Hopp til innhold

Ønsker å bli surrogatmor i Norge

– Jeg synes det ville ha vært helt fantastisk å kunne hjelpe noen, sier den norske kvinnen «Tale». Lovverket stopper henne i å bære andres barn frem lovlig.

Mage.

VIL HJELPE: – Når vi har teknologien og muligheten til det, og når vi likevel kan reise til utlandet for å få hjelp, hvorfor ikke åpne opp for det i Norge? spør den norske kvinnen «Tale».

Foto: XAVIER NAVARRO / MAXPPP

NRKs «Ukeslutt» har møtt den norske kvinnen «Tale», som ønsker å gå gravid med andres barn.

– Hvis egget ikke er mitt og donoren heller ikke er noen jeg kjenner, så er jo ikke dette mitt. Da er jo bare jeg til hjelp for noen som ikke klare å bære det frem selv. Jeg synes det ville ha vært helt fantastisk å kunne hjelpe noen, sier «Tale» til NRK.

Hun har kontakt med likesinnede kvinner på det amerikanske nettstedet Surrogatefinder.

Fordi det er ulovlig å være surrogatmor i Norge, vil hun være anonym.

Les også: Norsk surrogatboom i India
Les også: Norsk ambassade hjelper surrogatforeldre

Vil gjøre det lovlig

– Hvis jeg skulle gjøre det, vil det trolig være for noen jeg har blitt kjent med. Jeg vet at det barnet kommer til å få det bra, og at jeg høyst sannsynlig kommer til å treffe det. Jeg vet at jeg gjør noe godt, og at jeg hjelper noen som virkelig trenger det, forklarer «Tale».

Hvis hun bestemmer seg for det, tror hun ikke hennes egen datter vil reagere negativt. Det vil heller ikke bli problematisk for henne selv å se ultralydbilder av barnet.

«Tale» synes det bør bli lovlig å være surrogatmor i Norge.

– Når vi har teknologien og muligheten til det, og når vi likevel kan reise til utlandet, hvorfor ikke åpne opp for det i Norge? Det er jo bare å sette seg på et fly, så kan du få hjelp i USA, påpeker hun.

Lovlig i Nederland

Avdelingsoverlege Johan T. Hazekamp ved Volvat medisinske senter hjelper kvinner som sliter med å få barn.

– Både i Finland og i Nederland har de drevet med surrogatmødre i mange år. Der har de alltid gjort på en ikke-kommersiell måte. Surrogatmødre har gjort det for å hjelpe par, forklarer Hazekamp til NRK.

Legen sier grunnlaget for behandlingen alltid har vært rent medisinsk. Et eksempel er hvis kvinnen har mistet en livmor eller er født uten livmor, men har eggstokker.

Finland har senere forbudt surrogatmorskap, mens det i Nederland er opprettet to klinikker for formålet. Nå jobber Hazakamp for at praksisen skal bli lovlig også i Norge.

– En grunn til at dette ikke er lov i Norge, er at dette er en følelsessak. Men politikerne kan ikke løse en så alvorlig sak basert på magefølelsen, mener legen.

Les også: - Surrogatbarn havner i et juridisk vakuum
Les også: Regjeringen avviser ny surrogatlov

– Problemfritt forhold

Tormod Flage Ravneberg fra Oslo har to tvillingbarn født av surrogatmor.

Selv fryktet han aldri at surrogatmoren, en enslig kvinne på 30 år som selv har barn, ønsket å beholde barna.

– Hun var veldig redd for at vi ikke skulle komme og ta hånd om barna, sier Flage Ravneberg til NRK.

Under svangerskapet foregikk det en rettslig overføring av foreldreretten, fra surrogatmoren og til de kommende foreldrene. Ifølge Flage Ravneberg var surrogatmoren opptatt av at denne foregikk tidlig nok.

Foreldrene har god kontakt med surrogatmoren i dag, men hun har aldri ytret ønske om å få igjen barna.

Flage Ravnestad påpeker at rettssaker i USA ikke har gått i surrogatmorens favør.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger