Hopp til innhold

– Dette er skremselspropaganda av verste sort

Motstandere av datalagringsdirektivet reagerer sterkt på Storbergets kobling mellom terrorangrepet i Stockholm og regjeringens lovforslag om datalagringsdirektivet.

Video Knut Storberget om Stockholm-terroren

VIDEO: Justisminister Knut Storberget tror datalagringsdirektivet kan brukes til å motvirke terrorhandlinger som selvmordangrepet i Stockholm.

Anders Brenna i "Stopp Datalagringsdirektivet"

Anders Brenna, leder i organisasjonen 'Stopp Datalagringsdirektivet'.

Foto: Gaute Zakariassen

Søndag uttalte justisminister Knut Storberget at regjeringens lovforslag om å innlemme det omstridte datalagringsdirektivet (DLD) i norsk lovverk, er siste tiltak i regjeringens handlingsplan for forebygging av voldelig ekstremisme.

Uttalelsen kom i forbindelse med terrorangrepet i Stockholm denne helgen, da en 28 år gammel mann sprengte seg selv i luften midt i julehandel-rushet i den svenske hovedstaden.

– Terrorbekjempelse er ett av motivene bak regjeringens forslag om datalagring, sa Storberget og understreket til NRK at datalagringsdirektivet vil kunne bidra i forebyggingen av slike terrorhandlinger.

Dette er regjeringens lovforslag om datalagringsdirektivet.

Storberget gjentok sitt forsvar

I kveld understreket justisministeren igjen sitt forsvar for direktivet i NRK-Dagsrevyen.

Storberget sa at det ikke er snakk om å overvåke alle nordmenn, men om å bruke lagret kommunikasjonsdata bare når det er snakk om de mest alvorlige straffbare handlingene.

- Politiet kan bare bruke denne muligheten etter en domstolsbeslutning. Derfor vil også direktivet gi en personvernmessig gevinst, sa Storberget.

Han minnet om at politiet også i dag kan sjekke mistenkte kriminelles mobiltelefonbruk.

- Datalagrinsdirektivet er en videreføring av de rettighetene politiet allerede har, sa Storberget.

LES OGSÅ: Seier ja til datalagringsdirektivet

LES OGSÅ: – Norge forpliktet til å gjennomføre datalagringsdirektivet

– Kunne ikke forhindret et slikt angrep

Anders Brenna, leder i kampanjeorganisasjonen «Stopp datalagringsdirektivet» reagerer sterkt på Storbergets kommentarer.

– Dette er populistisk skremselspropaganda av verste sort, sier han til NRK.

Brenna mener Storberget skremmer folk til å tro at med mindre vi innfører datalagringsdirektivet i Norge, risikerer vi lignende terrorangrep her til lands.

Han understreker at et datalagringsdirektiv ikke ville hatt noe å si for denne saken.

– Politiet satt med mer enn nok opplysninger etter dette angrepet. De fant fram til bomberens facebook-side kort tid etter. Datalagring kunne ikke forhindret et slikt angrep, sier han.

LES OGSÅ: Hadde Al qaida-flagg og martyrvideoer på Facebook

– Storberget gjorde i går Arbeiderpartiet til Norges mest populistiske parti, legger Brenna til, og får støtte fra direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

– Det å bruke en reell sak for å bygge opp under denne argumentasjonen blir veldig populistisk. Når det har skjedd et terrorangrep i et land med strengere lagring av datatrafikk enn oss fremstår denne koblingen som ganske fjern, sier Thon.

– Jeg synes ikke en justisminister bør uttale seg på denne måten, sier Thon til NRK.

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener Storbergets argumentasjon ikke henger sammen.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Kynisk bruk av terrorhandlingen

Leder i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), kaller Storbergets uttalelse kynisk.

– Dette er en kynisk bruk av terrorhandlingen i Stockholm for å få aksept til å overvåke alle mennesker i Norge, sier han til NTB.

– Her vil justisministeren få erfare at han har gapt vel høyt i sine bestrebelser på å konstruere et behov for den totale overvåkingen som direktivet i sin nåværende form gir adgang til, sier Sandberg og fremhever at Fremskrittspartiet ønsker å redusere mengden overvåkning i Norge.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen fikk i forrige uke flere partifeller på Stortinget til å stemme nei til datalgringsdirektivet, til tross for at flere i utgangspunktet har vært tilhengere.

Per dags dato er det på kun Arbeiderpartiet som er for datalagringsdirektivet.

LES OGSÅ: Høyre avgjør om det blir flertall for datalagringsdirektivet

Et dårlig eksempel

Krimpolitisk rådgiver for Høyre og tidligere politispaner, Johnny Brenna, er enig i at Storberget går langt i å bruke terrorangrepet i Stockholm som eksempel på datalagringsdirektivets egnede bruksområder.

– Datalagring kan brukes i etterforskning av all slags type kriminalitet, også terror. Særlig når det dreier seg om en ukjent gjerningsmann kan datalagring være nyttig, sier Brenna.

Han mener imidlertid at i denne saken ville ikke datadirektivet ha bidratt med så mye, i og med at gjerningsmannen ikke fantes i politiets registre.

Under en pressekonferanse i Stockholm mandag bekreftet sjefsanklager Tomas Lindstrand at gjerningsmannen var helt ukjent for Säpo.

Johnny Brenna

Tidligere politispaner, journalist og nå krimpolitisk rådgiver Johnny Brenna.

Foto: Espen Braata/TV 2

Ifølge Johnny Brenna er datadirektivet et godt redskap for politiet når det dreier seg om å kartlegge og følge med på etablerte, kriminelle miljøer. Han presiserer likevel at det er vanskelig å bruke datadirektivet til å forhindre kriminelle handlinger planlagt av enkeltpersoner.

– Det ville vært vanskelig å forhindre et slikt angrep når gjerningsmannen ikke allerede finnes i systemet. Derfor er ikke denne saken et godt eksempel på hva datalagringsdirektivet kan brukes til, sier han.

LES OGSÅ: – Vi er 98 prosent sikre

LES OGSÅ: Dette er selvmordsbomberen

AKTUELT NÅ