Hopp til innhold

Dette er «pengebeviset» i Treholt-saken

Hvis det viser seg at det såkalte pengebeviset er fabrikkert, kan Arne Treholts sak bli gjenopptatt. Det fører ikke nødvendigvis til at Treholt blir frifunnet.

Video PENGER-KOFFERT-090910-WW

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Dagsrevyens innslag fra 1986 om «pengebeviset» i Treholt-saken.

«Pengebeviset har vært omfattet med spenning. For begge parter står mye på spill. Den av partene som taper kampen om pengebeviset, har trolig tapt mye i denne saken»

Dette sa Tom Berntzen, reporter i Dagsrevyen, til TV-seerne i 1985.

Treholt ble dømt til 20 års fengsel for å ha avslørt militære og politiske hemmeligheter.

25 år senere er «pengebeviset» igjen aktuelt. Påstander om at det kan være forfalsket, kan føre til at Treholt-saken blir gjenopptatt.

LES OGSÅ: Dette er Treholt-saken
LES: Alt om Treholt-saken

Penger i kofferten

Ifølge Treholt-dommen fant politiet 10.000 amerikanske dollar under en ransaking av Treholts leilighet 17. mai 1983. Domstolen mente at han hadde fått pengene av KGB-mannen Titov i Helsingfors tre dager tidligere.

LES OGSÅ: Rettssaken mot Arne Treholt

Treholt ble også dømt for å ha mottatt nye 20.000 dollar fra Sovjetunionen og 10.000 dollar fra Irak. Det er dette som er «pengebeviset». Pengene skal ha blitt funnet i Treholts attachékoffert, som ble beslaglagt i hans leilighet i Oslo den 22. august 1983.

Pengene ble under rettssaken brukt som et bevis på at Arne Treholt hadde mottatt spionpenger av Sovjetunionen.

SE: Bildegalleri: Pengebeviset mot Arne Treholt

Treholt har hele tiden nektet for å ha mottatt store pengebeløp fra KGB, men innrømmet å ha fått penger fra Irak som honorar for «konsulenttjenester».

SE VIDEO: Dagen i dag, 20. juni: Dommen mot Treholt i 1985
SE VIDEO: Dagsrevyen 20.06.1985: Treholt-dommen
SE VIDEO: Kveldsnytt 20.06.1985: Treholt-dommen

Samtidig har NRKs Hans-Wilhelm Steinfeld påpekt hva nestkommanderende for KGBs utenlandsspionasje sa i 1992: At arrestasjonen av Treholt ble sett på som tapet av en hemmelig agent.

LES OGSÅ: KGB erkjente Treholt

Var bildene falske?

Flere ganger har det vært reist tvil om pengebeviset. Men tvilen har dreid seg om pengebeløpets størrelse - før 9. september 2010.

Da kom forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland med boken «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken».

Her hevder forfatterne at Politiets overvåkingstjeneste (POT) blant annet konstruerte bildebevis for å få Treholt dømt for spionasje.

LES OGSÅ: – Treholt-saken må gjenåpnes

Forfatterne hevder daværende POTs bilder fra ransakingen må være forfalsket, ved at kofferten ikke kan være fotografert på det tidspunktet POT hevder.

LES OGSÅ: Krever gjenåpning av Treholt-saken

(Saken fortsetter under bildet)

Boka "Forfalskningen" og Treholts koffert

Forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland hevder i boken «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken» at politiet forfalsket bevis i Treholt-saken.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tapebiten på kofferten

På bildene ser man rester av en teipbit ved koffertens låsmekanisme, men på bildet som er tatt av Treholt rett før arrestasjonen i januar året etter, er teipbiten borte.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har gjennom anonyme kilder i POT fått bekreftet at bildet fra den angivelige razziaen er tatt på politihuset på Grønland - etter at Treholt ble arrestert.

LES OGSÅ: Gjenopptakelseskommisjonen avventer
LES OGSÅ: Har ikke fått begjæring om å gjenåpne Treholt-saken

Video Intervju med Arne Treholt

Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje i 1985.

Foto: Nyhetsspiller

En tidligere POT-ansatt skal ha tatt kontakt med Malthe-Sørenssen i forbindelse med gjenopptakelseskomiteens behandling av Treholt-saken. Han skal ikke ha visst om teipbiten, men ville lette på sin samvittighet rundt den angivelige forfalskingen av bevisene.

Parkettgulvet i leiligheten

I tillegg viser originalbildene deler av et parkettgulv, noe som ikke skal stemme overens med tidspunktet for parkettleggingen i Treholts leilighet.

– Dette handler ikke om skyldspørsmålet, men at man ikke kan dømme en person man mener er skyldig ved å konstruere bevis. Det gjør meg skremt, sa advokat Harald Stabell, som representerer Arne Treholt, ved boklanseringen 9. september.

Lørdag 18. september hevdet en tidligere spaner i overvåkningspolitiet overfor Aftenposten at bevis i spionsaken mot Arne Treholt ble fabrikkert. Mannen er villig til å la seg avhøre og stille som vitne i en eventuell gjenopptakelsessak.

LES OGSÅ: Tidligere spaner i POT: - Treholt-bevis var forfalsket
LES OGSÅ: Qvigstad: – Glad for at fleire står fram
LES OGSÅ: Qvigstad: Vil følge opp Treholt-saken

Etterforskningslederen i Treholt-saken benektet lørdag at det er tuklet med bevis i saken.

LES OGSÅ: Etterforskningsleder avviser anklager

(Saken fortsetter under bildet)

Arne Treholts koffert

En av grunnene til at forfatterne av «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken» hevder at bildebevisene av Treholts koffert er fabrikkerte, er at de viser deler av et parkettgulv, noe som ikke skal stemme overens med tidspunktet for parkettleggingen i Treholts leilighet.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

– Liten vekt på pengebeviset

Likevel: Hvis det viser seg at påstanden om at pengebeviset er fabrikkert stemmer, er det likevel ikke det samme som at Treholt vil frifunnet i en eventuelt gjenopptatt sak. Det mener to av journalistene som har fulgt saken lengst.

– Hvis en leser dommen, går det frem at retten legger forholdsvis liten vekt på pengebeviset. Noen sier at hele Treholt-saken faller sammen uten pengebeviset, men det er feil, sier Olav Versto, politisk kommentator i VG, til VG Nett.

Olav Versto

– Hvis en leser dommen, går det frem at retten legger forholdsvis liten vekt på pengebeviset, sier Olav Versto.

Foto: BJØRN SIGURDSØN / Scanpix

Han fulgte rettsaken som journalist for NRK. Han understreker at påstandene om fabrikkasjon likevel er alvorlige.

LES OGSÅ: Krever ny POT-gransking

Graden av spionasje

Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten, som i 1985 jobbet som kommentator for Arbeiderbladet, hevder at Treholt tjente mye penger på «lyssky virksomhet» til fordel for Irak.

– Det er klart at dette var jo hinsides alt en norsk diplomat kunne drive med. Men det gjør ham ikke nødvendigvis til en sovjetisk storspion, og det er det denne diskusjonen dreier seg om, sier Stanghelle til VG Nett.

«Pengebeviset» sier derfor sier noe om graden av spionasje, forklarer Stanghelle til nettstedet.

LES OGSÅ: – Kan være Norges største politiskandale
LES OGSÅ: Påstått bevisjuks kan være foreldet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger