Hopp til innhold

– Noen sterke følelsesutbrudd

UTVIKA (NRK.no): Psykiater Trond Heir var på Utøya for å bistå de etterlatte som var på Utøya fredag. – De fleste tok det med fatning, men det var noen sterke følelsesutbrudd, sier Heir.

Utøya

(Montasje) Fredag var etterlatte etter massakren på Utøya for å se stedet der sine kjære ble drept. Psykiater Trond Heir var med for å bistå.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Nøyaktig fire uker etter massakren på Utøya gikk de første pårørende i land på øya for å se stedene hvor deres kjære ble funnet drept.

Trond Heir

Heir sier at de fleste tok situasjonen med fatning, men at det var enkelte som hadde sterke følelsesutbrudd.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Heir, som er psykiater og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumuatisk stress, har i hele dag vært på Utøya for støtte de etterlatte etter massakren på øya 22. juli.

– De etterlatte har blitt fraktet blitt fraktet til øya i puljer og ble møtt av politiet og Kripos som har ivaretatt familiene. De har fulgt dem til stedet deres kjære ble funnet, sier Heir, som selv beskriver sin rolle i dagens hendelser på Utøya som «tilbaketrukket».

Les: Sammen i sorgen på Utøya

– De frivillige synes det er meningsfullt å være med

I tillegg til politi- og helsemyndigheter har Røde Kors stilt opp med 90 frivillige som har fulgt hver familie og pårørende rundt på øya.

Sven Mollekleiv

President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, har vært med de pårørende ut på Utøya i dag.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Ifølge president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, er det erfarne frivillige som har vært med familiene - og de har alle vært godt forberedt.

– De frivillige har vært samlet siden i går, og de har alle vært ute på øya på forhånd. Det har vært viktig for de pårørende at de frivillige har tilrettelagt alt det praktiske for dem, sier Mollekleiv til NRK.no.

Mollekleiv sier personene fra Røde Kors finner det meningsfullt å være til hjelp i en slik tid.

– Verdighet

Klokka var litt over 12 da den første ferja med pårørende fredag la til land på Utøya.

Den første gruppen med etterlatte ble fraktet over til øya i en cruisebåt. Den kjørte inn på baksiden av øya.

Andre ble fraktet over med «M/S Thorbjørn», AUFs egen ferge.

– De fleste tok dette med fatning, men det var selvfølgelig noen som hadde sterke følelsesutbrudd. Arrangementet var preget av verdighet, og en flott ramme rundt, sier Heir til NRK.

På Utøya ble de etterlatte tatt hånd om av hver sin vert fra Røde Kors og politi som skulle være med dem rundt på øya. I tillegg var helsemyndigheter, Forsvaret, Norsk Folkehjelp, samt flere helseteam og 39 personer fra Sivilforsvaret på plass på øya.

Les også: – En viktig dag for de etterlatte
Les mer: – Forberedt på at folk snur på brygga
Les: «Vi gjør alt vi kan for at det skal bli så verdig som mulig»

Etterlatte på Utøya

De etterlatte etter skytedramaet på Utøya besøkte i dag stedet der de mistet sine nærmeste.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Rundt 1.500 i løpet av helgen

I alt har rundt 1.500 personer varslet at de vil benytte seg av tilbudet om å besøke Utøya i helgen. Av disse er rundt en tredel ventet i løpet av fredag.

Det ble holdt flere taler under dagens arrangement, blant annet av helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og politidirektør Øystein Mæland.

– De fleste familiene har også hatt et behov for å minnes de døde på sin egen måte, sier Heir.

– Dette er en veldig viktig og veldig tung dag for de etterlatte, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i forbindelse med arrangementet.

Hun snakket med pressen på Lien gård, rett sør for ferjestedet Utvika fredag formiddag.

Sammen med fem andre medlemmer av regjeringen, dro hun selv ut til øya og for å se stedene der Anders Behring Breivik 22. juli skjøt i hjel 69 mennesker.

– Det tar den tiden det tar

Flere av de pårørende er nå reist fra øya, men mange ønsker å bruke lengre tid der ute, forteller Mollekleiv i Røde Kors.

– Dette tar den tiden det tar, tid er viktig. Noen vil kjapt ut og inn, mens andre vil bruke lang tid. Og det er viktig at de får den tiden de trenger.

Ståle Wiig i Røde Kors sier til NRK.no at de pårørende setter pris på muligheten til å reise ut til øya.

– De er glade over å få denne muligheten til å få komme ut hit og bruke det som en del av bearbeidingen av sorgen som de sitter med.

Les også: – Hele Norge skylder dere en takk

Åpnes for overlevende lørdag

Lørdag åpnes Utøya også for de overlevende AUF-medlemmer og deres nærmeste, og trolig vil over 1.000 personer gå i land på øya.

De reiser fra Oslo til Utvika med busser og fraktes videre med Utøya-ferja M/S Thorbjørn og et spesialfartøy fra Forsvaret. I tillegg bidrar Redningsselskapet med båten Kjøpstad.

AKTUELT NÅ