Hopp til innhold

Utvist kriminell tilbake i Norge etter 3 dager

Rumenske Levente Sterczer sitter bak lås og slå i Trondheim, han er varig utvist fra Norge og dømt fem ganger for vinningsforbrytelser.

Video Utvist kriminell tilbake i Norge

Levente Sterczer fra Romania kommer til Norge for å stjele. Klikk påbildet for å se video.

Men det hindrer ham ikke fra å komme tilbake og stjele penger og verdisaker i Norge.

– Stjålet for fire millioner

– Jeg har reist rundt i Norge og stjålet masse penger og bærbare PC-er. Jeg har flere ganger blitt sendt tilbake Romania, men etter tre dager har jeg reist tilbake til Norge for å fortsette å stjele, sier Levente Sterczer til NRK. Han hevder han har tatt verdier for 4 millioner kroner de siste 8 årene.

Hans spesialitet er arbeidsplasser, særlig skoler. Midt på dagen går han inn og forsyner seg av de verdisakerne han kommer over.

I 2008 var han på skolebesøk i Nedre Eiker og forlot ikke skolen før han hadde funnet arbeidsrommet og forsynt seg med vesker og pc-er fra seks av lærerne.

NRK har tidligere skrevet flere saker om rumenske bander som mener nordmenn ikke passer godt nok på verdisakene sine .

Økt vinningskriminalitet

Antall innbrudd og grove tyverier fra norske eneboliger har steget med mer enn 30 prosent de siste fem årene. Vinningskriminalitet utgjør nå 60 % av all kriminalitet her i landet.

Ifølge politiet kommer de fleste fra Litauen, Albania og Romania, og flere av dem er utvist fra Norge mange ganger.

– En utvisning fra Norge er ikke effektiv. Vi får transportert dem ut og så er de tilbake igjen og begår kriminelle handlinger i Norge etter kort tid, sier politiadvokat Morten Reppen.

Tatt på fersken

Søndag tok politiet to albanere på fersken idet de brøt seg inn i en optisk forretning.De var i ferd med å ta med seg brillertil en verdi av rundt en halv million kroner.

De har begge vært utvist fra landet, men har kommet tilbake igjen.

– Det er jo et tankekors. Vi ser at folk som vi har jobbet i lang tid for å få pågrepet, som vi har hatt i varetekt, fått dømt og utvist, kommer tilbake igjen. Vi har også fraktet dem ut. Det går fra en til tre uker, så er de tilbake i Oslo igjen, og vi pågriper dem på nytt for de samme straffbare forholdene, sier leder for etterretnings- og vinningsgruppen i Oslopolitiet, Geir Ellefsen.

I går ble det kjent at regjeringen nå setter fart i arbeidet med å sende kriminelle fra Øst-Europa til soning i hjemlandet.

De innsatte fra Øst-Europa legger beslag på over hundre fengselsplasser her i landet.

Kommer tilbake

Rumenske Levente Sterczer har ingen tanker om å gi opp sin kriminelle løpebane.

– Det er så masse penger i Norge, så derfor kommer mange tilbake, sier han.

Det blir mer om utenlandske tyveribander i tv-programmet Spekter på NRK2 i kveld klokka 20:45.

AKTUELT NÅ