Hopp til innhold

Lysbakken: Denne fredsprisen er et innlegg i den norske EU-debatten

STORTINGET (NRK.no): SVs medlem var sykemeldt da en enstemming Nobelkomité gikk inn for å gi EU fredsprisen. SV-lederen hevder tildelingen må tolkes politisk.

Lysbakken vandrehallen

KRITISK: – Det er ingenting som tilsier at EU får denne prisen nå, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Dette kan oppfattes som et innlegg i den norske EU-debatten, sier Audun Lysbakken til NRK.no kort tid etter at Nobelkomiteen kunngjorde at EU får fredsprisen.

Ifølge Lysbakken fører beslutningen til en politisering av Nobels fredspris.

Vil ha debatt om ny komité

Nå tar han til orde for at nobelkomiteen bør settes sammen på en annen måte.

– Hvis den skal være sammensatt av politikere på samme måte som i dag, så må man klare å vise at man ikke politiserer prisen slik vi ser nå, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under bildet:

lysbakken og sanner

DELTE MENINGER: Audun Lysbakken (SV) og Jan Tore Sanner (H) fulgte spent med på tv-sendingen da det ble kjent at EU vinner Nobels fredspris. Mens Lysbakken ristet på hodet, smilte Sanner.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Alfred Nobels testamente slår fast at fredsprisen skal deles ut av fem personer som velges av den norske nasjonalforsamlingen. I dag består komiteen i stor grad av pensjonerte politikere, og partienes størrelse bestemmer hvem som får plass.

SVs Nobel-medlem sykemeldt

SVs medlem i Nobelkomiteen, Ågot Valle, er sykemeldt. Hennes vararepresentant er tidligere biskop og senterpartiformann Gunnar Stålsett.

Ågot Valle

MOT EU: SV-politiker Ågot Valle er sykemeldt fra sitt verv i Nobelkomiteen (arkivfoto).

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Valle er en profilert EU-motstander, og hennes mann Yngve Seterås sier til Aftenposten.no at hun ville ha gått imot at EU fikk fredsprisen.

– Hun kan siteres på at hun ikke ville ha gått inn for dette, dersom hun hadde sittet i komiteen, sier han til avisen.

Lysbakken sier medlemmene i komiteen selv må svare på hvorfor de ga prisen til EU. Selv er han ikke i tvil om hvordan det oppfattes:

– Det er klart at dette er et «statement» også i den norske EU-debatten, sier han.

– Jeg har vanskelig for å se at det er noe som har skjedd det siste året som begrunner denne prisen, fortsetter nei-politikeren.

Solberg: – Ikke gå i skyttergravene

Høyre-leder Erna Solberg mener Audun Lysbakken går i gamle skyttergraver når han tolker prisen i en innenrikspolitisk sammenheng. Hun har ingen tro på at valget falt på EU på grunn av Jaglands personlige syn på norsk EU-medlemskap.

– Nå har vi ikke en pågående debatt om norsk EU-medlemskap, og derfor kan vi løfte blikket og se EU for det fredsprosjektet det faktisk har vært, sier hun til NRK.no.

Kjente fronter

Reaksjonene på Stortinget følger i stor grad hva politikerne i utgangspunktet mener om EU.

Mens Ja-siden i Ap og Høyre-politikere mener det var på høy tid at EU fikk prisen, rister Nei-siden på hodet.

KrFs nestleder Dagrun Eriksen ser at prisen anerkjenner unionens rolle for fred og stabilitet i Europa, men hevder tidspunktet blir feil.

– Jeg tror folk i Sør-Italia og andre som opplever usikkerhet og uro knyttet til euroen, vil stille spørsmål ved timingen, sier Eriksen til NRK.

Akhtar Chaudhry

– Mange vil si at uroen vi ser i Europa er på grunn av EU, sier Akthar Chaudhry (SV).

Foto: Siv Sandvik / NRK

SVs Akhtar Chaudhry går enda lengre. Ikke bare er timingen feil, EU har også mye av skylda for Europas økonomiske krise, mener han.

– Mange vil si at uroen vi ser i Europa er på grunn av EU. Eurokrisen skyldes delvis EUs liberalistiske politikk og fri flyt av kapital, sier Chaudhry til NRK.no.

– Nobelkomiteen ser ikke hva som er viktig for verdensfreden, legger han til.