Hopp til innhold

Gerda deler rom på sykehjem – Anders har enerom i fengsel

Fanger i norske fengsler har ofte bedre rettigheter enn eldre. Andelen eldre som bor på dobbeltrom på sykehjem er nesten dobbelt så høy som antallet fanger som må dele celle.

Gerda Stamsås deler rom på sykehjem i Sarpsborg, mens Anders har enerom i Halden fengsel. Innsatte i fengsler har sterkere rettigheter enn mange eldre i Norge.

FORSKJELL: Gerda Stamsås må ta til takke med et dobbeltrom på sykehjem i Sarpsborg, mens Anders har enerom i Halden fengsel. Anders har sterkere rettigheter som innsatt enn mange eldre har i pleie- og omsorgssektoren.

Anders sitter inne i Halden fengsel, og kunne ikke tenke seg å bo på rom sammen med andre.

– Jeg ville ikke ha godtatt det. Den tiden vi har for oss selv, den vil jeg ha for meg selv, sier han til NRK.

Anders har vært ut og inn av fengsel i over ti år, etter flere narkodommer. Selv mener han en innsatt i fengsel har krav på visse grunnleggende rettigheter.

På cellen hvor han bor alene har han TV, eget kjøleskap og eget bad.

– Tragisk

Som innsatt har Anders krav på minst en time i friluft hver dag. Gjennom ulike aktiviteter kan utetiden raskt bli lengre. Alt fra fotball til bordtennis og hagestell, som er svært populært i Halden fengsel.

(Saken fortsetter under bildet)

Anders i Halden fengsel

GODE FORHOLD: På cellen hvor Anders bor alene har han TV med flere kanaler, eget kjøleskap og eget bad.

Foto: Ketil Kern / Gunnar Bratthammer / NRK

Anders er provosert over at ikke alle eldre i Norge får det han tar som en selvfølge.

– Jeg synes egentlig det er helt tragisk at de eldre må ligge på gangen eller dele rom. Jeg kan ikke fatte og begripe det, sier den innsatte.

Ønsker eget rom

Verdighetsgarantien for eldre følges ikke opp i mange kommuner.

Gerda Stamsås bor på sykehjem i Sarpsborg. Hun synes det burde ha vært en rettighet at alle skulle ha fått lov til å ha enerom.

– Ja, det synes jeg. Det tror jeg de fleste vil, sier hun til NRK.

En seng, en stol og en kommode før en liten skillevegg markerer at rommet hennes deles med en annen. Det er ikke mye plass å dele.

Badet ute i gangen brukes også av to andre. Her på Sarpsborg helsehus er godt over halvparten av plassene på dobbeltrom.

– Jeg skulle ønske at det var et eget rom. En har litt mer fri da, en kan ordne seg selv og gjøre som en vil, sier Gerda.

(Saken fortsetter under bildet)

Skilleveggen til venstre går mellom de to sengene på rommet Gerda Stamsås med en annen

TYNN VEGG: Skilleveggen til venstre i bildet går mellom de to sengene på rommet Gerda Stamsås deler med en annen på sykehjemmet i Sarpsborg.

Foto: Ketil Kern / Gunnar Bratthammer / NRK

Flere i enerom i fengsel

Direktøren ved Halden fengsel, Are Høidal, kan i en perm vise hvordan rettighetene til de innsatte er regulert til minste detalj.

For ledelsen i fengselet er det ikke bare hensynet til trygghet som gjør at man unngår flere innsatte på et rom.

Fengselsdirektør Are Høidal, Halden fengsel

RETTIGHETER: Direktøren ved Halden fengsel, Are Høidal, kan i en perm vise hvordan rettighetene til de innsatte er regulert til minste detalj.

Foto: Ketil Kern / Gunnar Bratthammer / NRK

– Hver enkelt innsatt har sitt hjem i en celle hvor de skal bo i flere år. Da er det viktig at det er den cellen de har, og at ingen andre bor på den, sier Høidal til NRK.

Halden fengsel er blant de mest moderne, der alle rammende er designet for én person.

Men også på landsbasis viser tallene at kriminalomsorgen er best på å unngå dobbeltrom.

Tre prosent av plassene i lukkede fengsler, såkalte høysikkerhetsavdelinger, er i dobbeltrom. Det tilsvarende tallet i pleie- og omsorgssektoren er 5,8 prosent.

Bruken av dobbeltrom er nesten fraværende i kriminalomsorgen, med bare 72 dobbeltromplasser totalt i lukkede fengsler. I pleie- og omsorgssektoren er det fremdeles 2394 plasser i dobbeltrom.

Uklart om rettigheter

Gerda bor i en av verstingkommunene. For selv om det bygges nye enerom, er nesten 30 prosent av sykehjemsbeboerne plassert på dobbeltrom i Sarpsborg i dag.

– Hvorfor er det så mange som bor på dobbeltrom?

Kirsti Skaug, kommunesjef helse og sosial, Sarpsborg kommune

ØKONOMI: – Det har med økonomi å gjøre, sier Kirsti Skaug, kommunesjef helse og sosial, Sarpsborg kommune om at ikke alle eldre har enerom.

Foto: Ketil Kern / Gunnar Bratthammer / NRK

– Det har med økonomi å gjøre, å klare å prioritere investeringskostnadene, sier Kirsti Skaug, kommunesjef helse og sosial i Sarpsborg kommune

For i Verdighetsgarantien står det kun at det skal legges til rette for å tilby eldre som bor på helseinstitusjon enerom.

– Tolker du det som en rettighet når det står i Verdighetsgarantien?

– Det er et godt spørsmål om det er en ubetinget rettsmessig rettighet. Men vi ser på det slik at her bør man få det, svarer Skaug.

Ikke tid til å gå ut

Gerda synes hun får god pleie på hjemmet, men skulle gjerne kommet seg mer ut. Hun har ikke vært mye ute i det siste.

– Vi har ikke hatt tid. Det er har vært for få folk, forklarer Gerda.

Siden mai har hun bare vært på tre utflukter. I verdighetsgarantien står bare den vage formuleringen «adgang til å komme ut».

– Hvor ofte kunne du tenke deg å komme ut?

– En gang om dagen hadde vært fint, synes Gerda.

(Saken fortsetter under bildet)

Helseminister Jonas Gahr Støre om enerom på norske sykehjem.

TILSKUDD: Helseminister Jonas Gahr Støre påpeker at de tilskuddene til bygging av nye sykehjemsplasser nå, er til enerom.

Støre: – Bør få enerom

Helseminister Jonas Gahr Støre forstår Gerda Stamsås' situasjon:

– Jeg mener at hun har helt rett i ønske seg et enerom, og hun bør få det, sier Støre til NRK.

Han påpeker at de tilskuddene kommunene får til bygging av nye sykehjemsplasser nå, er til enerom. Per i dag er 95 prosent av sykehjemsplassene enerom, mot 89 prosent for noen år siden, ifølge Støre.

– Det går i riktig retning. Men det bør være enerom for alle, og det bør være målet når vi bygger plasser, sier helseministeren.

Selv om Verdighetsgarantien ikke gir de eldre en juridisk rett til for eksempel enerom, sier Støre at han er utålmodig på de eldres vegne. Eldre skal få både enerom og oppfølging slik at de får frisk luft.

– Dette må kommunene prioritere, det er de som må legge til rette for det, påpeker helseministeren.

AKTUELT NÅ