Hopp til innhold

– Jo mer frigjorte vi er, jo mer jakter ekstremistene på oss

Louiza Louhibi sjikaneres på det groveste etter at hun sto fram som voldtektsoffer. Hun frykter et nettverk av religiøse ekstremister står bak hetsen.

Louiza Louhibi pc

På Facebook blir Louiza Louhibi fortalt at hun fortjente å bli voldtatt fordi hun forlot islam. Nå tar 21-åringen opp kampen mot det hun kaller nettekstremister.

Foto: Siv Sandvik / NRK

«Du fortjener å bli voldtatt hardt, murtad søppelkvinne!»

– Denne var en av de første jeg fikk, sier Louhibi og peker på skjermen.

På en kafé i Oslo sentrum åpner hun Facebook-profilen sin og viser NRK.no sjikanen hun har mottatt etter at hun åpent fortalte VG om overfallsvoldtekten hun ble utsatt for i 2008.

Ordene som står der er så krenkende at det knyter seg i magen.

– Det går ut på at jeg fortjente å bli voldtatt. At jeg er en frafallen, forteller Louhibi.

Rystende meldinger

21-åringen fra Oslo ble oppdratt i en muslimsk familie, men har konvertert til kristendommen og beskriver seg selv som en ikke-praktiserende kristen.

At en ung kvinne med muslimsk bakgrunn forteller åpent om seksuelle overgrep og attpåtil snakker offentlig om at hun har forlatt islam, provoserer tydeligvis en del ekstreme islamister.

– De frykter liberale minoritetskvinner, og jo mer frigjorte vi blir, jo mer jager de oss, sier Louhibi.

hets1

De arabiske ordene kafira og murtad kan bety vantro og en som har forlatt islam, og brukes her som en del av hetsen Louiza Louhibi utsettes for.

Foto: Skjermdump

Hyller terrorister

«De» er ifølge AUF-politikeren og studenten en liten, men voksende, gruppe unge, muslimske menn som bekjenner seg til en ekstrem tolkning av islam.

Gjemt bak det som trolig er falske Facebook-profiler kaller de henne et ludder, anklager henne for å hate muslimer og sier hun fortjente det som skjedde med henne.

– Jeg blir ikke redd, men frustrert. Jeg sto fram for å fjerne skam, og så opplever jeg å bli sjikanert av folk med ekstreme holdninger, sier hun.

Flere av hetserne tilhører også Facebook-grupper som utrykker svært ekstreme religiøse og politiske holdninger, der drap på Nato-soldater hylles og nordmenn omtales som svin.

– De bruker ofte bilder av terroren 11. september eller kjente terrorister som profilbilder, sier Louhibi.

Louhibi forteller at hun har fått mange venneforespørsler fra profiler med tilsynelatende ekstreme holdninger etter at hun sto fram i VG.

– Det virker som om de synes det er viktig å ha oversikt over hva jeg gjør, sier hun.

– Dette er ekstremister

Men da NRK.no skulle kontakte noen av dem som står bak hetsen for å få et intervju, var profilene slettet.

Bruken av falske profilen gjør det vanskelig å avdekke hva slags miljø de som står bak hetsen tilhører.

Religionshistoriker og spesialist på islam, Kari Vogt, sier på generelt grunnlag at dette trolig dreier seg om frustrert ungdom som er i opposisjon til samfunnet.

– De uttrykker ofte denne politiske opposisjonen i religiøse termer. Dette er ekstremister, kort og godt, sier hun.

Ifølge Vogt er det umulig å vite hvor omfattende dette miljøet er i Norge.

– Men man kan ha inntrykk av at dette ikke er en stor gruppe, men en gruppe som trolig har vært her en stund og som har eksistert i noen år, sier hun.

– Bør vi være bekymret?

– Alle ekstreme uttrykk skal man være bekymret over. Her har de gått til skriftelige angrep på en enkeltperson, og dette er noe vi ikke skal feie under teppet.

Artikkelen fortsetter etter bildet:

hets2 louiza louhibi

Denne Facebook-meldingen fikk Louiza Louhibi i «nyttårsgave». Profilen bak sjikanen er nå slettet.

Foto: Skjermdump

– Rammer mange

Ifølge Nettverk for Likestilling, Integrering og Mangfold (LIM) er Louhibi langt fra den eneste minoritetskvinnen som opplever å bli hetset av religiøse ekstremister.

– Denne formen for sjikane er typisk for hva unge kvinner fra muslimske land opplever, sier LIM-leder Tina Shagufta Kornmo.

Legen fra Oslo blir opprørt, men ikke overrasket, når hun hører hva Louhibi har blitt utsatt for.

– Når kvinner begynner å snakke åpent og mene noe offentlig, så kommer det slike ekstreme røster fra enkelte menn, som vil begrense disse kvinnenes ytringsfrihet, sier hun.

Hun understreker at disse mennene representerer et lite, men høylytt, mindretall av norske muslimer.

– Det er utrolig trist og helt uakseptabelt, sier Kornmo.

Artikkelen fortsetter etter bildet:

Tina Shagufta Kornmo

Tina Shagufta Kornmo, leder for det liberale nettverket LIM, forteller at også hun har mottatt sjikanerende e-poster etter at hun ytret seg om homofili i islam og barnehijab.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Skjult trussel

For å gjøre det så ubehagelig som mulig for kvinner å delta i den offentlige debatten, blir de kalt «hore», «kafir» (vantro) og «murtad», som betyr noen som har forlatt islam.

Ifølge Kornmo er den religiøse sjikanen ofte verst å leve med.

– Dette er mer problematisk for enkeltindivider enn det det norske samfunnet forstår. Det ligger en skjult trussel i det, fordi enkelte mener at straffen for å forlate islam er døden, sier Kornmo.

Nekter å gi seg

Også Louhibi har blitt advart av venner som frykter at hetserne kan gjøre alvor av truslene sine.

Derfor har hun varslet både politiet og PST.

Men i stedet for å skremme henne til taushet, har sjikanen gitt henne en ny kampsak – bekjempelse av nettekstremister.

Hun følger med på hva hetserne foretar seg på Facebook, og forsøker å danne et inntrykk av hvilke nettverk de tilhører og hvordan de bruker sosiale medier.

Louhibi har opprettet Facebook-gruppa «Ta avstand fra Nett-ekstremister», og planlegger en bred politisk bevegelse som skal bekjempe sjikane og hat.

– Det er viktig å få fram at man kan jakte ekstremister uten å være en islam-hater, sier hun.

AKTUELT NÅ