Hopp til innhold

– Ikke en «komme-ut-historie» til etterfølgelse

Høyrepolitiker André Oktay Dahl synes det er trist at Trond Birkedals fornektelse av sin egen legning førte til at han smugfilmet unge gutter i dusjen.

Trond Birkedal

Trond Birkedal står i dagens utgave av magasinet Plot fram som homofil.

Foto: Johansen, Geir Otto / SCANPIX

I dagens utgave av magasinet Plot står Fremskrittsparti-politikeren Trond Birkedal fram som homofil .

Birkedal har tilstått å ha smugfilmet unge gutter i dusjen hjemme hos seg selv i Stavanger. Han er også siktet for å ha hatt seksuell omgang med en 15-åring, noe han nekter for.

– Bygget opp image

I intervjuet forteller Birkedal om det kalkulerte livet som Frp-topp hvor han var så opptatt av sitt eget image at han følte at han ikke kunne stå fram som homofil.

«Hadde jeg vært åpen om min legning lenge før, hadde jeg aldri gjort det jeg gjorde», sier Birkedal i intervjuet.

Birkedal avviser at det var et dårlig klima i partiet for å stå fram som homofil.

«Det er bare meg det handler om. Jeg tror ikke min karriere i partiet hadde blitt skadelidende», sier Birkedal.

– Trist at han ikke kan være seg selv

André Oktay Dahl

Høyre-politiker André Oktay Dahl er selv åpent homofil.

Foto: NRK

Stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H) er selv åpent homofil, og tror det er godt for Birkedal å endelig kunne være åpen om legningen sin.

– Hans «komme-ut-historie» er ikke akkurat et mønster til etterfølgelse. Det er trist at man i 2011 er nødt til å leve på den måten han har gjort. At man ikke tør å være seg selv for å ha en politisk karriere, sier Dahl til NRK.no.

Han sier det fortsatt er fordommer i samfunnet, men at mange av begrensningene lukkede homofile legger på seg selv, skyldes av at man tror fordommene er større enn de er.

– Det er trist at denne type fornektelse fører til at han begår de mest krenkende handlinger overfor andre mennesker, sier Dahl.

«Den homofile politikeren»

André Oktay Dahl stod først fram for sine nærmeste, men opplevde det som veldig offentlig da han fortalte om sin legning i media.

– Man blir plutselig «den homofile politikeren», og det framstår som at det er det eneste temaet du er opptatt av. Jeg har vært taktisk og takket nei til å uttale meg i veldig mange homorelaterte saker, sier Dahl som tidligere har opplevd å få legningen brukt mot seg.

– Det har blitt gjort på en innbakt måte. Jeg har for eksempel blitt bedt om å tenke på klesstilen min, sier høyrepolitikeren.

– Tror du det er enklere å være åpent homofil i Høyre enn i for eksempel Frp og KrF?

– Jeg vil ikke spekulere i det, men jeg registrerer bare at det er flest åpent homofile politikere i Høyre. Vi er nok også et mer homoliberalt parti politisk sett, sier Dahl.

– Forsvarer ikke handlingene

Bård Nylund

Bård Nylund er leder i LLH.

Foto: LLH

Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) Bård Nylund sier han oppfatter at Birkedal antakelig har hatt et vanskelig liv som skjult homofil.

– Når du opplever at du har en seksuell legning du føler du ikke kan fortelle noen om, kan det bli trøblete. Jeg har forståelse for at folk som ikke har det bra ikke nødvendigvis treffer gode valg. Men det er ikke noe forsvar for det han har gjort, sier Bård Nylund.

Nylund i LLH sier det i dag er enklere å stå fram som homofil politiker enn det var for bare noen år siden.

– Det kan fortsatt være silingsmekanismer enkelte steder, men jeg tror det er mye mindre til stede nå enn det har vært tidligere. Men hvis man ser på KrF og Frp og hvilken homopolitikk de fører, så er det kanskje ikke like gøy å være åpent homofil i de partiene, sier Nylund.

En personlig sak

Magnus Takvam

Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam.

Foto: Ole Kaland / NRK

Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam tror intervjuet kan være med på å vise at Birkedal-saken er en personlig sak.

– Jeg tror saken nå er blitt mer en personsak om Trond Birkedal enn en politisk sak for Frp, selv om effekten av saken fremdeles er uheldig for partiet, sier Takvam.

– Men han har meldt seg ut av partiet og definert at han er ferdig i politikken, sier Takvam og legger til.

– Når dette kommer fram nå, må man se det i lys av den kommende rettssaken. Han er nok tjent med å stå fram nå, sier Takvam.

AKTUELT NÅ