Hopp til innhold

Jens Stoltenberg om Roald Amundsen: – That's the man!

Siden USA ikke ønsker et varig minnesmerke på Sydpolen, ble Roald Amundsen hyllet med en byste av is 100 år etter at han nådde polpunktet.

Video Roald Amundsen-byste avdukes

«That's the man!», sa en kald og fornøyd statsminister Jens Stoltenberg da han avduket Amundsen-isstatuen på Sydpolen i dag.

På dagen 100 år etter at Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel, Olav Bjaaland og Oscar Wisting nådde polpunktet som de første i verden, ble bragden feiret.

Ville ikke ha varig minnesmerke

Kulden var intens den gangen, og den var intens natt til onsdag – over 30 minusgrader. Til tross for at kulden var streng og til tross for at seremonien fant sted et godt stykke unna folk flest, møtte omtrent 200 personer opp ved det seremonielle polpunktet.

USAs nasjonale antarktisprogram har ikke ønsket et nytt varig minnesmerke på Sydpolen – derfor ble det en tro iskopi av billedhogger Håkon Anton Fagerås' Amundsen-byste som ble avduket.

Ansatte ved Statsministerens kontor har med god hjelp av de «fastboende» på Sydpolen jobbet intenst med å lage isbysten i flere dager. Den blir nok uansett stående en stund, det tar lang tid før is smelter her nede.

Roald Amundsen og Neil Armstrong

Som seg hør og bør ble det holdt taler. Det var en dag for svært store ord. Offisielt og direkte fra statsministeren, personlig til Amundsen fra Jan-Gunnar Winther som sammen med tre andre de siste ukene har fulgt Amundsens rute.

Erling Kagge

Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen var viktig for nasjonen Norge, sier Erling Kagge.

Foto: NRK

– Vi er her for å feire en av de største bragder i menneskehetens historie, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Erling Kagge, som selv har gått alene til Sydpolen, mener slike jubileer er dager for store ord, og at statsministeren har rett i at det var en bragd.

– Det er hyggelig at dagen blir markert, for Amundsen er en av alle tiders største oppdagere. Han og Neil Armstrong - det første mennesket på Månen - er de to største oppdagerne i det 20. århundre, mener Kagge.

Lurte England på vei til Sydpolen

– Polarekspedisjonene til Roald Amundsen bidro til å forme Norges nye nasjonale identitet, sa statsministeren i sin tale ved bysten.

Det er et poeng også Kagge trekker frem. For 100 år siden var det England som var den største nasjonen, og det var enighet om at det var noen derfra som skulle få være først til polpunktet.

Portrett av Roald Amundsen, 1909

Roald Amundsen i 1909 - to år før han nådde Sydpolen.

Foto: Nasjonalbiblioteket

– Det Amundsen gjorde var viktig for nasjonen Norge. Han lurte England - den tids stormakt. I dette viste Amundsen sitt geni, mener Kagge.

Stoltenberg hedret også Robert F. Scott – mannen som tapte kappløpet, og som døde på veien tilbake fra polen.

– Scott og hans menn vil alltid bli husket for sitt mot og sin besluttsomhet for å nå klodens mest ugjestmilde sted.

Inn i komplett ukjent terreng

Polfarer Kagge forteller at Sydpolen ikke lar seg sammenligne med noe annet sted.

– Det er kalt og den enorme naturen ligner ikke på noe annet. Amundsen sammenlignet Antarktis med Hardangervidda, for å sammenligne med noe man kjenner fra før, men Antarktis ligner ikke på noe annet, sier Kagge.

– Du dro inn i komplett ukjent terreng med et umenneskelig press på dine skuldre. Målet eller fiasko, sa Jan-Gunnar Winther, som er direktør ved Norsk Polarinstitutt.

Winther har sammen med Vegard Ulvang, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle de siste seks ukene gått samme ruten som Amundsen valgte for hundre år siden. De er de første som gjør det siden da, skriver NTB.

Skrev tale på samme rute som Amundsen

– Vi måtte bite tennene sammen for å klare fire kilometer i timen, hvor du føk foran i 7,5 kilometer i timen bak hundene dine, sa Winther i en personlig tale til Amundsen som han skrev i teltet på veien.

– Vi ble som deg overveldet av de imponerende fjellene i horisonten over Rossisen. Vi møtte sprekkene og løssnøen på Axel Heiberg-breen på de samme stedene du gjorde. Både dere og vi hadde dårlig tid. Dere måtte fram før Scott, vi måtte ta igjen deg. Ingen lett oppgave!

Tidligere på dagen gikk statsministeren de siste 5-6 kilometerne av Roald Amundsens rute inn til Sydpolen sammen med polfarerne Børge Ousland, Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim.

– Jeg ble virkelig fristet til å gå en skikkelig etappe her nede en gang. Men det lar seg ikke kombinere med å være statsminister, og det har jeg tenkt å være noen år til. Så det får bli siden en gang, sa statsministeren etter turen.

AKTUELT NÅ