Hopp til innhold

– Jeg følte meg glemt av politiet

«Julie» ventet i fire og en halv måned før mannen hun anmeldte for voldtekt ble kalt inn til avhør. – Ventetiden er helt grusom, sier hun.

Julie anmeldte voldtekt

«Julie» tror den lange etterforskningstida hos politiet gjør at voldtektsofre kvier seg mot å gå til politiet.

Foto: NRK

For da «Julie» oppsøkte politiet to dager etter den angivelige voldtekten, var hun sikker på at han kom til å bli hentet inn til avhør med en gang.

– Jeg ble helt satt ut da det ikke skjedde, sier hun.

Les alt om voldtektsbølgen i Oslo her

I juli i fjor var hun på byen med venner. Hun ble dårlig, og sammen med ei venninne dro hun hjem til en kompis for å sove. Utpå natta skal hun ha våknet av at en bekjent av kameraten forgrep seg på henne.

Hun visste hvem han var og ga politiet navnet hans. Likevel tok det altså fire og en halv måned før han ble avhørt.

«Julie» sier hun følte seg glemt og ignorert av politiet.

– Ventetida er fæl, jeg hadde levert en anmeldelse for voldtekt, men det føltes mer som om jeg hadde trukket en kølapp, sier hun til NRK.no i dag.

Vi greier ikke prioritere alt på en gang, og da vil det i noen tilfeller ha slike groteske utslag.

Hanne Kristin Rohde

255 dager på å etterforske voldtekt

Regjeringas mål er at politiet skal bruke fire måneder på å etterforske forbrytelser. I fjor brukte de i snitt 255 dager på voldtektssaker – altså over dobbelt så lang tid.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Gjennomsnittet er beregna ut fra hvor mange dager det går fra en voldtekt blir anmeldt til det blir tatt ut tiltale. Så langt i år er gjennomsnittet 180 dager på landsbasis, mens snittet for Oslo er 255.

Les også: Avviser at voldtektsetterforskning har lav status i Oslo

– Det er klart at også vi må si at dette er veldig lenge, og det skyldes mangel på etterforskningskapasitet de siste årene, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Hun sier til NRK.no at hun har stor empati med «Julie» og andre i lignende situasjon.

– Jeg forstår at de opplever det som uforståelig, sier hun.

Jeg hadde levert en anmeldelse for voldtekt, men det føltes mer som om jeg hadde trukket en kølapp.

«Julie»

Mistenkte tiltalt etter klage

I mai fortalte «Julie» sin historie til NRK Brennpunkt. På et kontor i Oslo fikk hun beskjed av bistandsadvokat Lars Marius Holm at ingen vitner er avhørt – selv ni måneder etter at voldtekten skal ha skjedd.

Det var en vanskelig beskjed å få.

– Jeg vil at han skal bli stilt for retten og dømt for det han har gjort, sa hun mens tårene trillet.

Video Fire av fem voldtektssaker blir henlagt

Se Dagsrevyens reportasje om «Julies» sak fra mai 2011.

Etter at dokumentaren ble sendt på NRK, ble det fortgang i saken. Advokaten hadde også sendt et klagebrev til Oslo politidistrikt, og kort tid etter ble vitner avhørt. I sommer ble det tatt ut tiltale, og saken skal opp for retten før jul.

– Det er veldig deilig, jeg ga ikke opp håpet selv om jeg følte at jeg ble glemt. Men det er drøyt at man må ut i media og skrive klage for at dette skal skje, sier «Julie».

Advokat krever tidsfrist

Julies sak er ikke unik. Flere bistandsadvokater NRK.no har snakket med forteller om lignende tilfeller der det tar flere måneder før navngitte mistenkte blir avhørt.

Bistandsadvokat Marte Bastiansen frykter den lange etterforskningstida kan få alvorlige konsekvenser for kvaliteten på etterforskninga.

– Vitner husker dårligere, telefonlogger blir slettet, og film fra overvåkningskameraer kan overspilles, sier hun.

Nå føler jeg at jeg får den rettferdigheten jeg fortjener. Det er ingen bak en pult som bare henlegger saken.

«Julie»

Hun sier hun har snakket med mange etterforskere som fortviler over manglende ressurser.

Også «Julies» advokat, Lars Marius Holm, mener den lange etterforskningstida viser at ledelsen ved Oslo politidistrikt ikke setter inn nok folk.

– Dagens situasjon er et utrykk for at de ikke følger Riksadvokatens instruks om å prioritere voldtektssaker, sier Holm til NRK.no.

Han foreslår derfor at det innføres en frist på maks tre uker fra politiet får inn en anmeldelse med kjent gjerningsmann til vedkommende blir avhørt.

Men politiinspektør Rohde tviler på at en lovfestet tidsfrist vil ha noen effekt. Hun er klar på at etterforskerne på sedelighetsavsnittet er motiverte politifolk som gjør så godt de kan med de ressursene de har.

– Det står ikke på viljen, sier hun.

– Vi i politiet har samme mål som bistandsadvokatene: at sakene skal etterforskes raskt og at kvaliteten skal være høy, sier hun.

Riksadvokaten har tillit til politiet

Heller ikke førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet synes tidsfrister for avhør er noen god ide.

– Jeg vet ikke hvordan en slik frist skulle se ut, men det ligger i det at voldtekt skal prioriteres at sakene ikke skal ligge ubehandlet.

– Er det riksadvokatens inntrykk at politiet prioriterer voldtekt?

– Ja, det er vårt inntrykk, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRAFTIG ØKNING AV ANTALL OVERFALLSVOLDTEKTER I OSLO

Det er levert inn 51 anmeldelser på overfallsvoldtekter og forsøk på overfallsvoldtekter i Oslo så langt i år, mot 24 i hele fjor. Men de fleste voldtektene skjer fortsatt der gjerningspersonen og offeret kjenner hverandre.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Nylig annonserte politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, at sedelighetsavsnittet i byen skal få ti ekstra stillinger.

– Det vil hjelpe mye, sier politiinspektør Rohde.

Ressursmangel har «groteske utslag»

Samtidig understreker hun at lang etterforskningstid i voldtektssaker ikke alltid skyldes mangel på ressurser.

Mange av sakene er kompliserte, og det tar tid å hente inn prøver, avhøre vitner, sammenligne ulike saker og analysere funnene.

Ved overfallsvoldtekter har politiet ofte et vanskelig utgangspunkt med mangel på signalement og ingen vitner. Ved såkalte festvoldtekter kan det være vanskelig å bevise at noe straffbart har skjedd.

– Vi har et ufravikelig krav til kvalitet, og må være sikre på at vi har skjellig grunn til mistanke, sier hun.

– Forstår du at det utad kan virke som dere ikke prioriterer voldtektssaker når det tar opptil fire og en halv måned før navngitte mistenkte blir innkalt til avhør?

– Når det framstilles tabloid så forstår jeg at folk tenker slik. Vi vet at vi gjør så godt vi kan. Jeg vet at etterforskerne i Oslo jobber mye og effektivt, men vi greier ikke prioritere alt på en gang, og da vil det i noen tilfeller ha slike groteske utslag, sier hun.

For «Julie» betydde ventetiden at perioden etter den angivelige voldtekten ble enda vanskeligere å bære. Hun er glad for at hun nå endelig får prøvd saken sin i retten.

– Nå føler jeg at jeg får den rettferdigheten jeg fortjener. Det er ingen bak en pult som bare henlegger saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger