Hopp til innhold

Forhandlingsbrudd gir streik i staten og i kommunene

Rundt 25.000 arbeidstakere tas nå ut i streik etter at forhandlingene for ansatte i stat og kommune brøt sammen. Skoler og barnehager i 14 utvalgte kommuner blir i første omgang hardest rammet.

Streik foran Stortinget

Mimi Bjerkestrand i Unio og leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen utenfor stortinget. Meklingen for de statsansatte har brutt sammen og rundt 10.000 arbeidstakere i Unio er i streik.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Meklingen for rundt 600.000 ansatte i stat og kommune brøt sammen natt til torsdag, noe som medfører streik fra morgentimene i dag. Også statsansatte streiker – for første gang på 28 år.

Se oversikt over hvor i landet det blir streik

Disse kommunale virksomhetene tas ut i streik av Unio

Disse statlige virksomhetene tas ut i streik av Unio

– Regjeringen har kastet landet ut i storstreik, sier forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio.

Arne Johannessen

Forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio kaller regjeringens tilbud for et skambud.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Johannessen sier at det var altfor stor avstand mellom partene på totalrammen. Han sier også at de opplevde store angrep på prinsippene i forhandlingssystemet.

– Dette er historisk, og det var vel ingen som trodde at vi skulle få en storstreik i offentlig sektor under en rødgrønn regjering. Dette er spesielt. Nå har de lagt seg ut med bøndene og stats- og kommuneansatte. Det er utrolig at de kommer med et skambud som ligger langt unna det som er frontfaget sin modell, sier Johannessen til NRK.

– Dette kommer til å merkes. Bare i Unio har vi 2100 i streik fra første dag. Det dreier seg om høyskole, universitet og politi, så det er klart at dette merkes, sier han.

Heller ikke leder Pål N. Arnesen i YS Stat har gode ord til overs for regjeringen.

– Staten har ikke vist vilje til å komme oss i møte på våre krav, sier han.

LO-leder Roar Flåthen mener at streiken ikke var til å unngå. Han beklager at partene i staten og kommunene ikke klarte å komme fram til et anbefalt forslag i meklingen.

– LO Stat og LO Kommune fikk ikke gjennomslag for sine rettmessige krav om en lønnsutvikling på linje med resten av arbeidslivet. Da var streik ikke til å unngå, sier Flåthen, og gir LO-forbundene i stat og kommune sin fulle støtte.

Streik i kommuner

Kort tid etter at meklingen for de statsansatte brøt sammen, ble det klart at det ble brudd også for de kommuneansatte.

Deres arbeidstakerorganisasjon KS beklager sterkt at det ikke var mulig å komme fram til en løsning. KS konstaterer at oppgjøret ender i konflikt.

– Det har vært krevende hele veien, ikke minst etter hvert som oppgjørene i privat sektor er kommet i havn med rammer som ligger langt utenfor det mandat vi har hatt å forholde oss til, og det kommunenes økonomi tillater. Likevel har både forhandlingene og meklingen vært ført på en god og konstruktiv måte fra alle parter, og KS hadde håp om å komme i mål inntil bruddet i statsoppgjøret var et faktum, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Riksmekler Kari Gjesteby

Riksmekler Kari Gjesteby meldte tidlig onsdag kveld om god stemning i lokalene. Men den gode stemningen tok slutt senere på natten.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Barnefamilier

Konsekvensene av streiken merkes i første omgang best av barnefamilier. Unio – som blant annet organiserer lærere og førskolelærere – har tatt ut 8.500 ansatte ved 459 virksomheter i 14 kommuner.

De 14 kommunene er Asker, Askøy, Bergen, Bodø, Drammen, Kristiansand, Larvik, Lillehammer, Narvik, Oslo, Sandnes, Tromsø, Trondheim og Ålesund

Oslo kommune er et eget tariffområde. Partene møtes etter planen for å fortsette meklingen klokken 9 torsdag morgen, men det går mot streik også i hovedstaden.

– Det er kommunens ansvar å informere innbyggerne. Det er den enkelte arbeidsgiver som må svare for hvilke konsekvenser denne streiken får, sier Utdanningsforbundets leder Mimi Bjerkestrand til NTB.

Meklingsinnspurt i lønnsoppgjøret

Meklingsinnspurten onsdag kveld i årets lønnsoppgjør for de stats- og kommuneansatte førte ikke frem. LO Stats delegasjon med leder Tone Rønoldtangen (til høyre) fotografert tidlig onsdag kveld.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Sykehjem og hjemmetjenester

LOs største forbund i offentlig sektor, Fagforbundet, har tatt ut ansatte i så å si alle norske kommuner. I første omgang rammes kommunal administrasjon, parkeringsselskap, renovasjon og havnevesen.

En streik vil også berøre tilbudet ved sykehjem og hjemmetjenester flere steder i landet. Departementer, direktorater og offentlige etater vil også bli rammet, i likhet med høyskoler og universiteter.

Et forsinket skatteoppgjør kan bli resultatet av en streik blant de ansatte i Skatteetaten. Cruisetrafikk, øvrig skipsfart og oljeraffineriet på Slagen vil også få problemer fordi ansatte i lostjenesten i Oslofjorden tas ut i streik.

Politiet, Vervarslinga på Vestlandet, Tollvesenet og Kriminalomsorgen vil også rammes, blant annet ved at innsatte ved Bjørgvin fengsel må flyttes til andre fengsler.

Veldig overrasket

Rigmor Aasrud

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) er overrasket over at arbeidstakerorganisasjonene ikke takket ja til tilbudet fra staten.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) sier hun er overrasket over at arbeidstakerorganisasjonene ikke takket ja til tilbudet fra staten.

– Det var for stor avstand mellom de kravene som ble lagt fram og de mulighetene vi hadde. Jeg mener at vi la fram et godt og anstendig tilbud, og registrerer at partene ikke aksepterte det.

– Jeg er lei meg for det. Vi har lagt vekt på likelønn og har lagt fram et tilbud som ville medført at en gjennomsnittlig statlig, kvinnelig ansatt førstekonsulent med full ansiennitet ville fått om lag 20.000 i lønnstillegg. Det mener jeg er godt med tanke på den situasjonen vi er i i Norge og Europa, sier Ap-statsråden som leder departementet som er forhandlingsmotpart i lønnsoppgjøret for de statsansatte.

Hun er ikke enig med arbeidstakerne i at tilbudet lå under rammen fra frontfaget. Tilbudet det ble streik på lå like under 4 prosent.

– I revidert nasjonalbudsjett har vi sett på de oppgjørene som er avsluttet og anslått en lønnsvekst på 3,75 prosent. Men vi registrerer at det er svært høye krav i offentlig sektor nå, sier hun.

Selv om LO, YS og Unio er i streik, mekler Akademikerne videre i staten. I kommunal sektor er Akademikerne teknisk sett i konflikt, men ingen av deres medlemmer streiker.

I praksis betyr det at det blir ein pause i meklingen for Akademikerne i kommunesektoren til oppgjøret i staten er mer avklart. I Oslo kommune er det avtalt meklingsmøte klokka 09.00.

AKTUELT NÅ