Hopp til innhold

Så Behring Breivik flykte over seks minutter før det smalt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Øyenvitne Andreas Olsen stusset over den bevæpnede «politimannen» som flyktet fra Regjeringskvartalet. Først over seks minutter senere smalt det.

Klokken er rundt 15:20 fredag den 22. juli. Andreas Olsen går sin faste rute hjem via Akersgata og ned til Grubbegata. Denne fredagen ser han derimot noe han vanligvis ikke ser.

I grafikken i toppen av saken kan du se Andreas Olsen gå opp løypa der han møtte gjerningsmannen fredag 22. juli.

Skadde hjelpes på Einar Gerhardsens plass i regjeringskvartalet etter bomben

Regjeringskvartalet var preget av kaos, skadde og døde mennesker kort tid etter at vitnet møtte gjerningsmannen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Jeg så meg til høyre, og fikk første gang øye på en politimann som kom gående foran et arkitektkontor som har lokaler i Grubbegata, forteller Andreas Olsen.

Han stusset over å møte en enslig bevæpnet politimann med hjelm, visir og beskyttelsesklær på en rolig sommerdag. Noe han har forklart seg nøye og lenge om til politiet i ettertid.

Mannen Andreas Olsen møtte på i Grubbegata, er trolig Anders Behring Breivik, gjerningsmannen bak terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya.

På det nærmeste gikk Olsen side ved side med mannen, som innen dagen var over skulle ta 77 menneskeliv i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Behring Breivik var på vei bort fra Høyblokka hvor han for kort tid siden hadde parkert en bombebil. Målet var Hammersborg torg – hvor fluktbilen som skulle ta ham til Utøya stod parkert.

– Jeg var to-tre meter fra en mann med pistol

Andreas Olsen, øyenvitne

Andreas Olsen var bare få meter fra en bevæpnet gjerningsmann uten å vite det der og da.

Foto: NRK

I det gjerningsmannen svingte ned mot parkeringsplassen var det svært kort avstand mellom ham og øyenvitnet Olsen.

– Jeg var to-tre meter fra ham, og jeg oppfattet da det jeg trodde var en pistol i hånda hans, sier Olsen til NRK om det han opplevde ettermiddagen den 22. juli.

Så du noen gang uttrykket hans?

– Nei, det jeg bet meg merke i var at det var en politimann. Han hadde på seg hjelm med en form for visir, men jeg fikk aldri øyekontakt med ham. Det er jeg egentlig ganske glad for i etterkant. Jeg bet meg merke i hjelm, visir og det at han hadde et politimerke på uniformen og våpen i hånda.

Øyenvitnet Andreas Olsen møtte på gjerningsmannen på sin tur hjem til Grünerløkka. Etter å ha sett mannen med våpen i politiuniform ved Hammersborg torg fortsatte Olsen sin tur hjemover.

Bombekrateret utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet

Bombebilen stod trolig like utenfor resepsjonen til Statsministerens kontor, noe dette krateret i en amatørvideo vitner om.

Foto: Johan Christian Tandberg (Stillbilde fra video)

Gikk over seks minutter fra bombebilen var parkert til det smalt

Først når Olsen nådde Akerselva ved Elvebakken videregående skole, hørte han drønnet som i ettertid viste seg å være eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

NRK har gått opp den samme løypa sammen med Olsen, og gåturen tar rundt 6,5 minutter.

Dermed har bombebilen trolig stått rett utenfor resepsjonen i bygget som huser Statsministerens kontor i alle fall seks minutter før det smalt.

Olsen meldte seg raskt for politiet, og har vært i et langt avhør der han har forklart alle detaljer som han fikk med seg i det han gikk ved siden av den antatte gjerningsmannen og så personen kjøre bort i en bil.

Men allerede før han var i avhør, ga han viktige opplysninger som kan ha hjulpet politiet med å finne ut hvem gjerningsmannen var.

Like før 15.20: Andreas Olsen kommer gående ned mot Grubbegata og oppdager en bevæpnet politimann som kommer fra regjeringskvartalet.

15.25: Bomben sprenges i regjeringskvartalet, like utenfor resepsjonen til Statsministerens kontor.

15.40: Øyenvitnet Olsen ringer til politiet første gang – opplyser om en politimann som kjørte mot kjøreretningen og gir en kort beskrivelse av mannen.

16.00: Politiet ringer opp igjen. Vitnet gir mer detaljerte opplysninger – blant annet gir han politiet den grå varebilens registreringsnummer.

Skrev ned bilnummer og varslet politiet

Det første Andreas Olsen reagerte på, var at en enslig politimann gikk rundt bevæpnet ved Regjeringskvartalet. Han forteller til NRK at det for ham var to mulige reaksjoner da han først fikk øye på mannen: Enten å spørre hva som skjedde, eller forholde seg rolig og tilbaketrukket inntil videre. Han valgte i første omgang å holde seg rolig.

Andreas Olsen på Hammersborg torg

Andreas Olsen reagerte på hvordan bilen kjørte ut fra Hammersborg torg og i gal kjøreretning.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Men etter hvert var det flere ting med mannen som var merkelig. Da Olsen passerte Hammersborg torg, hørte og så han at en grå varebil ble låst opp. Den samme mannen i politiuniform så ut til å åpne bilen.

Like etterpå skjer det som får Andreas Olsen til å virkelig reagere. Den grå varebilen med politimannen i kjører ut i Møllergata i feil kjøreretning. Olsen velger å skrive ned bilens registreringsnummer.

– Kjeden av observasjoner som var mistenkelige og feil fikk meg til å varsle politiet. Det var først da jeg så en enslig politimann med noe jeg oppfattet som et våpen, som deretter satte seg inn i en sivil bil og kjørte i feil kjøreretning, at jeg tenkte at her må det være noe galt, og at det var viktig å observere mer detaljert, sier Olsen.

Politiet sendte ut etterlysning etter tipset

Etter å ha sett bilen kjøre i feil kjøreretning, sjekket Andreas Olsen nettaviser. Han ville finne ut om noe har skjedd, men eksplosjonen har ennå ikke rammet Regjeringskvartalet, og mediene har ingenting å melde.

Olsen gikk så i retning Grünerløkka og hjem. Han hørte et drønn i det han passerte Elvebakken videregående skole ved Akerselva. Han lyttet til musikk med øretelefoner, og oppfattet dermed ikke at det faktisk var en eksplosjon. Først når han kom hjem og så nettavisene, skjønte han at det han hadde sett sett kunne være viktig.

– Da jeg hørte om det som hadde skjedd i regjeringskvartalet tenkte jeg at det kunne være en sammenheng. Jeg ringte derfor 112 og fortalte raskt hva jeg hadde sett, sier Olsen og anslår at klokken da var ca. 15.40.

Etterforskningsleder John Roger Lund bekrefter til NRK i dag at sentralen mottok tipset fra Andreas Olsen kl. 15.56.

Registreringsnummeret ble sjekket og avdekket at det dreide seg om en leiebil.

– Det førte til at operasjonssentralen ble varslet om denne bilen og en etterlysning ble sendt ut til politiets beredskapstropp, samt nærliggende politidistrikt, sier Lund

Men det eksakte tidspunktet for etterlysningen er ikke klart før politiet har gjennomgått lydloggen.

AKTUELT NÅ