Hopp til innhold

Har avhørt over 100 vitner i Rwanda

45-åringen som er siktet for medvirkning til folkemord i Rwanda kan ha deltatt i både enkeltstående drap og folkemord, mener Kripos.

Pressekonferanse, Kripos

Politiadvokat Marit Formo og politiinspektør Reidar Brusgaard på fredagens pressekonferanse.

Foto: Anders Brekke / NRK

45-åringen, som kom til Norge i 2001 som en del av en familiegjenforening, ble pågrepet tirsdag etter en begjæring fra rwandiske myndigheter.

De mener mannen planla og var medansvarlig for drapet på rundt 70.000 mennesker fordelt på flere folkemord, og at han var et profilert medlem av en milits i Kibungo-distriktet.

På en pressekonferanse i Kripos-lokalene i Oslo fredag fortalte politiinspektør Reidar Brusgaard om en omfattende etterforskning, som krevde en rekke reiser til Rwanda.

– Dette er en betydelig satsing for Kripos. En etterforskning i Rwanda er ganske annerledes enn her hjemme, og da er det viktig med erfarne medarbeidere med eksklusiv kompetanse og mye utenlandserfaring, sier han.

Etterforskningen utføres av den såkalte SIF-gruppen (Særskilte internasjonale forbrytelser), som har eksklusiv myndighet i Norge til å etterforske krigsforbrytelser og folkemord.

Har avhørt over 100 vitner

Interahamwe-militsen, som 45-åringen skal ha vært medlem av, opererte sørøst i Rwanda, der rundt 70.000 mennesker ble drept i løpet av to uker i april 1994.

Det er fortsatt ikke avklart hva slags rolle mannen hadde.

Kripos har vært på åstedsbefaring i Rwanda, og avhørt over 100 vitner, opplyser politiadvokat Marit Formo.

– Vi har avhørt i overkant av 100 vitner. Det er fortsatt mye som gjenstår, både i Rwanda og Norge. Vi vil fortsette avhør av vitner for å finne ut om han kan knyttes videre til disse drapene, og hvilken rolle han eventuelt hadde, sier Formo.

Fortsatt ikke avhørt

Flere vitner, både overlevende etter folkemordet og tidligere militsmedlemmer, har knyttet mannen til både enkeltstående drap og ulike hendelser i forbindelse med folkemordet.

– Vi må kartlegge åstedene, finne ut hvor mange ofre det er, hvem som ble drept, og hva som skjedde på de ulike stedene, sier hun.

45-åringen ble torsdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To uker skal sones i full isolasjon.

– Vi har fortsatt ikke foretatt et konfronterende politiavhør av siktede, så han vil få mulighet til å forklare seg. Han stiller seg utforstående til siktelsen, sier Formo.

Avhøret vil bli forsøkt gjennomført i løpet av varetektsperioden.

Den siktede og hans tolk i Bergen tingrett

45-åringen med tolk i Bergen tingrett torsdag.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

– Prøvde å påvirke vitner

Kripos har fått 19 etterforskningsordrer fra statsadvokatembetet i forbindelse med lignende saker. 15 av dem er henlagt på grunn av manglende bevis.

– Her er det et helt annet bevisbilde, med bedre beviser og flere vitner, sier Formo.

Tiltale er fortsatt ikke tatt ut, men en eventuell rettssak vil bli ført for en norsk domstol, og ha en strafferamme på 21 års fengsel, som også vil bli sonet i Norge.

Det er fortsatt uklart hvordan eventuelle vitner vil forklare seg. En av grunnene til at mannen ble pågrepet er at han Kripos mener han har forsøkt å påvirke vitner i hjemlandet.

– Vi har konkrete holdepunkter for at han har forsøkt å unndra bevis, og det har vært fare for påvirkning av vitner, ved at han har kontaktet og påvirket dem til å forklare seg i bestemt retning, sier Formo.

Video Folkemord

VIDEO: Aktor Marit Formo og mannens forsvarer, Harald Stabell, forteller om siktelsen torsdag.

AKTUELT NÅ