Hopp til innhold

– Unge og pengesvake presses ut på et usosialt leiemarked

Prisgaloppen på boliger tvinger unge og pengesvake ut på et leiemarkedet med blodpriser, diskriminering og svake rettigheter.

Forsker Erling Annaniassen og boligblokk

Leieprisene i Oslo i mai ga ny prisrekord. Aldri har ett- og toromsleiligheter vært dyrere å leie. Seniorforsker Erling Annaniassen i Nova mener de høye leieprisene ikke er sosialt akseptabelt.

Foto: NRK/Nova

Høyere boligpriser og økt krav til egenkapital presser flere ut på leiemarkedet, mener Nova-forsker Erling Annaniassen.

Det er de pengesvake og unge som rammes, og med rekordpris på utleieleiligheter i Oslo i mai, kan leietakerne se langt etter billige husleier.

Og prisene vil fortsette å øke, skal vi tro Utleiemegleren.

Ifølge Utleiemegleren var det i mai rekordpris for utleieleiligheter i Oslo. I mai kostet det i snitt 8381 kroner per måned å leie en ettroms leilighet i Oslo. En toromsleilighet i Oslo kostet i snitt 10749 kroner i mai – som også er tidenes høyeste.

– Etter min mening er leienivået for høyt, og det er ikke sosialt akseptabelt, sier Annaniassen.

Han har skrevet flere forskningsoppgaver om boligpolitikken i Skandinavia.

LES OGSÅ: Ny prisrekord på boliger

Bedre for leietakere i Sverige

På sikt tror Annaniassen vi vil få et klasseskille mellom de som eier og de som må leie.

– Leiepolitikk har vært et stebarn i Norge. Vi har generelt et svakere vern for leietakere enn i Sverige og Danmark. Det er få proffe aktører som driver med utleie, da det er en ensidig satsing på å eie bolig i Norge.

Samtidig har svenske leietakere flere rettigheter, og ingen andre land har en sterkere leieboerorganisasjon.

– I Sverige er det et sterkere oppsigelsesvern. Det skal alvorlig mislighold av leieavtalen til for å bli sagt opp. I Norge er det lettere å bli kastet ut av boligen du leier.

Klasseskille og diskriminering

– Jeg tror det norske leiemarkedet lett kan føre til diskriminering. Vi har et mer personlig forhold mellom utleier og leietaker som lett kan føre til stigmatisering, sier forskeren.

Han tror det kan ligge fordommer til grunn hos utleiere.

– Jeg tror det er lettere for svensker å finne en leilighet å leie enn for fremmedspråklige. Jeg tror det er en del diskriminering på det norske leiemarkedet.

Mens snittprisen for å leie en leilighet i Stockholm i 2011 lå på 4981 norske kroner i måneden, måtte nordmenn i Oslo i snitt bla opp 11082 kroner for en måneds husleie.

I Sverige er store deler av leiemarkedet prisregulert, og det er det til dels også i Danmark. Det presser prisene ned, også i det private leiemarkedet.

– Det gjør det lettere for husholdninger som skal etablere seg, noe jeg tror mange sliter med i Norge, sier Annaniassen.

Tidligere var det også prisregulering i Norge. Det ble avviklet på 80-tallet, og siden har det frie markedet i stor grad styrt.

Leieprisene vil fortsette å øke

– Allerede tidlig i år så vi presset i utleiemarkedet, mange måneder før typisk høysesong sommerstid. Nå risikerer kraftig økning i husleien for nye kontrakter som blir inngått de neste månedene. Av erfaring vet vi at veldig mange flytter til de store byene i denne perioden for å jobbe eller starte studier, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Nikolaos Farmakis

Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Foto: Taran Gjøystdal / Utleiemegleren

Han legger til at et stort problem er at flere blir boende i utleieleilighetene fremfor å kjøpe seg en egen bolig. Dermed blir kapasiteten i utleiemarkedet mindre.

– At det er relativt få utleieboliger ledig kombinert med høy etterspørsel, gjør at utleieprisene stiger kraftig, sier Farmakis.

Han ser ingen bedring i situasjonen for leietagerne.

– Snarere tvert imot. Så lenge det er så få utleieboliger i markedet på både kort og lang sikt, vil utleieprisene bare fortsette å øke, sier han.

Også i Bærum, Bergen og Stavanger gikk leieprisen opp. Den holdt seg stabil i Drammen og hadde en liten nedgang i Trondheim og i Romerike.

LES OGSÅ: Ekspertene advarer unge mot å investere i boligmarkedet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger