Hopp til innhold

Politiet ber om lydlogger etter trusseltelefon til departementene

Politiet krever nå å få utlevert lydloggene etter en trusseltelefon til departementene i mars. Innringeren truet blant annet med å skyte AUF-ere. Politiet fikk vite om trusselen for fem måneder siden.

Geir Lippestad

Geir Lippestad er en av forsvarerne til terrorsiktede Anders Behring Breivik. Forsvarerne krever svar på hva politiet har gjort for å finne ut hvem som ringte departementet og truet med å skyte AUFere i mars.

Foto: Ingunn Andersen

Forsvarerne til Anders Behring Breivik krever svar på hva politiet har gjort for å finne ut hvem som ringte Departementenes servicesenter (DSS) i mars og truet med å skyte AUF-ere. I dag sendte forsvarerne et brev til politiet hvor de krever svar på dette.

NRK kjenner til at politiet allerede i morgen vil be om å få lydloggene utlevert.

Ifølge kilder i regjeringskvartalet er en slik begjæring er varslet og på vei, og trolig vil den komme til DSS allerede i morgen.

DSS har tidligere bekreftet at de har telefonloggene.

– Vi har flere ansatte som leter, men de har ikke klart å finne den aktuelle samtalen ennå, opplyser Eva Måge Brown, avdelingsdirektør i DSS til NRK.

Politiet ønsket ikke å kommentere denne saken i dag.

– Vi arbeider med saken, men utover det kan vi ikke gi ytterligere kommentarer, sier Roar Hanssen, pressetalsmann i Oslo politidistrikt.

Snakket om Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland

Bombekrateret utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet
Foto: Johan Christian Tandberg (Stillbilde fra video)

NRK har kunnet fortelle hvordan regjeringens sentralbord i mars 2011 mottok en ubehagelig telefonsamtale fra en mann med "pen østlandsdialekt". I samtalen ble regjeringen, Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland omtalt i svært negative ordelag.

Det ble også omtalt et manifest og å skyte unge AUF-ere.

Det er lydloggene fra denne samtalen politiet nå ønsker utlevert.

Les mer: Ringte i mars til regjeringen om skyting av AUF-ere og manifest

Ble ikke vurdert som en trussel

Samtalen som kom inn rundt fire måneder før terrorangrepet den 22. juli ble oppfattet som uvanlig og direkte ubehagelig.

Etter å ha snakket noen minutter med sentralbordet ble innringeren satt videre til en ansatt i et departement. Den kvinnelige ansatte på sentralbordet tok da kontakt med sin nærmeste overordnede for å vurdere hva de skulle gjøre med den spesielle samtalen.

Den ble da vurdert til å ikke være en trussel. Dermed ble samtalen aldri rapportert til politi eller PST før etter at terrorangrepet var et faktum.

Les også: Opposisjonen: – Vi har vært for naive
Les også: Statsråden: – Lavere terskel for å melde fra

Lette etter papirlapp i ruinene

Etter det NRK kjenner til har politiet nå bedt om å få utlevert opptak og teledata fra sentralbordet i regjeringskvartalet, men denne informasjonen var ikke utlevert da NRK først omtalte samtalen.

Problemet for både politiet og regjeringens sentralbord er dog at ingen så langt kan huske nøyaktig når samtalen skjedde, eller fra hvilket nummer det ble ringt fra.

R4 den 22. juli 2011
Foto: Roald, Berit / Scanpix

Kvinnen som mottok samtalen husker bare at samtalen skjedde rundt mars måned. Hennes arbeidsgiver Departementenes servicesenter bekrefter overfor NRK at samtalene tas opp, og at samtalene fra mars i fjor fortsatt finnes opptak av.

Må forholde seg til mange tusen samtaler

Ifølge statsråd Rigmor Aasrud mottar sentralbordet rundt 1000 samtaler i døgnet.

Dermed må politiet og sentralbordet forholde seg til opptak av mange tusen samtaler så lenge de ikke klarer å snevre inn materialet de skal lete i.

I etterforskningsmaterialet som NRK har innsyn i kommer det frem at trusselen ble skrevet ned på en lapp. Det ble også notert navn på innringer, telefonnummer og dato for samtalen. Ingen kan dog finne igjen lappen med informasjonen om innringeren som skal ha ligget i en hylle i regjeringsbygget R4. Et bygg som ble hardt skadd av terrorangrepet.

Les også: Breivik ringte og ba om medlemslistene til ungdomspartier

Etter det NRK kjenner til har politiet tatt med seg kvinnen inn i det raserte bygget i august i fjor for å lete etter papirlappen med notatet, men uten å lykkes.

(Saken fortsetter under videoelementet.)

Video Politiet ber om lydlogger etter trusseltelefon til departementene

SE NETT-TV: Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra mener det er viktig at lydloggene etterforskes.

– Viktig å avklare hvem som ringte

Anders Behring Breiviks forsvarere har tidligere sagt til NRK at det er svært viktig å finne ut om det var han som ringte inn en trussel til regjeringens sentralbord.

Les også: – Viktig å få avklart om det var Breivik som ringte

For dem er det viktig å avklare om det var Breivik som ringte inn en trussel til regjeringens sentralbord i mars og varslet om det som skulle skje, eller om det var en annen som kjente til planene hans.

– Når vi vet at det har ringt inn en person og varslet om forhold som er skremmende likt det vi nå vet var fasiten etter 22. juli, er det selvfølgelig veldig viktig for oss å få greie på om det var siktede selv, eller – like viktig – om det var noen andre som har visst om planene, sa forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Han la som forutsetning at etterforskningen av telefonoppringningen nå har topprioritet hos politiet.

Regjeringskvartalet fra taket av R4 - 23. juli kl. 11:16
Foto: KRIPOS / Scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger