Hopp til innhold

- Toppidretten diskriminerer kvinner

- Kvinner blir diskriminert og nedprioritert i både norsk og internasjonal toppidrett. Den tidligere løpestjernen Ingrid Kristiansen er irritert på Kvinnedagen.

Ingrid Kristiansen tar gjerne treningsturen på truger.

Ingrid Kristiansen på treningstur

Foto: ingrid-kristiansen.com / NRK

I dag er det hundre år siden 8. mars ble en kampdag for kvinners rettigheter, men i idretten er kvinnekampen langt fra over, sier idrettssosiolog Mari Kristin Sisjord.

- Kvinner blir rett og slett motarbeidet, og noen forsøker sånn litt halvsystematisk å holde dem nede, sier Ingrid Kristiansen.

Mange OL-gull

Til tross for at norske kvinner tok mange OL-gull i Vancouver, mener Norges tidligere løpestjerne at kvinner blir dårlig behandlet i idretts-Norge.

- De signaliserer at de ikke har tro på deg eller vil satse på deg. Hadde de gjort det, hadde norske jenter blitt enda bedre og synligere på det internasjonale idrettskartet, mener hun.

Dårligere treningstider

- Kvinner får ofte dårligere treningstider, sier professor og idrettssosiolog Mari Kristin Sisjord. Hun peker på at kvinner har måttet kjempe seg inn i flere idretter, og ofte har blitt nektet å konkurrere på menns nivå.

Begrunnelsene er såkalt medisinske. - Kvinner er for svake, og kvinnekroppen skal ikke utsettes for så store påkjenninger, er velkjente argumenter, sier Sisjord.

Femmila for menn

- Når det gjelder skihopp for eksempel, har det vært hevdet at nedslag kunne være skadelig for reproduktive organer. Det medfører ikke riktighet, sier professoren og idrettssosiologen.

Lege Lars Engebretsen

Lege i Olympiatoppen, Lars Engebretsen

Foto: NRK

Hun reagerer på at kvinnelige skihoppere fortsatt ikke får delta i OL. Det er også etter hennes mening urettferdig at kvinnelige skiløpere går tremil, mens femmila er forbeholdt menn.

- Brystkreft av fotball

Lege i Olympiatoppen, Lars Engebretsen, sier at kvinner like gjerne kan gå den lengste distansen. Han er også oppgitt over de medisinske argumentene.

- Jeg var lege i fotballforbundet i mange år. På sene åttitall og tidlige nittitall var et av argumentene fra østblokklandene at kvinnene kunne få brystkreft av å delta i kvinnefotball. Det er det mest søkte argumentet jeg har hørt hittil, sier Engebretsen.

- Fotball, skihopp og ishockey er idrettene der kvinner diskrimineres mest. Det er ingen grunn til at det skal være sånn, mener han.

AKTUELT NÅ