Hopp til innhold

Høyre: Uakseptabelt at Nav-brukere blir blottlagt

Opplysninger om telefon- og internettbruk som selv politiet må søke om å få innsyn i, kan saksbehandlere i Nav få utlevert helt uten videre. Høyre mener det er uakseptabelt at Nav skal slik tilgang.

Nav kan spionere heilt lovleg

Inngangen til Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Post- og teletilsynet (PT) slår alarm etter at det er oppdaget at Nav i motsetning til alle andre fritt kan kreve opplysninger om trygdedes telefon- eller internettbruk.

Selv politiet må søke PT om tilgang til slike opplysninger og må da grunngi det i hvert enkelt tilfelle, skriver Dagbladet.

LES: NAV kan spionere heilt lovleg

– Svært problematisk

– Vi mener dette er svært problematisk for rettssikkerheten til de som mottar Nav-ytelser, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i Post- og Teletilsynet til Dagbladet.

I utgangspunktet har bare noen få tilgang til opplysninger om trafikkdata som forteller hvem som har hatt kontakt med den enkelte på mobiltelefon. Også trafikk over internettbruk har Nav fått tilgang til helt uten videre.

Forholdet ble oppdaget ved en tilfeldighet og er kommet etter at Stortinget har vedtatt en endring i trygdeloven

Tilsynet et bekymret over saken og har bedt Samferdselsdepartementet om en avklaring.

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen, arbeids- og sosialpolitisk talsmann i Høyre.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Mindre beskyttelse enn kriminelle

– Dette gir NAV-brukere mindre beskyttelse av privatlivet enn kriminelle. Det kan vi ikke godta, sier Torbjørn Røe Isaksen, arbeids- og sosialpolitisk talsmann i Høyre til NRK.

Han mener det er uakseptabelt at NAV skal ha tilgang til sensitive trafikkdata på denne måten.

– Privatlivet til en Nav-bruker er ikke mindre verdt enn andres, og vi kan ikke ha regler som blottlegger folks privatliv på denne måten, sier han.

Nå krever partiet at regjeringen forklarer hvordan det har vært mulig å gi Nav en slik rettighet.

– Statsråd Hanne Bjurstrøm må umiddelbart klargjøre om dette virkelig er meningen. Høyre vil ta opp saken i Stortinget ved første anledning, sier Isaksen.

– Kan umulig ha vært meningen

Også i Venstre reageres det kraftig på opplysningene.

Nestleder Helge Solum Larsen sier til NTB at konsekvensene av lovendringen umulig kan ha stått klart for politikerne, men må ha vært skjult i et forslag over tekniske justeringer av lovverket.

– En slik justering gir et mindre krav til utredning. Det å gi Nav en rett selv ikke politiet er gitt, har over hodet aldri vært hensikten. Her er i beste fall ikke lovgiver gitt de reelle opplysningene, sier Solum Larsen.

Avventer

– Det er Samferdselsdepartementet som har ansvaret for Post- og teletilsynet, men i forhold til endring av trygdelovgivningen for å tillate noe slik som her, så er det arbeidsministeren som har ansvaret, sier Solum Larsen.

Hanne Bjurstrøm fikk fredag forlenget sin sykmelding, slik at det er statsråd Rigmor Aasrud (Ap) som vil måtte ta stilling til henvendelsen fra Venstre og Høyre.

– Vi avventer nå hva som egentlig er ment slik at Nav kan behandle mistanker om trygdesvindel uten at dette går på bekostning av det viktige personvernet, sier, sier Aarsæther i Post- og Teletilsynet..

AKTUELT NÅ