Hopp til innhold

– Etterforsker et konkret miljø

Politiet opplyser i ettermiddag at de nå konsentrerer etterforskningen etter det brutale Bislett-drapet inn mot ett spesielt organisert kriminelt miljø i Oslo.

Leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid

Leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, opplyste på en pressekonferanse tirsdag at politiet nå avhører personer tilknyttet et organisert kriminelt miljø.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Det er snakk om et miljø som det er flere personer med asiatisk opprinnelse i.

Einar Opsahl, privat bilde lagt ned ved drapsstedet juni 2011

Einar Opsahl (35) ble brutalt drept da han ble skutt i hodet på Bislett natt til lørdag.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Nå pågår det flere avhør av interessante personer i det miljøet, sier Grete Lien Metlid, leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Kilder i politiet opplyser til NRK at den aktuelle grupperingen politiet jobber inn mot er et meget lukket og lite oversiktlig miljø, med en streng indre justis.

Politiet har foreløpig ikke vært i kontakt med personer som kan knyttes direkte til drapet.

– Vi har grunn til å tro at det er personer i Oslo som har informasjon om drapet, og vi vet at de vurderer seriøst å ta kontakt med politiet, sier hun, men vil ikke utdype hvorfor politiet nå avhører akkurat de personene de gjør.

Holder på å lage fantomtegninger

35 år gamle Einar Opsahl ble regelrett likvidert da han ble skutt og drept på Bislett i Oslo natt til lørdag. Politiet har omtalt drapet som «usedvanlig brutalt og tilfeldig».

Etter drapet etterlyste politiet en mann med asiatisk utseende og halvlangt, mørkt hår.

– Vi kommer ikke til å gå ut med nærmere beskrivelse nå av personen vi mener er skytteren, eller av bilene. Vi er i ferd med å lage fantomtegninger av de andre som var med i bilene, og vil vurdere å gå ut med dem, sier Metlid på en pressekonferanse i ettermiddag.

Eventuelle fantomtegninger kommer tidligst i morgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Døde etter hodeskudd

Einar Opsahl ble drept på åpen gate på Bislett.

Foto: Erik Engen

– Representerer et skifte i brutaliteten

Til tross for at politiet nå sirkler inn etterforskningen rundt ett miljø, mener de ikke at de står overfor et gjennombrudd i saken. De kan heller ikke si noe om motivet for drapet.

– Vi sitter på interessante opplysninger, men vi er ikke der at vi har et gjennombrudd. Ingen er siktet, og vi har heller ingen pågrepne, sier Metlid.

Forfatter og krimekspert Stein Morten Lier mener at drapet på Einar Opsahl representerer et skifte i brutaliteten i gjengene.

– Gjengmiljøet er blitt mer grovkornet, og mange har en æreskodeks som er helt skridd. Terskelen for å ty til vold har bare blitt lavere og lavere, men dette representerer et skifte i brutaliteten og en ny form for hardhet i gjengene, sier han til NRK.no.

Saksbehandling kan ha forsinket etterforskningen

Politiet fikk i går godkjenning av Post- og teletilsynet (PT) til å gå gjennom mobiltrafikk i området på tidspunktet da drapet skjedde.

Likevel er det ikke alle teleselskapene som har gitt politiet informasjonen.

– Vi har bare fått data fra Telenor, sier Metlid.

– Det er også en utfordring med den saksbehandlingstiden som er hos Post- og teletilsynet, legger hun til.

AKTUELT NÅ