Hopp til innhold

- Legg press på sjokoladeselskapene

- Forbrukere bør sende en e-post til norske sjokoladeselskaper og stille noen krav, oppfordrer prosjektleder i Initiativ for etisk handel.

Jente spiser sjokolade
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Gunelie Winum

Gunelie Winum, prosjektleder Initiativ for etisk handel.

Foto: Initiativ for etisk handel

I dokumentaren «Sjokoladens mørke side» som ble vist på NRK2 tirsdag kveld, avslører den danske journalisten Miki Mistrati hvordan barn helt ned i åtteårsalderen selges og smugles over grensen til Elfenbenskysten for å jobbe på kakaogårder.

Norske sjokoladeprodusenter er klar over at råvarene de bruker trolig kommer fra steder med barnearbeid.

Les også: - Sjokoladeindustrien ser gjennom kikkerten med blinde øyne

Se dokumentaren i nett-TV: Sjokoladens mørke side (kun tilgjengelig i dag pga. rettigheter)

Gunelie Winum, prosjektleder i Initiativ for etisk handel, mener forbrukerne bør bli flinkere til å legge press på bransjen.

Manglende kontroll

- Forbrukeren må ikke slutte å kjøpe sjokolade, for det er en viktig eksport for Vest-Afrika. Man må heller legge press på selskapene for at de skal intensivere innsatsen sin, sier Winum til NRK.no.

Hun forteller at Norge er med i et internasjonalt kakaoinitiativ som arbeider for å bedre forholdene på kakaoplantasjene. Det er likevel en lang vei å gå.

- Norske sjokoladeselskaper vet ikke alltid hvor råvarene de bruker kommer fra. Det krever internasjonalt samarbeid med mange aktører for å få fullstendig oversikt. Norge kan ikke ta ansvar for dette alene, men de kan gjøre mer, sier Winum.

Barnearbeider på kakaofabrikk

Norske sjokoladeselskaper har kjent til problematikken med barnearbeid i flere år.

Foto: Monday Media / ©ROMANO

- Send en epost

Winum mener alle kan gjøre litt mer for at arbeidet med etisk handel trappes opp ytterligere.

- Send en e-post til sjokoladeselskapene. De legger kanskje ikke merke til én, men de legger merke til 30.

Hun mener alle ansatte i norske bedrifter bør legge trykk på ledelsen sin for at de skal sette av ressurser for å sikre etisk handel.

Miki Mistrati

Den danske journalist Miki Mistrati har laget dokumentaren «Sjokoladens mørke side».

Foto: privat

Fair Trade - et lite skritt i riktig retning

Journalist Miki Mistrati, som står bak dokumentaren «Sjokoladens mørke side», mener også at norske forbrukere bør stille krav til sjokoladeselskapene.

- De bør be selskapene om å utstede en garanti om at de innen noen år omlegger sine innkjøp til sporbar kakao. Det lar seg gjøre, men det krever vilje, sier han.

Han oppfordrer folk i mellomtiden til å kjøpe Fair Trade-sjokolade.

- Det er ingen garanti for Fair Trade, men det er et lite steg i riktig retning. På den måten vet man som forbruker at kakaobøndene har fått nok penger for sin kakao, men det gir ingen garanti for barnearbeid.

Les også: Umulig å leve etisk i Norge

- Vanskelig å spore tilbake

Daglig leder i Norske Sjokoladefabrikkers Forening, Dag Kjetil Øyna, sier de jobber forebyggende med problemet.

- Vi har jobbet med å bedre forholdene for lokalbøndene slik at det blir mindre grobrunn for barnearbeid. Vi håper det har en preventiv virkning, sier han.

Han forklarer at norske bedrifter ikke kjøper kakaobønner direkte fra Afrika. I stedet kjøper de kakaomasse fra større, europeiske sjokoladeprodusenter som Kraft og Cadbury, og derfra kan man klare å spore kakaoen tilbake til regionene.

Men denne sporingsprosessen vanskelig, ifølge Øyna.

- Nigeria, Ghana, Elfenbenskysten og Kamerun er de landene som står for 70 prosent av kakaoproduksjonen i verden. Det er til sammen rundt to millioner bønder. Så kan du jo tenke deg at det bare er rundt to år siden det ble mulig å spore biffen tilbake til bonden i Norge, for å få litt perspektiv, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger