Hopp til innhold

PST etterforsker Facebook-trusler

Politiets sikkerhetstjeneste har innledet etterforskning etter at to av vitnene i rettssaken mot Mulla Krekar er drapstruet på Facebook.

Kurdere trues på Facebook

Skjermdump fra Facebook-siden, der man diskuterer om det er greit å brenne den navngitte kurderen. Nå blir truslene etterforsket av politiet.

Foto: Skjermdump/Facebook / NRK

NRK.no meldte tidligere mandag at et lite, ekstremistisk miljø bruker Facebook til å true to navngitte kurdere. På Facebook-siden skrives det at de to, som er på fornærmet-siden i Krekar-saken, bør halshugges, og diskuterer om det er greit å «drepe dem med brann».

Aktor i Krekar-saken trakk i dag fram Facebook-truslene i prosedyren mot mullaen som er tiltalt for trusler mot de to og Høyre-leder Erna Solberg.

Nå i ettermiddag bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste overfor NRK at de har opprettet sak på truslene som er framsatt på nettet.

– Jeg kan bekrefte at vi har innledet etterforskning, sier informasjonssjef i PST Martin Bernsen til NRK.no.

Kan ikke rettferdiggjøres

Rune Ottosen

Professor og statsviter mener det er grunn til å ta truslene på alvor.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Rune Ottosen er professor i journalistikk og statsviter ved Høyskolen i Oslo. Han har blant annet spesialisert seg på fiendebilder og fremstillingen av Islam i media. Ottosen mener truslene mot de to kurderne er alvorlige.

– Når det trues så eksplisitt med vold og drap må det tas på alvor. Slik bruk av trusler om bruk av vold kan etter mitt syn ikke rettferdiggjøres med noen ideologisk eller religiøs begrunnelse, sier Ottosen.

300 medlemmer

Truslene har blitt framsatt på en Facebook-side der det i utgangspunktet oppfordres til en fredelig demonstrasjon mot koranbrenning førstkommende fredag.

Gruppen har i underkant av 300 medlemmer, og flere er etter det NRK.no erfarer de samme som stod bak Facebook-gruppen som arrangerte demonstrasjonen mot Norges delatagelse i Afghanistan-krigen tidligere i år.

Ottosen mener det er viktig å påpeke at holdningene som kommer frem på gruppen ikke er representative for mange.

– I det jeg har skrevet om fiendebilder av muslimer har jeg vært opptatt av at muslimer flest ikke må stilles til ansvar for det et voldelig mindretall gjør eller truer med å gjøre. De aller flest muslimer vil ta avstand fra slike truseler, sier Ottosen.

– Hvordan vil du karakterisere disse ytringene?

– Som hatefulle, intolerante og skremmende, sier Ottosen, som mener det bør være opp til politiet å vurdere om miljøet som står bak ytringene kan være farlige.

Ber politiet «dra til helvete»

Politiet i Oslo skal etter det NRK.no kjenner til ha vært i kontakt med gruppen, i første rekke for å klarlegge premissene for den planlagte demonstrasjonen førstkommende fredag.

Mandag la et av gruppens medlemmer ut forespørselen fra politiet med en klar beskjed: «Dra til helvetet med dere, skitne kuffar! (flertallsform av arabiske Kafir, ikke-troende, journ.anm.)

Oslo-politiet sier til NRK at det foreløpig ikke har kommet noen formell søknad om å arrangere en demonstrasjon på fredag.

Oslopolitiets dialoggruppe som har vært i kontakt med gruppens leder, ønsker ikke å kommentere kontakten overfor NRK.

Afghanistan-demonstrasjoner

Louiza Louhibi

Ap-politiker Louiza Louhibi frykter at ytringene på gruppa kan påvirke yngre muslimer.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ap-politiker Louiza Louhibi har tidligere varslet PST om det ekstremistiske miljøet på Facebook, noe som har ført til at hun nå går med voldsalarm.

Louhibi sier til NRK.no at hun kjenner igjen flere av medlemmene fra miljøet som arrangerte demonstrasjonen mot Norges deltagelse i Afghanistan, blant andre Moheyldeen Mohammad. Moheyldeen ble tidligere i år ble siktet av PST for å ha stått bak en trusselvideo mot Jens Stoltenberg og kongehuset.

Moheyldeen har tidligere sagt til NRK.no at han kjenner til den planlagte demonstrasjone, men han benekter at han har vært aktiv på Facebook-siden.

– De sletter profiler, forandrer navn og oppretter nye. Det er flere av de samme, sier Louhibi til NRK.

– Kan påvirke

Louhibi mener miljøet bak gruppa er mest opptatt av oppmerksomhet, og er ikke redd for at de kan begå angrep selv. Hun frykter derimot at de kan manipulere andre.

– Det er ganske drøyt det de skriver, men det er mest prat. Det har vi sett tidligere (Afghanistan-demonstrasjonen, journ. anm.). De er ute etter oppmerksomhet, det er det som driver dem, sier Louhibi, som mener dette er en av grunnene til at gruppa har en «åpen profil», noe som gjør det mulig også for ikke-medlemmer å se hva som skrives.

Louhibi er likevel redd for at de ekstreme ytringene kan påvirke unge, muslimske menn.

– Dette er noe av det jeg er mest opptatt av nå, hvordan vi kan jobbe for å forhindre at flere unge faller for dette miljøet, sier Louhibi.

– Krekar viktig

NRK.no har vært i kontakt med gruppas medlemmer, som publiserte forespørselen på sine Facebook-sider. Også NRK.no blir bedt om å «GO TO HELL» (dra til helvete, journ. anm), i tillegg blir det klart uttrykt at mulla Krekars synspunkter er viktige for gruppas medlemmer.

«Alt som er basert på Islamsk shariah som Mullah Krekar snakker om er svært viktige for oss og burde være det for resten av den islamske befolkningen også», skriver et av gruppens medlemmer med avsender«fra arrangør-komiteen».

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, skriver i en sms at hans klient ikke ønsker å kommentere denne artikkelen.

AKTUELT NÅ