Hopp til innhold

Hadde ikke politihelikopter under terror-angrepene

Oslo-politiet hadde sendt de ansatte på fire ukers ferie. – Helikopter ville vært nyttig på Utøya, sier den tidligere politi-toppen Finn Abrahamsen.

Gjerningsmann Utøya

Politiet manglet tilgang til helikopter som kunne ha gitt dem viktig informasjon i arbeidet med å pågripe gjerningsmannen på Utøya.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Dagen da Norge ble rammet av de verste angrepene mot landet siden andre verdenskrig, hadde ikke landet noe overvåknings-helikopter tilgjengelig.

Grunnen er at Oslo-politiet hadde lagt ned Norges eneste politihelikoptertjeneste i fire uker midt i fellesferien, fra begynnelsen av juni til begynnelsen av august.

Flere ganger tidligere, som i påsken 2010 og 2011, har ledelsen satt helikopteret på bakken for å spare penger.

Oslo-politiet nekter likevel for at helikopteret sto på bakken på terror-dagen fordi politiet manglet penger, men sier det handler om en best mulig ferie-avvikling:

– Vi har et begrenset antall folk til å drifte helikopteret. Oslo politidistrikt tar dette mannskapet ut i fellesferien, istedenfor å ha en begrenset kapasitet over lang tid, hvis man skulle fordele denne ferien ut over lenger tid, sier Johan Fredriksen, som er politi-inspektør og leder for fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt.

LES OGSÅ: Ville ramme Brundtland

Står ofte på bakken

Politihelikopteret har svært avansert overvåkingsutstyr, kan ta nærbilder fra flere kilometers avstand og gi svært nyttig informasjon politiet kan bruke i ellers kaotiske situasjoner.

Helikopteret driftes gjennom budsjettet til Oslo politidistrikt.

Finn Abrahamsen

Et helikopter over Utøya kunne ha bidratt til å gi politiet viktig informasjon, mener tidligere politioverbetjent i Oslo, Finn Abrahamsen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Da politikerne innførte ordningen på begynnelsen av 2000-tallet, sa de at tjenesten skulle være døgnkontinuerlig og at helikopteret skulle kunne rykke ut på et kvarters varsel.

Til tross for dette, har helikopteret stått stadig mer på bakken på grunn av pengemangel de siste årene.

LES OGSÅ: Kopierte Oklahoma-bomberen ord for ord

– Ville vært nyttig på Utøya

Den tidligere politi-toppen Finn Abrahamsen, som har vært politioverbetjent i Oslo, synes det er synd at helikopteret sto på bakken på terror-dagen.

Han understreker at han synes politiet generelt har gjort en god jobb, men stusser over helikopterets fravær da bomben i Oslo og massakren på Utøya rammet landet.

– Nyhetsmediene hadde jo egne helikoptere over Utøya. Jeg synes det er spesielt når mediene har helikoptere over Utøya, og politihelikopteret står på bakken på grunn av ferie.

Han viser til at det har varmesøkende kameraer, kan lete etter folk og se detaljer på svært lang avstand.

– Helikopteret kunne observert situasjonen på Utøya langt unna, og gitt politiet mer informasjon om hva som skjedde, sier Abrahamsen.

LES OGSÅ: Alt om terrorangrepet

– Gikk ikke ut over sikkerheten

Oslo-politiet mener det fraværende politihelikopteret ikke hadde alvorlige konsekvenser for utfallet av katastrofen.

Johan Fredriksen

Johan Fredriksen, som er politi-inspektør og leder for fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt, mener politihelikopteret ikke ville gjort særlig forskjell i forhold til liv og helse.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Politihelikopteret ville ikke hatt noen betydning for resultatet av katastrofen i forhold til liv og helse. Hadde det vært tilgjengelig, ville det blitt brukt til å observere og dokumentere det som skjedde. Det ble helikopteret også brukt til senere, når det etterhvert ble tilgjengelig, og da med det gode utstyret det har ombord, som varmesøkende kameraer, sier Fredriksen.

Politiets beredskapstropp ble tilkalt 17.38, og ble fraktet i bil og båt til Utøya, hvor de var 18.25.

To minutter senere pågrep de gjerningsmannen.

– Hvis politihelikopteret hadde vært tilgjengelig, kunne man gått inn der og da og fått en oversikt over situasjonen, som kunne vært til nytte for mannskapene som skulle ut på øya. Men spesialstyrkene kom til øya 18.25, pågrep han 18.27, og utifra det ville helikopteret ikke utgjort noen forskjell, sier Fredriksen.

LES OGSÅ: Behring Breiviks far: - Et sjokk

– Båt fikk motorstopp

Fraværet av helikopter var ikke det eneste som gikk galt under politiets aksjon.

Båten som fraktet politiets spesialstyrke, de såkalte Delta-troppen, over til Utøya fikk motorstopp og mister verdifulle minutter.

Det skriver Dagbladet.

– Jeg kan bekrefte at vi hadde en motorstopp, men vi fikk fort tak i nye båter, sier politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt til avisen.

LES OGSÅ: Ransaket Behring Breiviks far

Fem timer etter terror-alarm

Politiet var i lufta over fem timer etter terror-alarmen

Etter terror-alarmen ble folk i helikoptertjenesten kalt inn på jobb.

Helikopteret var først i lufta over Oslo-området rundt klokka ni på kvelden.

Da hadde det gått over fem og en halv time etter at hovedkvarteret til landets politiske ledelse ble bombet, og nesten tre timer siden massakren på Utøya - som krevde minst 86 menneskeliv - tok slutt.

AKTUELT NÅ