Hopp til innhold

– Synsepreget kritikk mot Hanssen

Høyres Michael Tetzschner tror regjeringen er ubekvemme med at Bjarne Håkon Hanssen taler dem midt i mot. Men han mener Hanssen har sitt på det tørre.

Michael Tetzschner og Bjarne Håkon Hanssen

Michael Tetzschner (H) mener Bjarne Håkon Hanssen (t.h.) har opptrådt lojalt overfor gamle kolleger.

Foto: Pia Prestmo/Høyre / Scanpix

Bjarne Håkon Hanssen har fått kritikk fra sine egne, etter at det ble kjent at han gjennom sin nye jobb som PR-rådgiver har jobbet mot et regjeringsforslag om innstramming av reglene i barnehagesektoren.

NRK vet at Bjarne Håkon Hanssen selv har ringt til minst én partifelle på Stortinget om saken. First House bekrefter samtidig at de har rådgitt det private barnehagefirmaet Espira.

– Hanssen deltok selv i regjeringens diskusjoner om barnehageforslaget han nå kjemper mot, hevdet Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap) i Politisk kvarter i morges.

– Mangler moralsk ståsted

Etter at Hanssen trakk seg fra regjeringen i oktober i fjor, ble han ilagt en karantene på seks måneder. I tillegg fikk han saksforbud i ett år for saker som er knyttet til Helse- og omsorgsdepartementets ansvarsområde.

Rgjeringspartiene mener Hanssen-saken viser at karantenereglene ikke fungerer.

– Regelverket bør være slik at en statsråd, en statssekretær, eller en personlig rådgiver ikke kan gå inn i den bransjen så lenge regjeringen han eller hun var en del av, fortsatt sitter, sa Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til NRK i går og fikk støtte av SVs Akhtar Chaudry:

– Enhver statsråd som går av bør ha et støtt moralsk ståsted, det har ikke Hanssen her, sier Chaudhry.

Politisk betont kritikk

Men fra høyresiden er det lite kritikk å spore av Hanssens arbeidsmetoder.

– Gitt at han har holdt seg innenfor karantereglene, så synes jeg kritikken mot ham er synsepreget og politisk betont kritikk fra egne partifeller, sier Høyres stortingsrepresentant Michael Tetzschner til NRK.no.

Han mener Hanssen har opptrådt lojalt både i forhold til regelverket og sin tidligere posisjon som statsråd.

– Regjeringen synes nok at det er ubekvemt at han nå fremmer synspunkter som de ikke deler, tror Tetzschner.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen mener de rødgrønne kaster stein i glasshus, siden de har vært med på å vedta karantenereglene.

– Bjarne Håkon Hanssen har fulgt disse reglene. Også tidligere statsråder må ha mulighet til jobbe i dette landet, sier Jensen til Kampanje.

– Trenger strengere regler

I Kristelig Folkeparti mener de det derimot er på tide å ta en ny gjennomgang av karantenereglene for statsråder:

– Jeg er enig med dem som mener at vi bør vurdere om en som har sittet i regjering ikke bør drive lobbyvirksomhet inn mot den eksisterende regjeringen. Vi har tross alt fireårsperioder, og i dette tilfellet har Hanssen sannsynligvis vært med på å behandle forslaget selv, sier stortingsrepresentant Laila Dåvøy i KrF til NRK.

– Vi kommer nok til å ta en diskusjon innad i partiet og med de andre partiene når vi kommer sammen igjen. For vi trenger strengere regler, sier Dåvøy.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil i tillegg til strengere regler ha mer åpenhet rundt lobbyvirksomheten i maktens korridorer.

– Den eneste måten å passe på at dette skjer på skikkelig vis, er gjennom en offentlig debatt. Skal man ha det, så må man ha et lobbyregister for å få mer åpenhet knyttet til hvem som forsøker å påvirke Regjeringen og Stortinget og hvem som betaler dem, sier Grande til NRK.

Bjarne Håkon Hanssen er for tiden på ferie og har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

AKTUELT NÅ