Hopp til innhold

Hareide vil ikke bli ny KrF-leder

Knut Arild Hareide avviser at han er aktuell som ny leder i Krf, om dagens leder Dagfinn Høybråten gir seg.

Video HAREIDE-NAKKIM-011010-WW

Tidligere nestleder Knut Arild Hareide avviser at han er aktuell som partileder dersom Høybråten gir seg.

Misnøyen med KrF-leder Dagfinn Høybråten er økende i partiet, men mangelen på samlende motkandidater gjør at han trolig fortsetter som partileder, skriver Vårt Land.

Hareide avviser til NRK at det er en debatt om lederskifte i partiet.

– Den type debatt er det ikke diskusjoner om. Men det er klart at vi har lagt bak oss noen valg som har vært veldig skuffende, og da kommer den type fokus som partiledelsen opplever her, sier Hareide.

Hareide vil ikke bli partileder

Han viser til at andre partiledere har fått samme type kritikk rettet mot seg når resultatene uteblir. Samtidig avviser Hareide at han selv er en lederkandidat.

– Nei, jeg er ingen lederkandidat. Jeg ønsker å stille meg bak Dagfinn Høybråten som leder i KrF også i fremtiden.

– Det betyr at dersom du en gang i fremtiden får spørsmål om du vil bli leder i KrF, så vil du svare nei?

– Det stemmer.

Under sperregrensa

I dag leverer partiets strategiutvalg sin rapport om fjorårets katastrofevalg til sentralstyret. Høybråten får kritikk, men i dempet form.

Samtidig havner KrF under sperregrensa på en måling utført av Sunnmørsposten.

Ifølge Aftenposten har KrF-ledelsen blitt beordret til å søke profesjonell hjelp for å bedre på kjemien. Hareide sier det er normalt i KrF.

– Ja, det stemmer. Jeg mener det er veldig viktig for en toppledelse. Dette gjør Statoil, dette gjør de store selskapene i Norge, sier han.

Begeistringen synker

Dagfinn Høybråten

Dagfinn Høybråten er leder i KrF fordi partiet mangler en samlende motkandidat.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Valgkomiteen i Kristelig Folkeparti starter i løpet av den neste måneden arbeidet med å peke ut en ny ledelse for perioden 2011-2013.

Vårt Land har de siste dagene vært i kontakt med et 40-tall tidligere statsråder, statssekretærer, politiske rådgivere, stortingsrepresentanter og nestledere i perioden 1997 til 2009.

Signalene er tydelige: Begeistringen for partileder Dagfinn Høybråten er synkende. Men få tror at noen tør å utfordre ham hvis han selv ønsker å fortsette.

– Voldsomt temperament

Kritikken av Høybråten går på at han har et voldsomt temperament, at han skjeller ut folk og gjerne i andres påhør. Det sies at han oppfatter uenighet som illojalitet og at han er kontrollerende.

Aftenposten skriver at begge nestlederne, Dagrun Eriksen og Inger Lise Hansen, har et «ikke særlig godt» forhold til sin leder.

Verken Eriksen eller Hansen vil kommentere saken til Aftenposten. Dagfinn Høybråten sier det er umulig for ham å forholde seg til så sterke anklager basert på anonyme kilder.

Ingen vil ha Hansen

Knut Arild Hareide og Hans Olav Syversen fremheves i Vårt Land som de to klareste arvtakerne hvis Høybråten skulle velge å kaste kortene.

Ingen av KrF-representantene som avisen har snakket med, nevner andre nestleder Inger Lise Hansen.

Kun seks av de 41 KrF-toppene Vårt Land har vært i kontakt med svarer klart ja på spørsmål om Dagfinn Høybråten er den rette til å gjenreise partiet. Likevel er det få som tror på en lederdebatt på landsmøtet neste vår.

AKTUELT NÅ