Hopp til innhold

Sparket som tillitsvalgt i Avinor

Arbeidsretten har bestemt at Flygelederforeningens tillitsvalgt i tårnet på Gardermoen må fratre. I tillegg vil Avinor ha ham sparket som flygeleder.

Åge Røde

Flygeleder Åge Røde i Avinor får ikke lenger være tillitsvalgt for flygelederne i tårnet på Gardermoen.

Foto: Eva Stabell / NRK

Robert Gjønnes

Roberg Gjønnes

Norsk Flygelederforening plikter å besørge at Åge Røde fratrer som tillitsvalgt ved Gardermoen, heter det i dagens dom fra arbeidsretten.

Ifølge retten står Røde bak grove brudd på fredsplikten og på hovedavtalen.

– Det betyr jo at Spekter hadde rett da vi mente at Åge Røde i sommer tilskyndet til ulovlige aksjoner, og på den måten grovt brøt de pliktene han hadde etter hovedavtalen, sier Anne-Karin Bratten, viseadministrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter

– Vi fikk også dom på at dette var et brudd på fredsplikten, og det var en enstemmig dom i arbeidsretten i dag, påpeker Bratten.

Lederen av Flygelederforeningen, Robert Gjønnes, er skuffet. Røde har fått to års karantene som tillitsvalgt, og Gjønnes sier at han kan gjenvelges etter to år, og at de tillitsvalgte fortsatt ønsker ham.

Frykter knebling av tillitsvalgte

– Det er klart vi er skuffet. Dette skaper jo presedens for alle tillitsvalgte i Norge – i forhold til det å våge å si fra.

Gjønnes mener dommen kan kneble tillitsvalgte.

– Helt opplagt. Jeg er sikker på at dommen kan føre til at tillitsvalgte i framtiden vil vegre seg for å mene noe på vegne av andre, som de jo skal.

– Men tillitsvalgte er også pålagt å følge fredsplikten og hovedavtalen?

– Ja, absolutt, og det mener vi at vi bestandig har gjort. Også Røde har gjort det.

– Får dommen konsekvenser for Flygelederforeningens arbeid videre?

– Jeg håper jo at folk fortsatt tør å stå fram og gjøre jobben som tillitsvalgt, sier Gjønnes.

– Men jeg vil ikke synes det er rart om folk vegrer seg for å si sin mening når arbeidsgivere håndterer en slik sak på denne måten, sier flygeledernes øverste tillitsvalgte.

Beskyldt for aksjoner

Det var arbeidsgiverorganisasjonen Spekter som gikk til sak for å fjerne flygeledernes tillitsvalgt, som også selv er flygeleder. De anklaget ham for å stå bak ulovlige aksjoner, som overtidsnekt og uvilje til å påta seg ekstravakter.

Mangel på flygeledere som ville jobbe overtid førte til flykaos og store forsinkelser på Gardermoen i sommer. Siden har flygelederforeningen og Avinor kranglet om hvem som skulle få skylden for det.

Under rettssaken kom det fram at det er for få flygeledere og at det blir mye overtidsarbeid på den enkelte flygelederen. Men også at de får ca. 60.000 kroner ekstra for å være velvillige når det gjelder spørsmål om å jobbe mer enn normalt.

– Ville presse fram mer lønn

Arbeidsretten mener at Åge Røde i et brev i juni truet Avinor-sjefen med aksjoner hvis ikke årets lønnsoppgjør ble akseptabelt. Da var lønnsoppgjøret for flygelederne brutt, og partene på vei til riksmekleren.

Røde krevde ekstratillegg for flygelederne på Gardermoen og i Røyken for den ekstrabelastningen med overtid disse to sentralene har. Etter oppgjøret skrev han også rasende e-poster

«Brevet kan ikke oppfattes på annen måte enn at formålet var å presse motparten til å akseptere Flygelederforbundets krav i den forestående meklingen», skriver arbeidsretten i sin dom.

Trakk seg i oktober

Åge Røde trakk seg frivillig som tillitsvalgt etter at arbeidsrettssaken var gjennomført i forrige måned.

Han har vært permittert i påvente av rettssaken, og ikke vært på jobb siden august. Dermed var det vanskelig for ham å gjøre jobben som tillitsvalgt.

Men Røde er fortsatt flygeleder i Avinor. Imidlertid har Avinor og deres arbeidsgiverforening, Spekter, varslet oppsigelsessak. De er ikke fornøyd med å få ham fjernet som tillitsvalgt, men vil også gi ham sparken som flygeleder.

Flygeleder i tårnet på Gardermoen

Tårnet på Gardermoen var underbemannet i sommer. Ved 22. juli-markeringen måtte fly omdirigeres til Vestlandet eller fly over Sverige.

Foto: Eva Rose Furumyr / NTB scanpix

AKTUELT NÅ