Hopp til innhold

Truet og hengt ut av nett-ekstremister

21-åringen kalte en tilhenger av islamist-demonstrasjonen i Oslo for en skam for islam. Som svar ble han hengt ut med fullt navn og utsatt for grove trusler.

Trusler på Facebook

Maruan Tammaoui opplevde grove trusler etter å ha tatt til motmæle på Facebook-gruppen.

Foto: Skjermdump

– Det var nifst å se navnet og adressen min lagt ut på den sida, jeg fikk gåsehud, Maruan Tammaoui fra Stavanger.

For under navnet og adressen hans fulgte det som kan virke som dødstrusler fra medlemmer av Facebook-gruppa «Demonstrasjon: Norske styrker ut av Afghanistan»:

«Hør her din gris, neste gang du vil sende en melding til en muslimsk søster kan du sende en melding til begravelsesbyrået ditt først, din kuffarelsker».

«Din skitne lille rotte (…) pass kjeften din du, eller skal noen lukke den igjen for godt».

«En Khanazeer som vanærer slikt en søster i Islam, bør få sin tunge avskåret».

Krangel førte til trusler

Det hele startet da Tammaoui ble forbannet over videoen som glorifiserer hevn mot det norske kongehuset og regjeringa.

– Jeg følte at det var min plikt som muslim å si fra om at dette tolerer vi ikke, sier studenten fra Stavanger.

På Facebook-sida som knyttes til videoen tok han kontakt med et kvinnelig medlem som uttalte seg svært negativt om «vantro» nordmenn og «frafalne» muslimer. De to utvekslet en del ufine ord over internett, og diskusjonen endte med at hun la ut navnet og adressen hans på gruppa.

– Da tok det bare helt av, sier Tammaoui.

– Jeg fikk en ekkel følelse av utrygghet, for jeg bor jo sammen med mine foreldre og småsøsken, sier han.

Truslene kom både gjennom private beskjeder til Tammaouis Facebook-side, og åpent på gruppa. Han tok straks kontakt med Facebook for å få adressen sin og truslene fjernet, og etter en stund forsvant de fra sida.

Har varslet politiet

21-åringen tok også kontakt med politiet i Stavanger, men der skal han ha fått beskjed om at det var lite de kunne gjøre siden truslene trolig stammet fra falske Facebook-profiler.

Etterforskningsleder Kristian Johansen ved Rogaland politidistrikt sier i dag at de vil ta kontakt med Tammoui og høre om han fortsatt ønsker å anmelde saken.

– Vi vil ta kontakt med han. Jeg har skjønt at han var i kontakt med politiet og ikke fikk den mottakelsen han hadde ventet, sier Johansen til NRK.no.

Han understreker at de tar alle trusler, også via nettsamfunn, på alvor.

– Hvis det er grunnlag for å gjøre noe med det, så vil vi ta det videre, sier Johansen.

NRK.no har via Facebook tatt kontakt med profilen som la ut navnet og adressen.

Hennes knappe kommentar var «Brenn i helvete din vantro hore». Det har helles ikke lyktes NRK.no å få intervjuer med noen av profilene bak truslene.

Navnene de bruker er trolig falske, og det er umulig å vite om én person i virkeligheten står bak flere av profilene.

Hersketeknikker og sjikane

NRK.no vet at profilen som hengte ut Tammaoui, også har sjikanert Louiza Louhibi i forbindelse med at hun sto fram som voldtektsoffer i VG før jul.

Facebook-gruppa er også full av sjikane mot andre muslimer som har tatt til motmæle mot de hatske ytringene som spres på sida.

Etter at NRK.no først omtalte gruppa sist uke, uttalte Venstre-politiker Abid Raja at ekstremistene har «dyriske holdninger» som må bekjempes.

Kort tid etter ble Raja latterliggjort og ærekrenket på sida. Også de unge muslimene Yousef Assidiq og Waqas Sarwar har mottatt sjikane etter at de tok avstand fra ekstremister i et intervju med NRK.no.

Nekter å la seg skremme

Men Tammaoui ønsker likevel å fortelle åpent om truslene han har blitt utsatt for.

– De må forstå at de kan ikke holde på sånn, sier han.

– Det viktigste for meg er at folk skjønner at disse ekstremistene bare representerer en liten promille av muslimene i Norge. De fleste lever helt vanlig liv, i fred, sier han.

Han er glad for at stadig flere norske muslimer tar offentlig avstand fra grupperinger som uttrykker avsky mot Norge og glorifiserer terror.

– Jeg har innsett at disse menneskene ikke hører på ikke-muslimer, de har så mye hat. Derfor er det viktig at vi muslimer tar opp denne kampen.

– Jeg er lei av at de skal ha monopol på hva vi skal tenke, hvordan vi skal være, sier 21-åringen.

AKTUELT NÅ