Hopp til innhold

Høflig tone i SVs «amerikanske» lederduell

Den første duellen mellom Heikki Holmås og Audun Lysbakken om hvem som skal bli ny SV-leder ble en høflig affære. Helt som ventet, mener valgforsker.

Audun Lysbakken og Heikki Holmås etter duellen om ledervervet i SV på Blindern

HARMONISK STEMNING: Det var få gnisninger mellom Audun Lysbakken (t.v.) og Heikki Holmås i duellen om ledervervet i SV på Blindern.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Lysbakken og Holmås skal møtes til i alt fem dueller før jul, som del av det som har blitt kalt en amerikansk lederkamp.

Men dette var ikke kvelden for konfrontasjon. Kandidatene avbrøt ikke hverandre. De ventet på tur og debatterte dannet. Tilsynelatende var de enige om de meste.

Om at SV må få frem forskjellene til Arbeiderpartiet tydeligere, bekjempe fattigdom og jobbe for sosial boligbygging, satse på kollektivtrafikk og få ned klimautslippene, blant annet.

– Jeg er enig med Heikki, sa Lysbakken.

– Jeg er enig med Audun, sa Holmås i neste omgang.

Angrep ikke hverandre

Så på linje virket de to at én av de 180 i salen til slutt måtte spørre:

– Nå har vi i over én time hørt på to taleføre bergensere. Dere sier mye bra, og jeg tror de fleste her er enige med det meste av det dere sier. Men hva er de største forskjellene mellom dere to? spurte Trond Vigeland Nilsen fra Gamle Oslo SV.

– Vi har blitt enige om å ikke snakke så mye om hverandre, svarte Holmås.

Saken fortsetter under bildet

Audun Lysbakken og Heikki Holmås møttes til duell om ledervervet i SV på Blindern

INGEN ORDKRIG: – Jeg vil ikke at det skal finnes sitater eller uttalelser som kan brukes mot Heikki, hvis han blir leder, sa Lysbakken.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Noen forskjeller kom likevel frem. Holmås vil prioritere noen saker tydeligere enn andre, og trakk spesielt frem klimasaken og kampen mot fattigdom. Han vil ha storsatsning på både lyntog og lokal kollektivtrafikk, for å vise velgerne at SV mener alvor.

– Vi kan ikke si at alt er like viktig, for det er det ikke, sa Holmås.

– I tillegg vil jeg ha humør, jeg vil at det skal være gøy i SV, poengterte han.

Audun Lysbakken og Heikki Holmås etter duell om ledervervet i SV på Blindern

GØY: Holmås vil ha humør i SV. Lysbakken så ut til å være enig.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Lysbakken snakket på sin side om et bredere parti, med troverdighet i et bredt spekter av saker, som arbeidsliv, næringspolitikk, helsepolitikk, miljø og integrering.

– Jeg mener at vi må være et folkeparti, ikke et nisjeparti for noen få saker. Et parti som ikke tror at vi løser problemene våre med å snakke litt mer om noen enkeltsaker, sa han til NRK etter duellen.

Men Lysbakken ville slett ikke angripe Holmås.

– Jeg vil ikke at det skal finnes sitater eller uttalelser som kan brukes mot Heikki, hvis han blir leder.

– Kjent dilemma

– Det var ikke ventet noen høy temperatur mellom de to lederkandidatene, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU til NRK.

– De skal konkurrere, men vet at de i neste runde må samarbeide godt i en eller annen form. Den ene blir partileder, den andre kanskje parlamentarisk leder. Det setter noen tydelige rammer rundt hva de vil si, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet

Anders Todal Jenssen

RAMMER: – De skal konkurrere, men vet at de i neste runde må samarbeide godt i en eller annen form, påpeker valgforsker Anders Todal Jenssen om duellen mellom Lysbakken og Holmås.

Foto: NRK

Lysbakken og Holmås kan godt fremheve meningsforskjellene, men ikke gå i direkte klinsj med hverandre, mener han. De kan ikke tillate seg å undergrave den andres posisjon, og trekke frem gamle uttalelser for å sette motstanderen i et dårlig lys.

– Dette er også kjent fra de amerikanske primærvalgene. Også der er det tydelige grenser for hva kandidatene kan tillate seg å si og gjøre. Men de har lært seg noen teknikker for hvordan de kan utmanøvrere motstanderne i eget parti, for eksempel ved å gjøre narr av hvor i landet de kommer fra, og hvilken bakgrunn de har, sier Jenssen.

Audun Lysbakken og Heikki Holmås snakker med tilhører og journalister etter lederduellen

TID FOR SNAKK: Lysbakken og Holmås snakket med både tilhørere og journalister etter duellen.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Men siden både Lysbakken og Holmås er bergensere og fremstår som nokså like, går ikke engang det, påpeker han.

En spørreundersøkelse NRK gjennomførte blant SVs lokale partitopper i september viste at flertallet ville ha Lysbakken.

– Modig

Valgforskeren tviler på at det blir mye mer temperatur i de kommende duellene mellom de to kandidatene.

– Men hvis de to ser at debattene fungerer, og at de i ettertid ikke blir beskrevet som bitre fiender kan det likevel hende, tror Jensen.

Han synes uansett det er modig av SV og kandidatene å eksperimentere med slike dueller.

– Det ville kanskje vært enda modigere å prøve seg med en uravstemning i ledervalget, som det var snakk om på et tidspunkt, sier valgforskeren.

– Men som et stykke god demokratisering og revitalisering av SV synes jeg dette er modig gjort.

Jenssen håper SV klarer å få duellene til å bli noe positivt for partiet.

– Det er ikke tvil om at SV trenger å revitalisere sin partiorganisasjon. Det trenger de fleste andre partiene også, og jeg håper de merker seg hva SV gjør nå, sier valgforskeren.

AKTUELT NÅ