Hopp til innhold

«Vi gjør alt vi kan for at det skal bli så verdig som mulig»

LIEN GÅRD (NRK.no) Sammen med flere hundre andre skal politioverbetjent Stig Væråmoen gjøre det han kan for å sikre etterlatte og overlevende en verdig opplevelse når Utøya åpnes i helgen.

Utøya torsdag 18.august

UTØYA 18. AUGUST: Politiet, Røde Kors og Sivilforsvaret forbereder besøkene på Utøya i helgen. Ved kaia, M/S Thorbjørn, til høyre i bildet, Forsvarets spesialfartøy. Det hvite teltet som er satt opp for de pårørende vises mellom trærne til høyre for hovedhuset.

Foto: Vidar Tangerud/NRK

Utøya

SIKKERHET: Politioverbetjent Stig Væråmoen ved Nordre Buskerud politidistrikt er innsatsleder ved Utøya og Sundvollen fredag og lørdag.

Fire uker etter massakren på Utøya, som tok fra 69 unge mennsker livet, får pårørende og etterlatte endelig lov til å besøke stedet der deres kjære ble drept.

Hundrevis av mennesker har allerede jobbet døgnet rundt i flere uker for å sikre en verdig åpning av AUFs sommersted i Tyrifjorden.

Apparatet rundt helgens markeringer er enorm.

Preget

NRK.no møtte torsdag politi fra Buskrud ved Lien gård utenfor Utøya.

Flere av politimennene har jobbet tett på tragedien lenge. De forteller at mange bærer med seg svært sterke historier fra Utøya.

– Vi planlegger til minste detalj for å forsikre oss om at pårørende, etterlatte og overlevende får en verdig opplevelse, og kan konsentrere seg fullt og helt om det som skjer på øya, sier politioverbetjent i Nordre Buskerud, Stig Væråmoen til NRK.

Han leder arbeidet med sikkerheten både på Utøya og på Sundvollen hotell, der de etterlatte skal samles etter besøket på øya.

– Vi gjør alt vi kan for at det skal bli en så sikker og verdig markering som mulig, understreker innsatslederen.

Skjermes

Etterlatte og overlevende reiser fra Oslo til Utvika med busser.

Utøya-fergen M/S Thorbjørn,og et spesialfartøy fra Forsvaret vil frakte dem til og fra øya. I tillegg bidrar Redningsselskapet med båten «Kjøpstad».

Like ved hovedhuset på Utøya er det satt opp et stort hvitt telt der de etterlatte kan samles og prate.

Under besøket fredag vil hver enkelt familie få med seg en ledsager fra Røde Kors. I tillegg vil politiet være tilgjengelig for å svare på spørsmål.

Ifølge Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB), som leder besøkene, er det ventet at drøyt 500 etterlatte vil besøke øya fredag. Når øya lørdag åpnes for AUF-medlemmer som overlevde angrepet, vil trolig over 1.000 personer gå i land på Utøya.

Bakgrunn: Rydder øya for eiendeler

Markeringene på øya er lukket for pressen, som er bedt om å holde seg på avstand ved Lien Gård på Utvika-siden av Tyrifjorden.

– De etterlatte skal bli møtt med verdighet, og de skal ikke ha noen følelse av å være med på et stort arrangement, fortalte direktør for DSB, Jon Lea til NRK Østafjells under generalprøven torsdag formiddag.

M/S Thorbjørn Utøya

TROFAST: M/S Thorbjørn har vært sentral i opprydningsarbeidet. Fredag og lørdag frakter fergen etterlatte og overlevende til Utøya.

Foto: Vidar Tangerud/NRK

AKTUELT NÅ