Hopp til innhold

Stoltenberg besøker ikke ofrene for julestormene på Vestlandet

Jens Stoltenberg sier han er imponert over lokalbefolkningen i områdene som er rammet av stormen. Men selv vil han ikke reise for å besøke «Dagmars» ofre.

Stoltenberg ekstremvær

Jens Stoltenberg advarer mot fremtidens ekstremvær.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vel så viktig som at statsråder reiser, er det jo at de ulike statlige etatene gjør den formidable jobben de nå gjør, sa Jens Stoltenberg utenfor statsministerboligen torsdag formiddag.

Holder seg i Oslo

Han møtte pressen etter et møte med justisminister Grete Faremo, som i går besøkte Møre og Romsdal etter at det kraftige uværet førte til store ødeleggelser.

Nå lurer flere på hvorfor ikke statsministeren har gjort som Faremo, og tatt turen til Vestlandet for å se på skadene etter ekstremværet.

Tidligere i dag fortalte NRK.no om banksjefen i Sogn og Fjordane som bønnfaller statsministeren om å sette seg på flyet, slenge på seg gummistøvlene og besøke dem som er rammet av stormen.

Men Stoltenberg sier altså «nei takk» til innbydelsen.

– Det er slik at justisministeren har vært der, og kommunalministeren skal dit i morgen, sier Stoltenberg når NRK spør om han ikke skal reise på befaring selv.

Lover ikke penger til kommunene

Han var i dag opptatt av å understreke at han mener at regjeringa allerede er godt i gang med styrke beredskapen når kraftig uvær rammer landet.

– Vi styrker strømforsyningen. For få dager siden ble det gitt konsesjon til utbygging av strømnett, blant annet på Vestlandet: Ørskog–Fardal, som er en stor ny ledning som kommer til å redusere sårbarheten i dette området, sier Stoltenberg.

Han sier imidlertid at regjeringa må komme tilbake til hvorvidt det kan være aktuelt å bevilge ekstra penger til de kommunene som har vært hardest rammet av ekstremværet.

– Der har vi en lang og god tradisjon for at det offentlige stiller opp og dekker de utgiftene som er de offentliges utgifter. Så er det et annet spørsmål som handler om skader på privat eiendom, der er det private forsikringsordninger og naturskadeerstatning som kommer inn.

1500 fortsatt uten strøm

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er 1500 husstander fortsatt strømløse, veier må ryddes etter ras, og mange steder har vært isolert i flere dager.

Verken Faremo eller Stoltenberg kunne si noe sikkert om når alle kan få strømmen tilbake.

– Det jobbes nå på spreng for å sørge for at flest mulig får tilbake strøm og telefonkontakt så fort som mulig, sier Stoltenberg.

Vil styrke beredskapen

Han sier samtidig at han forstår at folk undrer seg over at stormen har ført til såpass alvorlige og langvarige konsekvenser for strømforsyningen og telekommunikasjonen.

– Det uværet vi nå ser understreker viktigheten av at vi går igjennom beredskap, og ser hvordan vi kan styrke beredskapen når det gjelder konsekvensen av denne typen uvær, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Jens og Faremo diskuterer strømkrisa

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo møttes i dag i statsministerboligen i Inkognitogata, for å diskutere situasjonen etter «Dagmars» herjing.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Lite nytt

Men Stoltenberg hadde ingen nye, konkrete tiltak på bordet.

Han viste i stedet til at det tidligere er nedsatt to arbeidsgrupper som skal se på beredskap etter ekstremvær.

Den ene vil ha fokus flommen i vår, den andre er en arbeidsgruppe som skal jobbe sammen med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å se på sårbarhet i telenettet.

Justisminister Grete Faremo (Ap) ba tidligere denne uka DSB om ta med orkandøgnene i den pågående utredningen om kritiske feil i telenettet.

Takk og omsorg

Etter dagens møte var Stoltenberg svært opptatt av å vise omtanke med de som har mistet hus og hjem.

De to første er omtanke og takk. Omtanke til de pårørende og etterlatte etter han som mistet livet i forbindelse med opprydningsarbeid etter orkanen. Takk til alle de mannskaper som har stått på i flere dager for å reparere og begrense skader, sier Stoltenberg.

Advarer mot mer storm

Statsministeren understreker samtidig at samfunnet aldri kan helgardere seg mot følgene av ekstremvær.

Han advarer mot mer uvær i fremtiden.

– Det er slik at vi har hatt dårlig vær i Norge før, og vi kommer til å ha det også i fremtiden. I tillegg har klimaforskerne advart mot at fremtidens ekstremvær kommer til å komme oftere, og det kommer til å være sterkere, sier Stoltenberg.

Grete Faremo

Justisminister Grete Faremo sier hun er imponert over innsatsen som har blitt gjort i distriktene etter stormen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger