan være.

Norturas informasjonssjef

Norturas informasjonssjef, Ellen Flø Skagen.

Foto: NRK

- Vi må se på hele verdikjeden fra hvordan bonden håndterer dyrene, hvordan de plukkes og transporteres, til at de får godt stell inntil de bedøves og slaktes. Alle ledd må ta ansvar. Vi vil se om vi må endre rutiner noen steder, eller kanskje få nye rutiner, sier Ellen Flø Skagen, informasjonssjef i Nortura.

- Den slaktekyllingen vi har i dag vokser raskt, gir mye kjøtt uten at den trenger for mye for. Det er dermed positivt miljømessig og matproduksjonsmessig. Men det er klart at det ikke skal gå ut over dyrenes velferd, sier hun.

- Vi vet at mattilsynet har pekt på at veksthastigheten kan være grunn til vingebrekk. Det er et tema bransjen vil se på sammen. Nå vil vi se på hva vi gjør med den rasen vi har i dag, sier Skagen.

Hun avviser at vingebrudd skjer fordi produsentene blir presset til å produsere raskere og levere større kyllinger.

- Vi i Nortura lever i et krysningspukt mellom landbruk, dyrevelferd, marked og forretning. Men vi ønsker å være tydelige på at vi skal aldri gå på akkord med dyrevelferd, sier Norturas infromasjonssjef.

Skadet kylling

Bildet fra Mattilsynet viser en kylling med brukket vinge.

Foto: Mattilsynet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger