Hopp til innhold

Sogneprest Gelius har sagt opp

Biskop Ole Christian Kvarme bekreftet i ettermiddag at sogneprest Einar Gelius i Vålerenga menighet har sagt opp, og at han slutter 1. juli 2011.

Einar Gelius og Vålerenga kirke

Einar Gelius har inngått et forlik med biskopen i Oslo.

Foto: Montasje / NRK/SCANPIX

Gelius skal holde en avskjedgudstjeneste før han slutter. Ellers er han løst fra stillingens ansvar og arbeidsoppgaver, slik VG meldte tidligere på dagen.

- Menighetsrådet beklager at situasjonen har blitt som den har blitt, og at Gelius har funnet det nødvendig å trekke seg, sier leder i Menighetsrådet Ola Brattegard til NRK.no.

Ikke vært på kontoret

Det har stormet rundt sognepresten den siste tiden. Tirsdag forrige uke ble det kjent at kirken ønsket å reise avskjedssak mot presten.

I et brev fra biskopen fikk Gelius beskjed om at han suspenderes fra stillingen frem til avskjedssaken er endelig avgjort.

Verken menigheten på Vålerenga eller Oslo Bispedømmekontor ønsker å uttale seg om saken, men begge kan bekrefte at Einar Gelius ikke har vært på kontoret sitt i dag.

Hemmelig møte

Mandag kveld hadde sogneprest Einar Gelius og biskop Ole Christian Kvarme et hemmelig møte på et advokatkontor i Oslo.

Da de to møttes hos advokatfirmaet Hjort hadde Gelius med seg sin advokat Sigurd Klomsæt, men verken presten, biskopen eller advokaten ville si noe om hva som ble sagt på møtet.

NRK vet at samtalene om avskjeden har foregått over en lengre periode. Da Gelius kom tilbake fra Finmark den 19. november bar det rett inn på biskopens kontor.

Under tirsdagens møte skal biskopen ha formidlet det mye omtalte brevet der han gjør det klart at han vil gå til avskjedssak mot Gelius.

Flere klager

Kirkes anklagepunkter mot Einar Gelius har vært mange. I et brev datert 4. november i år skriver Den norske kirke at Gelius flere ganger har opptrådt «i strid med de ordninger som er fastsatt for utøvelsen av prestetjenesten, og at han har opptrådt på en måte som er «uverdig og/eller bryter med den aktelse og tillit som er nødvendig for en prest i Den norske kirke».

I brevet kommer det frem at Kirken har mottatt klager fra politiet. 4. juli 2005 hadde Gelius beredskapsvakt, men prioriterte en fotballkamp, ifølge brevet.

En annen episode som blir beskrevet i brevet er fra bisettelsen av Mette-Marits far Sven O. Høiby. De pårørende hadde i forkant sagt at de ikke ønsket at noen skulle kommentere begravelsen offentlig, men Gelius uttalte seg likevel til flere medier rett etter bisettelsen.

tillegg trekker Kirken frem disse hendelsene:

  • Geluis «begravet » erkerivaen Lyn i en reklame før et byderby mellom Vålerenga og Lyn i fjor. Lyn-direktør Erik Langerud syntes innslaget var «usmakelig», og biskop Ole Christian Kvarme beklaget.
  • Utgivelsen av boken «Sex i Bibelen». Som forfatter står sogneprest Einar Gelius.
  • Inngåelse av flere pars ekteskap sommeren 2006. Gelius gjennomførte «kirkelige handlinger» og fullførte vielsene på henholdsvis en restaurant, på Sjømannsskolen i Arendal og på en virksomhet som heter Englagård.
  • Et par ble i september 2003 viet i en telefonkiosk. Før dette hadde Gelius gjennomført det samme på Bislett stadion.
  • Gelius fikk korreks for form og innhold i Arne Næss' begravelse i januar i fjor. Begravelsen i Ris kirke var fri for salmer og kirkelig liturgi.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger