Hopp til innhold

Norske fly blir værende til august

Regjeringen har besluttet å holde det norske kampflybidraget i Libya i en noe redusert form fram til 1. august.

Grete Faremo

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har informert om at regjeringen har besluttet å forlenge bidraget til NATOs krigføring i Libya frem til 1. august.

Foto: Virginia Mayo / Ap

I dag er seks norske kampfly involvert i krigshandlingene i Libya, men bidraget blir altså redusert, slik forsvarsminister Grete Faremo (Ap) tidligere har varslet.

– Det er viktig at Norge fortsatt bidrar til å støtte gjennomføringen av FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1973. Vi har lyktes med operasjonens mål om å beskytte sivile, sier hun i en pressemelding fra forsvarsdepartementet.

LES: FN: – Opp mot 15.000 drept i Libya

LES: – Vi flyr og bomber mindre i Libya

Forsvarsministeren sier engasjementet ikke vil gå ut over den nasjonale beredskapen.

– Forståelse

Hun frykter ikke negative reaksjoner fra NATO som følge av at færre norske fly vil være på vingene.

– Vi må kunne forvente forståelse blant våre allierte for at Norge med et lite luftforsvar ikke kan opprettholde et stort kampflybidrag over lang tid, sier hun og viser til at de norske flyene til nå har hatt en sentral rolle i luft-til-bakke- operasjonene i Libya.

På NATOs forsvarsministermøte denne uken var det full enighet om videreføring av operasjonen og at en eventuell post-Gadaffi-operasjon må ledes av FN. Det ble også slått fast at innsetting av bakkestyrker er uaktuelt.

– Norge vil fra 9. august overta setet i Kontaktgruppen fra Danmark. Deltakelsen vil gi oss en god mulighet for å øve innflytelse på den samlede internasjonale innsatsen i Libya, også etter at de militære operasjonene er avsluttet, sier Faremo.

Merutgifter

Merutgiftene knyttet til videreføring av et F-16 kampflybidrag med inntil fire kampfly til 1. august, på inntil 100 millioner kroner, foreslås tilleggsbevilget.

Regjeringen vil fremme forslag til Stortinget om en økning av forsvarsrammen med inntil 100 millioner kroner så snart som mulig. Dette ble meddelt Stortinget under et møte i den utvidede utenrikskomiteen fredag.

Bård Vegar Solhjell

Nestleder Bård Vegard Solhjell i SV mener det er klokt å sette en endelig sluttdato for kampflybidraget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell er glad for at det norske kampflybidraget skal avsluttes, selv om han helst hadde sett at det skjedde før 1. august.

LES: – Norge må ut av Libya

– Klokt å sende dem hjem

Regjeringspartiet SV har tidligere krevd at de norske kampflyene skulle sendes hjem når den første tremånedersperioden utløper 24. juni. Det ser altså ikke ut til å bli tilfellet.

Bård Vegar Solhjell mener det er klokt å sette en endelig sluttdato for kampflybidraget og sier den er forankret i SVs sentralstyre og i landsstyret.

– Nå må Norge sette inn kreftene på å finne en fredelig løsning i Libya, sier han til NTB.

Solhjell mener sentrale NATO-land tøyer FN-mandatet og trapper opp konflikten, noe han er kritisk til.

– SV er mot bakkestyrker eller annen opptrapping av konflikten. Vi har fra første stund advart mot en dreining av FN-mandatet til regimeskifte som mål. Det stilles begrunnede spørsmål fra mange hold om FN-mandatet brytes. Da bør terskelen for norsk deltakelse være en helt annen, og det er rett å hente hjem flyene, sier SVs parlamentariske leder.

Høybråten: – Rimelig at andre overtar

Kristelig Folkepartis Dagfinn Høybråten synes det er på tide at andre NATO-land tar en større del av oppdraget i Libya. Han mener det er riktig å kalle de norske flyene hjem i august.

– Norge var raskt til stede med et betydelig militært bidrag for å gjennomføre FN-mandatet for beskyttelse av sivile i Libya. Derfor er det rimelig at andre deler av alliansen tar en større del av byrden, sier KrFs parlamentariske leder i en kommentar.

Samtidig som han støtter reduksjonen av Norges bidrag i perioden fram til flyene skal hjem, mener Høybråten at engasjementet for Libya må opprettholdes.

– Vi forutsetter at Norge nå trapper opp sin humanitære og politiske innsats for Libyas befolkning, men også andre typer militære bidrag.

Han avslutter med å understreke at det ikke er aktuelt å bidra med bakkestykker i Libya dersom det skulle komme en forespørsel om dette.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger